Spas planete u vidu bakterije?

Spas planete u vidu bakterije?

Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta.

Novootkrivena bakterija Ideonela Sakaiensis praktično “jede” plastiku, koristeći je kao izvor energije, objavio je američki časopis “Science”.

Bakterija razlaže plastiku koristeći dva enzima kojima hidrolizuje PET, materijal koji se najčešće koristi za proizvodnju ambalaže za hranu i piće i iza tog procesa ostavlja dve, za prirodu neškodljive, supstance.

foto: life.org.uk

foto: life.org.uk

Ovo otkriće moglo bi biti veoma dobra vest za zaštitu životne sredine, ocenjuje CNN, navodeći podatak Svetskog ekonomskog foruma da trećina PET ambalaže u svetu “zaobilazi” sisteme za prikupljanje i završava u prirodi.

Analiza Svetskog ekonomskog foruma na koju se poziva CNN pokazuje i to da se samo 14 odsto plastične ambalaže prikupi radi reciklaže, kao i da će u svetskim morima, ako se ovaj trend nastavi, do 2050. godine biti više plastičnog otpada nego ribe.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Ove stvari dobar menadžer ne bi trebalo da radi
Next MIPIM za početnike (1)

You might also like

Društvo

Mali broj žena u poslovima informacionih tehnologija

U Srbiji je i dalje slab procenat žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, koji je manji od 50 procenata, a po nekim istraživanjima, on iznosi svega 20 odsto.

Društvo

Komplet udžbenika do 17.000 dinara

Bez obzira što je osnovno obrazovanje u Srbiji besplatno i obavezno, u praksi je to potpuno drugačije, jer za dva osnovca udžbenici koštaju 15.000 dinara, a za starije 30.000.

Društvo

Srpski inspektori nisu našli štetne organizme u breskvama

Iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije rečeno je da fitosanitarna inspekcija Srbije nije utvrdila prisustvo štetnih organizama u breskvama koje su vraćene iz Rusije.