Severna Koreja preti “preventivnim” napadom na Seul

Severna Koreja preti “preventivnim” napadom na Seul

Severna Koreja saopštila je danas da je njena vojska spremna za preventivni napad da bi “oslobodila” jug korejskog poluostrva, ukoliko bude procenila da američke i južnokorejske trupe, trenutno angažovane u vojnim manevrima, nameravaju da izvrše invaziju na njenu teritoriju.

Saopštenje Generalštaba severnokorejske armije na državnim medijima najnovije je reagovanje Pjongjanga na manevre, započete u ponedeljak, pošto je već upućena pretnja o “preventivnom nuklearnom udaru” na Vašington i Seul.

Severnokorejska armija kaže da će se manevrima čiji cilj je, kako smatra, napredovanje prema Pjongjangu, suprotstaviti svojim planom da “oslobodi celu Južnu Koreju, uključujući Seul”.

U Pjongjangu takođe tvrde da su u mogućnosti da izvedu “izuzetno precizan blic-krig” na neprijateljske ciljeve.

AP ocenjuje da je preventivni napad Severne Koreje na jug teško ostvarljiv i da bi gotovo sigurno značio kraj vlasti Kin Džong-una, s obzirom na izvestan vojni odogovr SAD i Južne Koreje.

Istorijski najveći manevri

Američki i južnokorejski vojnici održali su u subotu veliku vojnu vežbu iskrcavanja na plaže koje su simulirale odbranu od Severne Koreje, zbog pojačanih napetosti na korejskom poluotoku i pretnji Pjongjanga da će uništiti svoje neprijatelje.

Vežba iskrcavanja i napada na istočnoj obali Južne Koreje izvedena je u sklopu osmosedmičnih zajedničkih vojnih manevara saveznika, najvećih u istoriji.

Američka mornarica je saopštila da je 55 američih borbenih aviona i 30 američkih i južnokorejskih brodova učestvovalo u iskrcavanju kod Pohanga.

Nuklearne probe

Napetosti na korejskom poluotoku porasle su nakon što je Pjongjang u januaru izveo četvrtu nuklearnu probu, a prošlog meseca lansirao rakete dugog dometa, što je dovelo do novih sankcija UN-a.

Provokacije su se nastavile pre desetak dana kada je s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa, samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti UN-a uveo dosada najstrože sankcije.

Severna Koreja izrekla je slične pretnje i pre tri godine, uoči redovnih godišnjih vežbi američke i južnokorejske vojske. U ovogodišnjim manevrima učestvuje oko 300 hiljada južnokorejskih vojnika i 15 hiljada Amerikanaca.

Savet bezbednosti UN-a jednoglasno je nedavno usvojilo dosad najstrožije sankcije protiv Severne Koreje zbog toga što je Pjongjang nedavno izveo četvrtu nuklearnu probu i lansirao raketu dugog dometa.

Nacrt usvojene rezolucije sačinile su Sjedinjene Američke Države, uz podršku Kine kao jedinog saveznika Pjongjanga.

Izvor:Agencije
Previous Zaduživanje nikad jeftinije, prilika da Srbija refinansira devizni javni dug
Next Pronađene dve rakete u avionu koji je u Beograd doleteo iz Bejruta?

You might also like

Geopolitika

Američki državni sekretar Ankari: Turska važna za bezbednost SAD i ekonomske veze sa regionom

Američki državni sekretar Reks Tilerson razgovarao je danas u Ankari sa premijerom Turske Binallijem Jildirimom o načinima koordinacije borbe protiv “Islamske države” (IDIL), dan nakon što je turska armija okončala

Makroekonomija

Ruske sankcije koštale Ukrajinu 98 milijardi dolara

Ukrajina je izgubila 98 milijardi dolara zbog sankcija koje joj je uvela Rusija, objavljeno je u pregledu trgovinske politike u okviru Svetske trgovinske organizacije.

Geopolitika

Donald Trump: Iskorišćava nas praktično svaka od G7 zemalja

Američki predsednik Donald Trump je izjavio da je samit Grupe sedam (G7) industrijski razvijenih zemalja bio “veoma dobar”, a da je kanadski premijer Justin Trudeau naučio lekciju.