MIPIM: Nezaobilazno mesto u svetu nekretnina

MIPIM, mesto hodočašća svih koji nešto u Evropi i svetu znače, a bave se nekretninama, održava se dvadeset i sedmi put po redu.

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

 

 

Autor: dipl. ing. građ. Aleksandar P. Opsenica

Rebec

 

 

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Šta je zajednički imenitelj za pijacu, tržnicu, sajam ili razmenu sa nečim što ima prefiks međunarodni? Ili, šta povezuje i ukazuje na neko zajedništvo profesionalaca i nekretnina? Možda bi nam google translate u beskonačnom broju kombinacija u pretraživanju svetskih jezika, pomogao da brže shvatimo povezani i pravilan kontekst navedenih reči.

 

 

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

A možda od prve, ako nam se posreći i ako baš dobro znamo francuski, poređamo traženi slogan  na sledeći način: Marché International des Professionnels de l’Immobilier”. Šta bi u bukvalnom prevodu to značilo? Marché – Tržnica (pijaca, sajam, razmena), International – Međunarodna, Professionnels – profesionalaca, Imobilier / nekretnina.

 

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Dakle, u pitanju je sajmište na kojem učestvuju profesionalci u međunarodnoj razmeni nekretnina, a slobodnije, to je Međunarodni sajam profesionalaca koji se bave razvojem nekretnina.  I na kraju da bi došli do cilja i konačno rastumačili zadati rebus, kada formiramo akronim od prvih reči francuske kovanice, dobijamo odgovor i traženu reč, a to je: MIPIM.

 

Šta je MIPIM?

MIPIM je platforoma, mesto okupljanja, hodočašće koje se zakazuje i događa jedanput godišnje. Najranije u drugoj, a najkasnije u trećoj nedelji svakog marta, ali uvek počne u utorak, pa koji datum zapadne. A održava se gde?

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

U Kanu na Azurnoj obali u delu znamenite provincije koja se naziva Provansa. I kada sve ovo posložite i shvatite da se ovaj događaj nazvan MIPIM održava od 1989. onda vam je sve jasnije. A šta treba da vam bude jasnije? 

Pa to, da se ove godine, od 15-18. marta u prestižnoj Palati festivala ili izvorno u Palais des Festivals, 27. put po redu, okuplja se ceo svet koji nešto predstavlja i znači u svetu koji se bavi razvojem investicija u nekretnine.

 

 

 

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Učesnici ovog spektakularnog događaja su prvenstveno preduzetnici / developeri. Oni imaju viziju, dovoljno znanja, strepljenja i “nešto malo para” šta god to značilo, da reše i prevaziđu prve najrizičnije faze razvoja nekretnina. Kada u jednom ustaljenom sledu koraka, završe tu prvu fazu spremni su za “pijacu”, recimo baš ovu u Kanu, da na nju “iznesu svoju robu”. Ta roba je vizija, pretočena u zaokružena dokumenta u kojima se već u ovoj fazi mogu prepoznati interesi jedne druge vrste učesnika ovog događaja. A to su bankari / investitori, koji imaju jednu drugu vrstu znanja.

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Umeju da barataju novcem, trude se da ga što povoljnije obezbede u dovoljnoj količini, da bi zatim, ukoliko pronađu svoj interes od developera, mogli da izaberu ono najbolje, najatraktivnije i najisplativije! Pored ove dve vrste učesnika postoji jedan niz mnogobrojnih, specijalizovanih profesionlaca, advokata, inženjera, ekonomista čak i psihologa, a svi oni imaju vezivnu ulogu između developera i bankara.     

 

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

U pitanju je prodaja, kupovina, transakcija, partnerstvo i avantura. Avantura je finansijska, neko daje ili nudi novce nekome, pod određenim obligatornim uslovima, da bi nešto kupio (zemljište ako ga već nije kupio) ili nešto tematski sagradio, pa onda to prodao ili iznajmio (izgrađeni objekat), ne bi li se u tom procesu „nadogradila dodatna vrednost koja će i onima koji nude i onima koji traže, zajedno sa svim učesnicima u tom lancu, omogućiti zadovoljavajuću zaradu-interes ili prinos!

