Prošle godine bonusi na Wall Streetu smanjeni na ‘samo’ 146 hiljada dolara

Prošle godine bonusi na Wall Streetu smanjeni na ‘samo’ 146 hiljada dolara

Rekordan prosečan bonus iznosio je 191.360 dolara, a zabeležen je 2006. godine.

Prosečni bonusi na Wall Streetu prošle godine su smanjeni za 9 posto, na 146.200 dolara, no i dalje su značajno viši od onih za vreme finansijske krize, ali i manji nego što su bili pre 10 godina, pokazali su izveštaji nadzornih vlasti.

Rekordan prosečan bonus iznosio je 191.360 dolara, a zabeležen je 2006. godine.
Pad bonusa u prošloj godini proizlazi iz prilično loše godine za finansijski sektor, kojeg puno bolja situacija ne očekuje ni u 2016. godini. Dobit brokersko-dilerskih firmi na berzi u New Yorku prošle godine je pala za 10,5 posto, na 14,3 milijarde dolara, pokazuju podaci kancelarija za nadzor tržišta države New York. A akcije banaka zabeležile su slabije izvođenje tokom cele godine u poređenju s akcijama ostalih sektora.

“Bonusi i zarade kompanija na Wall Streetu pali su u 2015., što odražava izazovnu godinu za finansijska tržišta”, poručile su u saopšenju nadzorne vlasti New Yorka.

Iako je prosečan bonus prošle godine smanjen, isplate su bile i dalje izdašne u mnogim područjima, uključujući one u hedge fondovima ili firmama koje se bave savetovanjem u vezi spajanja i akvizicija, kažu stručnjaci za naknade.

“Ima puno milionskih dolarskih bonusa, no puno ih je manje nego što ih je nekada bilo”, kazao je Alan Johnson, izvršni direktor u savetodavnoj firmiJohnson Associates.

foto: e-typos.com

foto: e-typos.com

I dok su bonusi smanjeni, plate direktora u proseku su i dalje visoke. Prema zadnjim dostupnim podacima, prosečna plata na Wall Streetu, uključujući bonuse, u 2014. godini je porasla za 14 posto, na 404.800 dolara.

No, promene u platama odraz su sve veće zabrinutosti na Wall Streetu da će globalna ekonomska kriza neko vreme još nagrizati zaradu finansijske industrije. “Bili smo previše optimistični poslednjih četiri, pet godina da će globalnj ekonomiji krenuti na bolje”, rekao je Johnson.

Investicijska banka Morgan Stanley, čije su akcije potonule 18 posto od početka godine, već je na primer ukinula 1.000 radnih mesta u poslovanju s vrednosnim papirima koji nose fiksne prinose.

Pad prosečnog bonusa verovatno neće smanjiti pritiske na regulatore da zauzdaju plate na Wall Streetu. U paketu finansijskih reformi donesenom 2010., poznatim kao zakon Dodd-Frank, zakonodavci su pozvali regulatore da ograniče naknade koje ocenjuje prekomernim ili plate koje kompanije izlažu značajnim finansijskim gubicima. Dosad je, međutim, zabeležen slab napredak po pitanju sprovođenje tih pravila.

U međuvremenu su mnoge firme odlučile bonuse isplaćivati radije u akcijama nego u novcu, te uključivati posebne ugovorne klauzule koje omogućuje vraćanje bonusa u određenim situacijama, na primer zbog lošijeg izođenja.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Skok Kanadskog deficita
Next Američko-kubanski odnosi: Obama se neće sastati s Fidelom Castrom

You might also like

Berza

Beogradska berza: Letargija se nastavlja, Aerodrom blizu 1.500 dinara

Trgovanje državnim obveznicama odnelo je gro prometa na Beogradskoj berzi, dok je tržište akcijazahvatila letargija, uz dalji pad oba berzanska indeksa.

Berza

Banka za međunarodna poravnanja: Kriptovalute bi mogle srušiti internet

Rast kriptovaluta, poput bitcoina, mogao bi preopteretiti i u konačnici srušiti Internet, upozorava Banka za međunarodna poravnanja iz Bazela.

Berza

Wall Street pao, kompanije zabeležile slabije poslovne rezultate

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija.