Brazil: Privreda u februaru došla do daha

Brazil: Privreda u februaru došla do daha

Inflacija u Brazilu je porasla u februaru ove godine za 0,9 odsto, tako da je relativno blago povećanje potrošačkih cena omogućilo najvećoj ekonomiji Latinske Amerike da dođe do daha usred duboke recesije, pokazali su u sredu objavljeni statistički podaci.

Godišnja stopa inflacije sada iznosi 10,36 procenata, saopštio je državni biro za statistiku, IBGE, a prenosi agencija AFP.

U januaru ove godine brazilska inflacija je skočila 1,27 odsto, dostižući 12-godišnji maksimum od 10,71 procenat.

Statističari kažu da je najnovijem rastu cena doprinelo delom obrazovanje, koje je u februaru poskupelo za 5,9 odsto, dok su cene hrane porasle 1,06 procenata, znatno ispod januarskog skoka od 2,28 odsto.

Trend uzleta inflacije zauzdalo je pojeftinjenje avio-prevoza za 15,83 odsto, kao i pad cena električne energije od 2,16 odsto.

Zvaničnici su prošle nedelje saopštili da se bruto društveni proizvod (BDP) Brazila smanjio za 3,8 odsto, što je najveći pad u 25 godina.

S obzirom na to da Međunarodni monetarni fond predviđa dalji pad privrede za 3,5 odsto u ovoj godini, čini se da Brazil čeka duboka recesija, najgora od 1901. godine kada je vlada počela da izračunava inflaciju, navodi se u informaciji.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Samsung predviđa budućnost televizije
Next Lord Jacob Rothschild: Biće nam sve gore

You might also like

Najvažnije vesti

Milan Ćulibrk: Sad je pitanje treba li NBS štampati novac kako bi pogurala rast i inflaciju

Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je danas, po zatvaranju ovogodišnjeg tradicionalnog Samita NIN fokusa u Bečićima, da su se za godinu dana stvari u regionu drastično promenile –

Najvažnije vesti

John Hardy: Tržište postaje sve ushićenije – da li će centralne banke reagovati?

Nemojte se nadati da će Yellen namignuti da Fed ne odobrava globalni procvat rizične aktive. Ipak, obratite pažnju na finansijska tržišta ukoliko se to desi, ističe u najnovijoj analizi za

Najvažnije vesti

Australija: 103 tromesečja bez recesije

Australijska ekonomija porasla je dovoljno snažno u prethodnom tromesečju da bi sustigla holandski rekord od 103 uzastopna kvartala bez recesije.