Zaduživanje nikad jeftinije, prilika da Srbija refinansira devizni javni dug

Zaduživanje nikad jeftinije, prilika da Srbija refinansira devizni javni dug

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić je ocenio da je sada dobra prilika da Srbija refinansira devizni javni dug i otplaćuje ga po povoljnijim kamatnim stopama.

Komentarišući najnovije odluke Evropske centralne banke (ECB) Carić je na sajtu Erste banke objavio da te mere pogoduju jedino onima koji žele da uzimaju pozajmice jer zaduživanje nikada u Evropi nije bilo povoljnije.

ECB je smanjila stopu za osnovne operacije refinansiranja na nula odsto i stopu po kojoj banke mogu da drže novac u ECB sa minus 0,3 na minus 0,4 odsto, a povećala je limite za kupovinu državnih obveznica evrozone.

“Ukoliko Srbija ovu situaciju pametno iskoristi, mogle bi da se izvuku višestruke koristi”, smatra Carić.

Kako je objasnio, sva preduzeća koja imaju održivi model poslovanja, sada su u mogućnosti da se dodatno zaduže zarad povećanja svojih kapaciteta, po nikada povoljnijim uslovima.

“To može, ukoliko se kanališe kroz državnu strategiju i pomoć, a samim tim dobije kritičnu masu, da dovede do novog investicionog ciklusa u Srbiji”, ocenio je Carić.

Država bi, kako je naveo, morala da svoj veliki javni devizni dug, koji sada iznosi 59,5 odsto bruto nacionalnog dohotka, ili u realnom novcu 19,3 milijardi evra, da refinansira.

“Trebalo bi da se zadužimo za novih 19,3 milijardi i da s tim novim novcem, koji ćemo dobiti po istorijsko niskim kamatnim stopama, otplatimo stare, mnogo skuplje kredite. Gruba kalkulacija govori da bi tako mogli da uštedimo i do 800 miliona evra godišnje, što je daleko više od 200 miliona evra koliko smo uštedeli od ukupnog smanjenja plata i penzija u poslednjih 18 meseci”, ocenio je Carić.

On je ukazao i da su građani Srbije takođe u prilici da kroz izuzetno povoljno zaduživanje dođu do dodatnih sredstava i tako pokrenu domaću potrošnju koja je poslednjih godina bila u drastičnom padu, a time povećaju prodaju roba i usluga.

“Ove tri stavke, ako bi bile dobro koordinisane od strane Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija, mogle bi da dovedu do ozbiljnog rasta ekonomije Srbije, kao i broja zaposlenih”, istakao je Carić.

Izvor:Beta
Previous Dinar stagnira prema evru, NBS u petak prodala 20 miliona evra
Next Severna Koreja preti "preventivnim" napadom na Seul

You might also like

Berza

Svetske berze: Slab početak drugog tromesečja

Rast cena nafte za više od 6%  podstakao je u petak trgovanje na svetskim tržištima kapitala , međutim to nije bilo dovoljno da se nadoknade nedeljni gubici.

Društvo

Bivši radnici Staklare traže preispitivanje stečaja i socijalni program

Bivši radnici Srpske fabrike stakla u Paraćinu traže od Apelacionog suda da preispita odluku o stečaju, a od države socijalni program, rečeno je na sastanku sa predstavnicima Samostalnog sindikata opštine

Saobraćaj

Aerodrom u Frankfurtu otkazao 170 letova zbog snega

Iako meteorolozi predviđaju poboljšanje vremenskih uslova u toku dana, najveći nemački aerodrom u Frankfurtu otkazao je 170 letova zbog snežnih padavina.