Sarajevska berza uvela islamski indeks

Sarajevska berza uvela islamski indeks

Direktor Sarajevske berze (SASE), Tarik Kurbegović, i direktor Bosnia Bank International (BBI) Amer Bukvić u petak su u Sarajevu potpisali ugovor kojim su zajednički uspostavili islamski indeks na SASE.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici njihovog strateškog partnera Istanbulska berze.

Direktor BBI banke naglasio je kako je prisustvo predstavnika Borsa Istanbul i njihova podrška od izuzetnog značaja za realizaciju ovog projekta, ali i mnogih u budućnosti.

„Uvođenjem Islamskog indeksa očekujemo veći interes investitora iz cijelog svijeta za tržište kapitala u BiH. Poznato je da islamske finansije rastu veoma brzo i imaju prosječni godišnji rast od 15 do 20 posto. S druge strane sve više investitora želi ulagati u kompanije koje posluju u skladu s etičkim principima. Stoga je uvođenje Islamskog indeksa od izuzetnog značaja za cijelu privredu BiH. Na ovaj način mi stavljamo BiH i naše tržište kapitala na svjetsku investicijsku mapu“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke.

On je naglasio da su na uspostavljanju Islamskog indeksa radili domaći i strani stručnjaci iz ove oblasti, eksperti koji su učestvovali u kreiranju na London Stock Exchange i New York Stock Exchangea.

Islamski indeks

“Islamski indeks” predstavlja akcije koje su šerijatski kompatibilne.

Screening je proces baziran na šerijatskim principima kojeg donose šerijatski odbori, pomoću kojeg se određuje koje kompanije posluju u skladu s tim principima.

Islamski indeks je formiran 1999. godine u Bahreinu, a stvoren je za investitore koji žele ulagati u skladu sa islamskim šerijatskim zakonom.

Izvor:Agencije
Previous Za ove kompanije će se čuti u 2016. godini
Next Zašto je u Srbiji sve više nezavršenih objekata?

You might also like

Tema dana

Tržišta nafte zabrinuta zbog obnovljenih sukoba u Libiji

Cena nafte na međunarodnim tržištima u petak je porasla zbog zabrinutosti oko najnovijih borbi za naftne luke u Libiji.

Berza

Wall Street: Cene akcija porasle, Dow Jones četvrtu nedelju zaredom u minusu

Nakon oštrog pada dan ranije cene akcija na američkim berzama u petak su porasle jer su u fokusu investitora bile prednosti jačanja privrede a ne mane viših kamatnih stopa.

Berza

Wall Street: Indeksi S&P i Nasdaq-a postigli rekordni skok

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekordne nivoe jer su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo, dok predsednik SAD-a Donald Trump počinje