Kineska ulaganja u Evropu dostigla 23 milijardi dolara

Kineska ulaganja u Evropu dostigla 23 milijardi dolara

Za ovu godinu kineski ulagači najavili su za Evropu ulaganja vredna 70 milijardi dolara, no mnoga od njih su potencijalna i nije sigurno da će se ostvariti.

Uprkos usporavanju tamošnje kineske ekonomije, kineska ulaganja u Evropu i SAD dostigla su rekordne nivoe.

Prema podacima advokatske firme Baker & McKenzie i konsultantske agencije Rhodium Group, državne i privatne firme u 2015. ukupno su uložile rekordnih 23 milijarde dolara u Evropu, što uključuje Norvešku, Švajcarsku i Evropsku uniju, te 15 milijardi u SAD, piše Financial Times.

No, podaci ipak ukazuju da bi kineska ulaganja mogla usporiti. Ulaganja u Evropu porasla su 28 posto s 18 milijardi u 2014., kada su se udvostručila u odnosu na prethodnu godinu. Ulaganja u SAD su porasla 17 post u odnosu na 12,8 milijardi dolara u 2014.

foto: militarypay.info

foto: militarypay.info

Zabrinutosti za usporavanje kineske ekonomije odrazila su se na svetska finansijska tržišta, uključujući i evrozonu. Zbog toga se očekuje da će Evropska centralna banka na današnjem sastanku predstaviti nove mere podsticaja.

A usprkos usporavanju kineski ulagači u zapadne ekonomije u 2016. opet najavljuju rekorde: u prvih šest nedelje ove godine kineske grupacije najavile su ulaganja vrerdna 70 milijardi dolara, no mnoga od njih su potencijalna i nije sigurno da će se ostvariti.

Direktna kineska ulaganja u evrozonu su prošle godine porasla 37 posto, s 12,5 na na 17,1 milijardu dolara. U evrozoni je najviše uloženo u Italiju i Francusku, dok su u SAD-u najviše kineskih investicija privukle države New York, Kalifornija i Teksas.

Izvor: GdeInvestirati/banka.hr
Previous Treću godinu zaredom kompanija Kaspersky Lab nadmašila sve konkurente
Next Twitter dodelom akcija pokušava zadržati zaposlene

You might also like

Makroekonomija

Svetska banka: Rusija ne poseduje dovoljno sredstava da bi se izborila sa siromaštvom

Siromaštvo u Rusiji raste po najbržoj stopi od teških dana finansijske i političke krize u toj zemlji 90-ih godina prošlog veka, upozorila je danas Svetska banka.

Tema dana

Davos 2017.: Kina, Tramp i Brexit, glavne teme Svetskog ekonomskog foruma

Kina, Donald Tramp i Bregzit trebalo bi da budu glavne teme ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, koji će od sutra do 20. januara okupiti globalnu političku i poslovnu

Makroekonomija

NBS: Inflacija u granicama cilja i u narednom periodu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u martu povećane 0,2%. Mesečna inflacija je u najvećoj meri posledica rasta cena usluga mobilne telefonije i svežeg voća, dok su