Adel al-Jubeir: Saudijska Arabija bi mogla okrenuti stranicu ako Iran promeni politiku

Adel al-Jubeir: Saudijska Arabija bi mogla okrenuti stranicu ako Iran promeni politiku

Saudijska Arabija i ostale zalivske monarhije bi mogle okrenuti stranicu i izgraditi jake veze sa Iranom, ukoliko bi ih Iran poštovao i prestao da se “upliće” u poslove zalivskih zemalja, izjavio je saudijski ministar inostranih poslova Adel al-Jubeir.

„Ukoliko Iran promeni svoj put i politiku, ništa ne bi sprečilo okretanje stranice i izgradnju dobrosusedskih odnosa“, rekao je saudijski ministar medijima u Rijadu.

„Nema potrebe za posredovanjem“ rekao je Jubeir, čija je zemlje prekinula sve veze sa Iranom u januaru nakon napada na saudijsku ambasadu u Iranu.

Jubeir je rekao da su se odnosi sa Teheranom pogoršali „zbog sektaške politike“ koju zagovara šiitski Iran i zbog „podrške terorizmu i ubacivanju terorističkih ćelija u zemlje regiona“.

„Iran je komšijska muslimanska zemlja sa velikom civilizacijom i prijateljskim narodom, ali politika koja prati revoluciju Homeinija je agresivna“ rekao je on.

Jubeir se obratio nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja Zaliva i kolega iz Jordana i Maroka. U zajedničkom saopštenju, ministri koji su se sastali u Rijadu pozvali su Iran da poštuje UN-ovu rezoluciju 2231, koja podržava iranski nuklearni program i ograničava korišćenje balističkih raketa.

Saudijska Arabija i Zalivske države takođe optužuju Iran da podržava šiitske pobunjenike u Jemenu i njihova nastojanja da destabilizuju režime u regiji.

Saudijska Arabija i zemlje Zaliva podržavaju pobunjenike u Siriji dok Teheran daje podršku režimu Bashara al-Assada.

Države Zaliva su nedavno proglasile pokret Hezbollah, koji podržava Iran u Libanu, terorističkom organizacijom.

Saudijska Arabija je blokirala tri milijarde dolara vojne pomoći Libanu i pozvala svoje državljane da napuste tu državu.

Libanon “u rukama Hezbollaha”

Jubeir tvrdi da je Libanon sada u rukama Hezbollaha.

„Uznemirujuća činjenica u libanonskom pitanju je što paravojne snage koje su klasifikiovane kao teroristička organizacija donose odluke“, rekao je on.

Jubeir je rekao da će ministri Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva razmotriti mere koje bi „sprečile Hezbollah da ima koristi od zaljivskih država“.

Rijad i njegovi zalivski saveznici su pojačali sankcije Hezbollahu i navodnim vođama kao reakciju na podršku Assadovom režimu 2013. godine.

Prošlog meseca Saudijska Arabija je zamrznula sredstva i zabranila poslovanja zbog nedavnih akcija protiv Hezbollaha.

Iransko-saudijske tenzije su eskalirale nakon pogubljenja saudijskog šiitskog verskog vođe Nimra al-Nimra.

Izvor:Al Jazeera
Previous Alibaba: Odobren petogodišnji kredit vredan 3 milijarde dolara
Next Wall Street: Rekordno niske kamate u Evropi uplašile investitore

You might also like

Geopolitika

SAD postavljaju sistem napadačkih dronova na Korejskom poluostrvu

Vojska SAD u Južnu Koreju trajno postavlja sistem napadačkih dronova i osoblje za podršku, zbog povećanih tenzija sa Severnom Korejom, saopštio je danas portparol Pentagona.

Geopolitika

Barak Obama najavio agresivniju borbu protiv Islamske države

Američki predesednik Barak Obama sastao se u četvrtak sa najvišim vojnim i savetnicima za nacionalnu bezbednost, kako bi razmotrili borbu protiv Islamske države.

Geopolitika

“Bliski susret” ruskih vojnih aviona i američkog razarača u Crnom moru

Više ruskih vojnih aviona približilo se razaraču američke ratne mornarice u Crnom moru 10. februara, a njihovo približavanje smatra se “nesigurnim i neprofesionalnim”, objavio je Pentagon u utorak.