 

 

Od pada Berlinskog zida do prvog mesta u svetu

Pre dvadeset i osam godina, nedge u jesen 1988. godine, neki “dobro obavešteni vizionari”, predvideli su pad Berlinskog zida i shvatili da se otvara jedno tržište žedno investicija, kome trebaju novi savremeni prostori i kojem veoma pažljivo treba pristupiti.

MIPIM Akasya

Foto:www.gdeinvestirati.com

Ta tržišta su žedna i željna novih stanova, novih konfornih kancelarija, objekata tematski orjentisanih ka trgovini (šoping molovi i retail parkovi). Uočena je potreba za prostorima namenjenih smeštaju i kongresnom turizmu (hoteli) i na kraju, po nekoj osnovnoj podeli, potreba za logističkim centrima.

 

 

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

A da bi se sve ovo približilo i prikazalo, nije slučajno odabran Kan i Azurna Obala, jer je celu ideju pokrenula rotarijanska porodica iz Francuske. Ideja je bila da jedno mondensko mesto, koje je potpuno živo “samo” tokom lepšeg dela godine, te da postojeća hotelska i druga raposloživa kogresna infratsruktura, veći broj dana u godini zadovolji svoj razlog postojanja.       

    

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Zato je premijera održana marta 1989. godine, možda kada mu vreme nije, ali je to ujedno bilo i neko vreme koje tokom godine odgovara velikom delu zainteresovanih da dođu u Kan na Azurnu obalu i vide “šta ima novoga i interesantnoga”. Te prve godine je bilo skoro 90% izlagača iz Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Fransuske. U godinama koje su sledile, ovaj izvorni koncept sajmovanja, izrastao je u najvažniji sajam investicija u nekretnine i svi koji nešto u Evropi i svetu znače, moraju naći načina (vremena) da dođu i da se prikažu (da budu viđeni)!

 

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Ono što je bitno, to je da je MIPIM od svoje premijere do danas svojim razvojem, a zbog ograničenog prostora koji se može zakupiti i opremiti jednom godišnje u Kanu, pokretao slične priče u drugim delovima sveta, izdvajajući i koncentrišući određene teritorije, da bi time smanjio pritisak izlaganja u Evropu. Tako danas imamo sem martovskog “tate”, MIPIM-a u Kanu, i MIPIM Japan (ove godine u Osaki, a inače svakog septembra), MIPIM Azija (u Hong Kongu svakog novembra) i od pre dve godine MIPIM UK (svakog oktobra u Lonodnu). Matrica događaja je ista, scanario isti, tema ista, a učesnici i mesto događanja različiti. I to je bila jedna od garancija za uspeh.

 

Foto:www.gdeinvestirati.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Danas pak u Kanu na MIPIM-u, u odnosu na premijeru, ima ne više od 35-40% izlagača iz Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske a mnogo više onih iz bivših Istočnoevropskih zemalja kao što su Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska i Rusija pogotovo. Klatno investiranja se pomeralo na Istok, kako je bilo i predviđeno, s tim što naravno, nikako nije zanemareno zastupstvo plasmana interesa i kapitala na razvjenim tržištima Evrope kao što je Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Grčka …

A gde je u ovoj niski Srbija, saznaćete u nastavku ovog teksta.

 

 

Izvor: Gdeinvestirati

 

Previous Wall Street: Rekordno niske kamate u Evropi uplašile investitore
Next Treću godinu zaredom kompanija Kaspersky Lab nadmašila sve konkurente

You might also like

Kompanije

Sastanak Vučića i Altaville: Fiat ostaje posvećen poslovanju u Srbiji

Kompanija Fiat ostaje posvećena poslovanju u Srbiji, saopšteno je danas iz Fiat grupacije i Vlade Srbije nakon sastanka predsednika vlade Aleksandra Vučića i izvršnog direktora kompanije Fiat Alfreda Altaville u Torinu.

Nekretnine

Porez na imovinu 2018. biće malo skuplji i malo jeftiniji

Porez na imovinu u četiri najveća grada dogodine će biti neznatno veći u odnosu na ovogodišnji, ali će u određenim zonama i za pojedine vrste nepokretnosti biti čak i manji.

Najvažnije vesti

Velike naftne kompanije: Dugovi porasli za trećinu, investicioni rezovi

Neto dugovi najvećih zapadnih naftnih kompanija su narasli za trećinu tokom poslednje godine, što povećava njihovu ranjivost u slučaju novog pada cena nafte.