Wall Street: Rekordno niske kamate u Evropi uplašile investitore

Wall Street: Rekordno niske kamate u Evropi uplašile investitore

Vodeći indeksi na Wall Street-u u četvrtak su trgovanje zatvorili u različitim pravcima. Dow Jones je oslabio 0,03 odsto a Nasdaq indeks 0,26 odsto. S&P 500 , naprotiv, ojačao je 0,02 odsto.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cene akcija  na Wall Street-u su značajno porasle jer je ECB, kao što se očekivalo, dodatno olabavila monetarnu politiku.

Tako je referentna kamata sniženaa sa 0,05 na nula odsto, dok je kamata na depozite banaka dodatno snižena u negativno područje, sa minus 0,3 na minus 0,4 odsto.

Ulagače je ohrabrilo i povećanje ECB-a programa mesečne kupovine obveznica,sa dosadašnjih 60 milijardi na 80 milijardi evra, što bi trebalo podstaknuti kreditiranje i rast privrede evrozone i sprečiti deflatorna kretanja.

“To je zaista ohrabrilo investitore jer su tržišta ovisna o nultim kamatnim stopama. Pa, to je besplatan novac”, kaže Kim Forrest, analitičarka u “Fort Pitt Group”.

Međutim, cene akcija na evropskim berzama, a zatim i na Wall Street-u oštro su pale, nakon što je predsednik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za medije izjavio da bi ubuduće ECB smanjila kamate samo u slučaju izvanrednih okolnosti.

Tako je najavio da je ciklus smanjenja cene novca završen, što je razočaralo ulagače koji su očekivali uobičajenu poruku da su daljnji rezovi mogući ako to bude potrebno.

Istovremeno investitore je uplašila mogućnost da će rekordno niske kamate u Evropi izazvati slabljenje kursa evra, što bi nepovoljno uticalo na američke banke i izvoz.

Nakon najave smanjenja kamata ECB-a, kurs evra juče je prvo pao 1,6 odsto, na 1,0820 dolara, da bi nakon Draghijeve poruke skočio na 1,1215 dolara. Tako oštre oscilacije kursa nisu zabeležene već dugo vremena.

“Tržište je razapeto između straha i pohlepe, a sve se to dogodilo u jednom danu”, kaže Kim Forrest.

Loše je na tržište uticao i pad cena nafte za više od 2 odsto, nakon vesti da je malo vjerovatno da će najveći proizvođači ‘crnog zlata’ održati sastanak o smanjenju proizvodnje, ako Iran odbije da prihvati sporazum.

S druge strane, podršku Wall Streetu pružili su dobri podaci sa američkog tržišta rada, što je umirilo strahovanja od moguće recesije u najvećoj svetskoj privredi.

Izvor:Poslovni.hr
Previous Adel al-Jubeir: Saudijska Arabija bi mogla okrenuti stranicu ako Iran promeni politiku
Next MIPIM: Nezaobilazno mesto u svetu nekretnina

You might also like

Berza

Prvi proizvod ovakve vrste u Evropi: Portfolio vrednih deonica SaxoSelect

Saxo Bank, specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, i Morningstar Investment Management Europe danas su najavile saradnju kojom se proširuju investicione strategije dostupne klijentima Saxo Bank.

Berza

Lira na minimumu prema dolaru

Turska lira je pala na rekordno nizak nivo prema dolaru, nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trumpa najavila razmatranje turskog izvoza.

Berza

Dinar oslabio, evro danas 120,17

Dinar je danas oslabio 0,2 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,1784 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).