MIPIM za početnike (1)

Imajući u vidu da se u Srbiji odluke najčešće donose u poslednjem trenutku, pitanje je kako se organizovati i posetiti MIPIM prvi put ili kako se u poslednjem trenutku spremiti za MIPIM.

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

 

 

Autor: dipl. ing. građ. Aleksandar P. Opsenica
Rebec

 

 

 

U prethodnim tekstovima (Ako investitori neće kod vas idite vi kod njih i MIPIM nezaobilazno mesto u svetu nekretnina) objasnili smo značaj i važnost ovog događaja. U ovom i narednom predstavićemo znanja, umeća i dugogodišnje stečeno iskustvo, koji učesnicima iz Srbije mogu pomoći da prođu povoljnije.

Kada kažemo povoljnije, ne znači jeftinije, nego taman okoliko koliko treba!  
MIPIM 2016: Enlightening the World

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Iskusniji i organizovaniji učesnici već su odavno podmirili najveće i najvažnije stavke svog budžeta namenjenog za posetu najvažnijeg ovogodišnjeg evropskog događaja, posvećenog razvoju investicija u nekretnine. Kada to kažemo, prvenstveno mislimo da budžet namenjen poseti/učešću jednog ovakovog događaja, spada u kategoriju investicija, a ne troška.

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Trošak je jednokratna stavka. Po sistemu, “prvi put, zadnji put i nikad više” da alalimo i da platimo, pa da vidimo. A ako ovaj budžet shvatimo kao investiciju i to ne samo jednokratno, onda budžet ima višedimenzionalno tumačenje i značaj. Dakle, nije posredi očekivanje da će “budžet kad-tad da se vrati”, nego je u pitanju sprovođenje strategije nastupa, prezentovanja investicionih potencijala koje učesnik / izlagač / posetilac  prikazuje! Pri tome značenje reči povraćaj, opet ima veze sa strpljenjem koje nije baš beskonačno. A sve to zajedno pokazuje profesionalnu poslovnu orjentaciju i politiku koja se godinama gradi i prepoznaje u okviru kompanije koja nastupa.

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Izlagači su odavno rezervisali i platili sve troškove vezane za svoj nastup. Uz to, odavno su određeni termini za prezentacije, koktele, profesionalna okupljanja i druženja tj. mogućnost za realizaciju famozne reči networking. Na ovakvim i sličnim grandioznim događajima, reč umrežavanje je najvažnija i ključna za donošenje odluke da li se negde nastupa ili ne. I zbog toga treba malo pojasniti tumačenje u njenom izvornom i skrivenom značenju!

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

U okviru svog izložbenog prostora domaćini organizuju po svojim prioritetima satnicu i redosled sastanaka, kao i svojih prezentacija. Organizovana struktura izlagača, vezana za prijem i sprovođenje poslovnih posetilaca do ključnih predstavnika štanda, je vrhunski spremna i unapred uigrana. Za sve ključne ljude koji učestvuju, već je spremna agenda predstavljanja klijenata sa kojima će održati sastanke.

Ništa nije prepušteno slučaju jer se na MIPIM-u ništa slučajno ne događa!  

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Druga vrsta po brojnosti učesnika su posetioci. Oni “pismeniji i spremniji” da ne kažem iskusniji profesionalci, već su svoju vremensku agendu takođe popunili. Najiskusniji su satnicu poređali po geometriji obilaska pozicija štandova na kojima ih očekuju potencijalni partneri. I posetioci željno čekaju da ostvare što brojnije umrežavanje, ali kao gosti štandova tj. njihovih domaćina.

Za posetioce, organzatori ovakvih događaja posebno rezervišu i organizuju izdvojen prostor koji služi da bi se nadomestila infrastruktura koju posetioci kao izlagači nemaju. To su obično lože i separei sa stolicama i stolovima ili foteljama, oplemenjeni cvetnim aranžmanima i pomalo skriveni od očuju onih koji tuda šetaju.

 

Umrežavanje, kontaktiranje, razmena

 

Foto:www.media.licdn.com

Foto:www.media.licdn.com

Profesionalna kultura komunikacije, iz koje se pokreću i nastaju poslovni kontakti, je ključan alat koji pomaže da ostvarite što veći broj kontakata. Svi kontakti su važni i nikada se ne zna kada će koji “da upali” tj. da bude uspešan. Zbog toga, ovladati iskustvom, da se umrežavate, kontakitrate i razmenjujete informacije je ključan korak koji vam negde otvara ali negde zbog greške ili nepoznavanja pravila ponašanja i zatvara vrata.

