Evropske berze u zelenom, jeftiniji evro, nafta i zlato

Evropske berze u zelenom, jeftiniji evro, nafta i zlato

Cene akcija na evropskim tržištima kapitala i u ponedeljak su porasle podržane monetarnim merama Evropske centralne banke.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE ojačao je 0,57 odsto, dok je francuski CAC40 porastao 0,31 odsto.

Slabljenje evra prema dolaru pozitivno utiče na nemačke izvoznike, te je glavni indeks berze u Frankfurtu trgovanje zatvorio u plusu 1,62 odsto, približivši se nivou od 10.000 poena, vrednost koja je poslednji put zabeležena početkom januara.

Veće dobitke na tržištima ograničila je cena nafte koja je u padu zbog odbijanja Irana da se priključi dogovoru o zamrzavanju proizvodnje dok ne dostigne nivo proizvodnje od pre uvođenja sankcija koji je iznosio četiri miliona barela dnevno.

Na londonskom tržištu barel “brent” nafte u ponedeljak je pojeftinio 2,12 odsto, na 39,50 dolara, dok je cena američke WTI nafte pala 3,82 odsto, na 37,03 dolara za barel.

U fokusu investitora narednih dana će biti dvodnevni sastanak američke centralne banke sa koje će verovatno biti oprezni s izjavama po pitanju povećanja kamatnih stopa. U anketi Reutersa, 60 odsto ekonomista veruje da će Fed povećati kamate krajem juna.

Osim sastanka Fed-a, tržišne učesnike očekuje dinamična sedmica po planu monetarne politike na globalnom nivou. Pažljivo će se pratiti odluke o kamatnim stopama niza značajnih centralnih banaka u svetu, uključujući japansku, švajcarsku, australsku, norvešku i britansku, koje će sve održati sastanke do kraja ove nedelje.

Zbog očekivanja odluka centralnih banaka na deviznim tržištima se u ponedeljak trgovalo relativno mirno. Zajednička evropska valuta je oslabila u odnosu na američku i trguje se po ceni 1,1088 dolara, što je za 0,61 odsto niža cena u odnosu na petak uveče.

Unca zlata jeftinija je 9,34 dolara, odnosno 0,75 odsto i košta 1240,11 dolara.

Previous Analitičari: Prošlonedeljno kretanje kurseva samo privremene anomalije, dolar će jačati u odnosu na evro
Next Dinar stagnira prema evru, kurs 123,38 dinara za evro

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Nasdaq oštro pao

Na Wall Streetu je u sredu Dow Jones dostigao nov najviši nivo u istoriji, dok je Nasdaq indeks oštro pao jer se ulagači preusmeravaju iz tehnološkog u bankarski i druge sektore koji

Berza

Evropske berze u blagom minusu, nafta iznad 41 dolara, britanska funta slabi

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su balansirali između plusa i minusa u skaldu sa kretanjima cene nafte da bi trgovanje ipak zatvorili u negativnoj teritoriji pritisnuti akcijama

Berza

NBS intervenisala, srednji kurs 118,1409 dinara za evro

Narodna banka Srbije je ponovo intervenisala kupovinom evra na međubankarskom deviznom tržištu, pa je dinar ostao na približno istom nivou kao juče.