Alibaba: Odobren petogodišnji kredit vredan 3 milijarde dolara

Alibaba: Odobren petogodišnji kredit vredan 3 milijarde dolara

Kineka kompanija navodi da je kredit namenjen za opšte korporativne potrebe, a analitičari procenjuju da će biti iskorišćen za širenje i moguće akvizicije.

Kineski internetski div Alibaba u četvrtak je objavio da je potpisao ugovor o petogodišnjem kreditu u iznosu od 3 milijarde dolara od pet godina kredita koji će iskoristiti za sticanje udela u kineskim i stranim firmama.

Alibaba se, predvođen osnivačem Jackom Maom, širi na poslove izvan svog osnovnog poslovanja, internet trgovine, kao što je online video čiji obim raste, dok internet trgovina usporava, piše Reuters.

U obavesti američkoj komisiji za vrednosne papire Alibaba navodi da je potpisao zajam s grupom od osam vodećih aranžera te da se iznos kredita može povećati ako se ukaže potreba.

foto: wealthmastery.sg

foto: wealthmastery.sg

Rok dospeća je pet godina, a kamatna stopa 110 baznih poena iznad LIBOR-a. Kompanija navodi da je reč o referentnoj kamatnoj stopi koju koriste mnoge globalne banke.

Alibaba navodi da je kredit namijenjen opštim korporativnim potrebama, bez dodatnih pojašnjenja, a portparol kompanije odbio je dalje komentare.

Kineska kompanija izlistana je na američkoj berzi, a u poslednje vreme je vrlo sklona trošenju. Kapitalni izdaci u poslednja tri meseca prethodne godine dostigli su 4,9 milijardi juana (752 mil. dolara), što je tri puta više nego u istom razdoblju 2014.

Thomson Reuters , firma koja prati globalno kreditno tržište, u utorak je objavila pozivajući se na svoje izvore da je Alibaba s bankarskim sindikatom, u kojem su ovlašćeni ugovaraoci i aranžeri ANZ, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Mizuho Bank i Morgan Stanley, u ugovorio kredit vredan između 3 i 4 milijarde dolara.

Wall Street Journal citira izvore koji su prošlog meseca rekli da Alibaba pregovara s nekoliko banaka o pozajmici do 4 milijarde dolara za finansiranje planova za proširenje, uključujući i akvizicije.

Izvor: GdeInvestirati/banka.hr
Previous Beograd od turizma u januaru zaradio 33,6 miliona evra
Next Adel al-Jubeir: Saudijska Arabija bi mogla okrenuti stranicu ako Iran promeni politiku

You might also like

Kompanije

Finansijska filijala Alibabe preuzima MoneyGram

Ant Financial Services, najveća svetska kompanija za elektronska plaćanja, objavila je u četvrtak kako namerava kupiti američku kompaniju za transfer novca MoneyGram International, a transakcija koja se procenjuje na oko

Kompanije

Bojovićeva ponuda za preuzimanje Energoprojektovih firmi odbijena zbog nedostataka

Komisija za hartije od vrednosti (KHOV) Srbije nije odobrila objavljivanje obavezujućih ponuda preduzeća Napred razvoj, u vlasništvu Dobroslava Bojovića, za preuzimanje ostatka akcija malih akcionara u Energoprojektovim zavisnim društvima Entel,

IT

EU zemlje traže uklanjanje granica pri razmeni podataka

U ponedeljak je polovina zemalja članica Evropske unije tražilo uklanjanje ograničenja pri razmeni podataka, unutar i izvan zone 28 zemalja članica, kako bi mogle imati koristi od novih tehnologija temeljenih na