Ljerka Puljić: Lidl i Kaufland među najboljim trgovinskim lancima

Ljerka Puljić: Lidl i Kaufland među najboljim trgovinskim lancima

Agrokor posluje kao da se neprekidno takmiči, a najveći konkurenti su mu nemački trgovinski lanci Lidl i Kaufland.

“Poslujemo kao da smo neprekidno s nekim u trci, da nam neko diše za vrat i taj osećaj nas motiviše da unapređujemo sebe i podižemo standard”, rekla je članica Nadzornog odbora Agrokora na 23. Kopaonik biznis forumu.

Foto: heilbronnerstimme.de

Foto: heilbronnerstimme.de

Govoreći o Lidlu i Kauflandu, koji su najavili dolazak i u Srbiju, ona je rekla da su ti maloprodajni lanci jedni od najboljih, jer su brzi, dobro organizovani i niski su im troškovi.

Puljić je podsjetila da Lidl i Kaufland ne ulaze na tržište sa jednom prodavnicom, jer bi odmah propali, nego uđu sa 20-30, pa onda mogu da podnesu troškove.

“Mi smo analizirali našu poziciju pre njihovog ulaska i mislili smo da nam je prednost to što bolje razumemo potrošače”, objasnila je i dodala da je međutim nedostatak to što “oni imaju u volumenu”.

“U retailu je mnogo u volumenu, a mi ga teško možemo dostići i da smo jedini trgovac”, rekla je predstavnica Agrokora i navela i da je cena kapitala za te lance u Nemačkoj niža.

Za Lidl je specifično i to što imaju veliki procenat privatnih marki.

“Kod njih po pravilu i nema drugih proizvođača, oni imaju svoje proizvode, nedavno su kupili i fabriku sladoleda, imaju čokoladu…”, navela je Puljić i istakla da zbog toga nisko pozicioniraju svoju marku i to pritiska ostale brendove. 

Foto: Svetlana Glumac, poslovni.hr

Foto: Svetlana Glumac, poslovni.hr

S druge strane, direktorka korporativnih i regulatornih poslova kompanije Moji brendovi Svetlana Glumac kazala je da će dolazak Lidla u Srbiju samo ojačati poziciju ove kompanije koja u svom sastavu ima Imlek, Bambi, Knjaz Miloš i Mlekaru Subotica.

 

Izvor: SEEbiz.eu

Previous Kada će automobili sa električnim pogonom biti masovno prihvaćeni?
Next Novi Zeland: Nema više "zero-hour"

You might also like

Transport

Tesla Motors ponudiće nove akcije u vrednosti od 1,7 milijardi dolara

Zbog potražnje za Modelom 3 koja je veća nego što se očekivalo, naručeno je 375.000 tih vozila i zbog toga Tesla mora povećati kapacitete proizvodnje, pri čemu je firma postavila cilj

Kompanije

Oglašena prodaja kruševačkog 14. oktobra u stečaju

Agencija za licenciranje stečajnih upravika oglasila je prodaju pokretne i nepokretne imovine Industrije mašina i komponenata (IMK) „14. oktobar“ iz Kruševca u stečaju, metodom neposredne pogodbe uz prikupljanje pisanih ponuda.

Transport

Qatar Airways obustavlja letove za četiri zemlje

Aviokompanija Qatar Airways je danas saopštila da je kao uzvratnu meru na neodređeno vreme obustavila sve letove za Saudijsku Arabiju, Ujedinjenje Arapske Emirate (UAE), Bahrein i Egipat.