Snažniji juan podržao rast cena akcija u azijsko-pacifičkom regionu

Snažniji juan podržao rast cena akcija u azijsko-pacifičkom regionu

Nakon početne nestabilnosti, cene akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona u petak su uglavnom porasle, podržane snažnijim juanom u odnosu na dolar i rastom vrednosti drugih valuta u regionu prema američkoj.

Na kraju trgovačkog dana japanski indeks Nikkei bio je u plusu 0,51 odsto a Topix 0,53 odsto.

Hongkončki Hang Seng ojačao je 1,08 odsto, dok je Shanghai Composite porastao 0,2 odsto.

Južnokorejski glavni indeks berze, Kospi zatvorio je u plusu 0,11 odsto. Australski S&P/ASX 200 je ojačao 0,32 odsto.

Na samom početku današnjeg trgovanja azijske su berze bile vrlo nestabilne, kao i juče evropske i američke, nakon što je Evropska centralna bankaa (ECB) dodatno olabavila monetarnu politku i povećala mesečni program otkupa obveznica.

Međutim, ulagače je uznemirila izjava predsednika ECB-a Maria Draghija na konferenciji za štampu.

“Iz današnje perspektive i ako se uzmu u obzir mere za podsticanje rasta i inflacije, ne procenjujemo da će biti potrebno daljnje snižavanje kamata”, rekao je on.

To je na tržištima shvaćeno kao najava da je ECB ograničila svoju politiku monetarnog popuštanja, što je razočaralo investitore koji su očekivali uobičajenu poruku da su daljnji rezovi mogući ako to bude potrebno.

Međutim,  tržištima u regionu dobila su podršku od Narodna banka Kine koja je povećala dnevnu kamatu za 0,34 odsto, što je nacionalnu valutu ojačalo za 0,32 odsto prema američkom dolaru. Snažniji juan ojačao je valute zemalja izvoznica sirovina, poput Australije. S druge strane, slabiji dolar čini uvoznu robu jeftinijom, što podstiče ekonomije koje se oslanjaju na uvoz sirovina, Japan,Kina…

Pozitivno na tržišta uticao je i rast cena nafte koja je jutros porasla 1,70 odsto, na blizu 41 dolar za barel.

Fokus investitora usmeren je na sutrašnje podatke iz Kine o kretanjima u maloprodaji i industrijskoj proizvodnji. Analitičari očekuju malo poboljšanje u odnosu na prethodni period.

Izvor:Agencije
Previous Twitter dodelom akcija pokušava zadržati zaposlene
Next Savet Evrope: Bez odlaganja isplatiti staru deviznu štednju kod Ljubljanske banke, Invest banke, Beobanke i drugih

You might also like

Svetske berze

Skroman pad američkih zaliha spustio cene nafte prema 50 dolara

Cene nafte skliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 50 dolara budući da je trgovce razočarao skroman pad zaliha u SAD. 

Berza

Investitori mogu da se klade i trguju bitcoinom

CME Group Inc. i Cboe Global Markets Inc. su spremni da ponude ugovore o bitcoin fjučersima i tako olakšaju put investitorima da se klade i trguju bitcoinom, nasuprot regulatorima i

Berza

Azijske berze u manjem porastu, dolar jači

Na azijskim berzama u četvrtak se cene akcija kreću oko najviših nivoa u poslednjih 10 godina jer podršku tržištima pružaju novi rekordi na Wall Streetu, dok je dolar blago ojačao.