 

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Kada se spremate na put i hodočašće ovakvog događaja kao posetilac, onda je ključna stvar organizacija. Organizacija podrazumeva da ste na vreme (čitaj bar 3-6 meseci unapred) kupili ulaznicu i postigli u tom vremenu definisane popuste. Da ste u isto vreme rezervisali avio prevoz i smeštaj ili makar smeštaj, ako  planirate da idete kolima u Kan. I to je rešenje, doduše malo naporno, jer iz Beograda bi trebali da savladate najmanje 1370km u jednom smeru do Palate Festivala gde se MIPIM svake godine održava.

 

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Sve u periodu do na mesec dana pre, ako ovo niste regulisali ulazite u dodatni problem. Smanjenjem raspoloživih mesta na avionu i smeštaju, dodatno se podiže cena ovih usluga. Po klasičnom sistemu spojenih sudova, gde je povećana tražnja na smanjenu ponudu, povećava se cena usluga. To vas onda usmerava  na smeštaj udaljeniji od Kana a ako ne idete kolima, onda vas avionski prevoz od Beograda, redovno preko Beča, Minhena i Rima, pa dalje do Nice, preusmerava na Istanbul, Pariz, Frankfurt ili neku još udaljeniju međudestinaciju od koje ćete presedanjem u drugom cugu doleteti do Nice. A veći broj tačaka između, samo dodatno komplikuje i otežava organizaciju vašeg puta.

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Recimo da ste nekako rešili prevoz, na red dolazi smeštaj. Kada se na MIPIM u Kan sjati prosečno između dvadeset dve i dvadeset pet hiljada posetilaca, a bilo je “srećnijih investicionih godina” kada je poseta prevazilazila cifru od 28 hiljada, onda je problem naći smeštaj. Doduše to i nije neki problem, ako idete kolima pa ste spremni na smeštaj 50-100km od Kana. Samo se zaboravlja jedna “sitnica”- da je Kan relativno mali grad, koji teško ovakvu reku posetilaca može saobraćajno jednostavno i konforno da podmiri.

 

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Smeštaj, “van termina ciljanog događaja” košta 40-50-60 evra. Do na tri meseca pre događaja, još se mogu pronaći pristojno povoljan smeštaj za te novce. U međuvremenu se smeštaj popunjava i onaj raposloživ je sve udaljeniji od Kana. Nije problem ni da se smestite u Nicu, pedesetak kilometara od Kana. Nije toliki problem ni svakodnevno čak i vozom, ići tamo-vamo ovu razdaljinu, već je pitanje vremena koje vam treba za taj prevoz. A za to vreme gubite mogućnost za sastanke i prezenatcije. I onda se tako vrtite u krug. Da li je bolje platiti skuplji smeštaj u Kanu ili jeftiniji van, sa svakodnevnim prevozom do i od Kana? Na ovo pitanje morate odgovoriti sami posle povratka sa MIPIM-a.

 

U nastavku sledi detaljniji opis toga šta posetilac MIPIM-a možeočekivati na ovom događaju…

 

 

MIPIM za početnike (2)

 

 

 Izvor:Gdeinvestirati

Previous Spas planete u vidu bakterije?
Next Apel svetu da pokaže saosećanje sa žrtvama bombaškog napada u Ankari

You might also like

Berza

Beogradska berza postala četvrti aktivni član regionalne SEE Link mreže

Beogradska berza postala je danas aktivni član SEE Link mreže, regionalne mreže berzi na kojima može da se trguje i hartijama od vrednosti listiranim na berzama Bugarske, Hrvatske i Makedonije,

Makroekonomija

Dun & Bradstreet: Stabilan rejting Srbije, poboljšana kreditna klima u zemlji

Rejting agencija Dun & Bradstreet objavila je danas da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom i da je poboljšana kreditna klima u

Najvažnije vesti

Inicijativa za izmenu zakonskih propisa o stečaju

Vlasnici svesno pokreću stečaj, a kapital prebacuju na drugo, uspešno preduzeće. Zbog toga je pokrenuta inicijativa za izmenu zakonskih propisa koji regulišu stečaj.