Ruska preduzeća se okreću Srbiji

Ruska preduzeća se okreću Srbiji

Najnovija politička dešavanja i susreti zvaničnika dve zemlje nagoveštavaju da će lanjski zastoj u robnoj razmeni biti prevaziđen.

Trgovinsku razmenu Srbije i Ruske Federacije u 2015. godini obeležila je povremena promena kursa i pad vrednosti rublje, što traje od kraja septembra 2014. godine, ukazuju iz Privredne komore Srbije. To je izazvalo nesigurnost naplate, otežano planiranje i znatan pad izvoza, pa i uvoza. Ukupna prošlogodišnja robna razmena dve zemlje dostigla je 2,52 milijarde dolara, u poređenju sa 3,4 milijarde u 2014. Srbija je prošle godine izvezla robu za 726,26 miliona dolara, što je za 29,7 odsto manje nego u 2014, a uvezla za 1,8 milijardi, za oko četvrtinu manje nego u prethodnoj godini.

Najnovija politička dešavanja i susreti zvaničnika dve zemlje nagoveštavaju da će ovaj zastoj biti prevaziđen i da predstoji proširenje ekonomske saradnje Srbije i Rusije. Ruska preduzeća napuštaju saradnju sa turskim kompanijama i okreću se firmama iz Srbije, izjavio je nedavno David Vartanov, predsednik organizacionog odbora privredne izložbe „Ekspo Rusija–Srbija 2016”, koja će se od 16. do 18. marta po treći put održati u hotelu „Metropol palas” u Beogradu. Ruska automobilska industrija traži kooperante u Srbiji, kako bi naši proizvođači auto-komponenti mogli da popune prazninu na ruskom tržištu nakon prestanka saradnje sa firmama iz Turske.

Zbog pada vrednosti rublje više je smanjen izvoz robe naše industrije nego poljoprivrede. Najveći udeo u ukupnoj vrednosti izvoza iz Srbije u Rusiju i u prošloj godini imale su ženske čarape – 7,8 procenata, ali je njihov izvoz lane bio manji 27,6 odsto. Cirkulacione pumpe za grejne sisteme su na trećem mestu liste srpskih izvoznih proizvoda u Rusiju, ali je u 2015. vrednost njihovog izvoz bila manja za 26,7 procenata. Pad izvoza pokrivača podova bio je najveći – 64 odsto, slede sastavljene podne ploče – 54 odsto, zatim cevi od rafinisanog bakra – 48 procenata.

foto: thecaratroom.com

foto: thecaratroom.com

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Rusiju u 2015. dostigao je 269,94 miliona dolara, što je za 13,3 odsto manje nego u 2014. kada je premašio 294 miliona dolara. Pored svih otežavajućih okolnosti, izvoz jabuka povećan je prošle godine za 35 odsto, a njihov udeo u ukupnom izvozu je najveći – 13,4 odsto. Izvoz nektarina je povećan za 122, bresaka 93, a trešanja i višanja 90 procenata.

Trupovi i polutke od domaćih svinja u prošlogodišnjem ukupnom izvozu Srbije u Rusiju činile su 3,1 odsto. Upućeni tvrde da bi izvoz mesa i prerađevina mogao da bude i veći, pod uslovom da te robe imamo, što potvrđuje u izjavi za Tanjug i Vukoje Muhadinović, generalni direktor industrije mesa „Topola” iz Bačke Topole. Ova kompanija već desetu godinu prodaje na ruskom tržištu smrznuto meso, konzervirane i trajne proizvode. U poslednje dve godine znatno više, ali transport svinjskog mesa iz Srbije ne može kopnenim putem preko teritorije država Evropske unije. Smrznuto meso moralo je da putuje 25 i 30 dana preko luke Bar do Sankt Peterburga, jer je isporuka avionom veoma skupa. – Kada je rublja pozitivna, čitava Srbija radi, kada devalvira – ne radi niko – kaže Muhadinović. Našim građevincima u Rusiji se nude poslovi izgradnje sportskih objekata i zgrada koje će se koristiti za svetsko prvenstvo u fudbalu koje će biti održano u Rusiji 2018. godine, a Rusi su zainteresovani i za srpske banje i zimske turističke centre.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous 3 saveta za pokretanje uspešnog biznisa
Next Snažan rast cena akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona

You might also like

Industrija

Michaerl Kors za 1,2 milijarde dolara preuzima Jimmy Choo

Michael Kors Holdings dogovorio je za 1,2 milijarde dolara (896 miliona funti) preuzimanje Jimmy Chooa.

Kompanije

Kompanija Volkswagen razmišlja o prodaji Ducatija

Prema poslednjim izveštajima medijske kuće Reuters u Volkswagenu su blizu donošenju konačne odluke o prodaji motociklističke kompanije Ducati koja je 2012. godine (za 935 milijuna dolara) došla pod okrilje Audija,

Kompanije

Jack Ma: Napravimo svetsku Alibabu

Osnivač kineske kompanije za trgovinu preko interneta Alibabe, Jack Ma, predložio je kreiranje međunarodne platforme za online prodaju.