Evropska unija predlaže smanjenje proizvodnje mleka kako bi sprečila daljni pad cena

Evropska unija predlaže smanjenje proizvodnje mleka kako bi sprečila daljni pad cena

Evropska unija je danas podržala privremeno smanjenje proizvodnje mleka u zemljama članicama, kako bi se uhvatila u koštac sa niskim cenama koje su uzdrmale mlečnu industriju.

Prekomerna proizvodnja mleka, koja je nastupila posle ukidanja kvota za proizvodnju mleka u EU u aprilu 2015. godine, uzrokovala je sunovrat cena u mlečnoj industriji.

“Spreman sam da predložim primenu ovih propisa. Pun modalitet ovih mera tek treba da finalizuje Komisija, i očekujem da ćemo biti u poziciji da veoma brzo o ovome obavestimo zemlje članice”, izjavio je evropski komesar za poljoprivredu, Phil Hogan, na kriznom sastanku sa evropskim ministrima poljoprivrede u Briselu.

Niz faktora, uključujući promene navika u ishrani, usporavanje kineske tražnje i ruski embargo na zapadne proizvode, oborili su cene govedine, svinjetine i mleka.

Oko 100 poljoprivrednika je danas protestovalo u Briselu, samo šest meseci pošto je EU najavila paket pomoći poljoprivrednicima u iznosu od 500 miliona evra za rešavanje posledica krize.

Posle kriznog ministarskog sastanka u septembru, koji su takođe obeležili protesti, sindikati poljoprivrednika su tvrdili da pomoć EU nije ni blizu dovoljna za nadoknadu gubitaka poljoprivrednicima.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Blagi pad indeksa, najprometniji AIK
Next Sputnik: EU usaglasila pet principa u odnosima sa Rusijom

You might also like

Prehrambena industrija

Kompanija Radenska za 9,0 miliona evra kupila Podravkin Studenac

Slovenačka Radenska je zaključila akviziciju lipičkog Studenca, preuzevši 100-procentni udeo u tom preduzeću koje proizvodi mineralnu vodu, odvojeno su danas saopštili Podravka i Radenska, koja je deo grupacije Kofola ČeskoSlovensko.

Najvažnije vesti

Pojačana kontrola deviznih plaćanja kompanija u Srbiji povezanih u sistem “Agrokor”

Na kompanije u Srbiji povezanih u sistem “Agrokor” biće primenjena pojačana kontrola deviznih plaćanja, kako bi se sprečio odliv kapitala, a zakonske mehanizme za to ima Narodna banka, piše “Politika”.

Agrobiznis

OECD traži od Srbije da dozvoli kupovinu zemlje strancima

Ova kritika sadržana je u Izveštaju o konkurentnosti u jugoistočnoj Evropi, koji će danas biti predstavljen javnosti.