Predsednik Nikolić i Vladimir Putin: Odnosi Srbije i Rusije se uspešno razvijaju

Predsednik Nikolić i Vladimir Putin: Odnosi Srbije i Rusije se uspešno razvijaju

Srbija mora da ostane vojno neutralna, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Apsolutno smo saglasni da Srbija mora da ostane vojno neutralna. I moje je mišljenje da u takvoj situaciji treba balansirati. Ono što je potpisano sa jednima, treba potpisati i sa drugima – bez priključivanja i ulaska u bilo kakve vojne saveze”, rekao je Nikolić novinarima posle razgovora sa Putinom u Kremlju, prenosi agencija RIA Novosti.

Nikolić je rekao da je sa Putinom razgovarao o sporazumu Srbije i NATO.

“Da razgovarali smo. Nema uznemirenosti ni uzrujanosti ni u Srbiji ni u Rusiji”, rekao je Nikolić na pitanje novinara da li je to bila jedna od tema razgovora, prenosi RIA.

Prema njegovim rečima, “predsednik Putin razume šta smo potpisali, kada smo potpisali”.

“Taj sporazum se tiče dela tehničkog osoblja koje će se baviti obukom za uništenje velike količine munucije koja se u ovom trenutku nalazi u skladištu u jednom srpskom gradu ”, rekao je Nikolić.

Agencija podseća da je Nikolić 19. februara potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO-a.

Nikolić se, naime, zalagao da se sličan sporazum potpiše i sa Ruskom Federacijom kada je reč o rusko-srpskom humanitrnom centru u Nišu, ali je to pitanje odlozeno jer zbog činjenice da su u Srbiji raspisani prevremeni parlamentarni izbori, vlada u tehničkom mandatu ne može da odlučuje o takvim sporazumima.

Foto:www.theguardian.com

Foto:www.theguardian.com

Putin: Odnosi dobri, povezuje nas zajednička istorija

Putin je ocenio da se odnosi dve zemlje uspešno razvijaju i čestitao srpskom predsedniku na nagradi Fonda jedinstva pravoslavnih naroda rekavši da je srpski predsednik zaslužio to priznanje.

Putin je izrazio očekivanje da će premijer Rusije Dmitrij Medvedev uskoro posetiti Beograd.

“Nadam se da ćemo analizirati savremenu pozitivnu agendu međusobnih odnosa Rusije i Srbije. S tim u vezi želim da podsetim na posetu srpskog premijera Rusiji prošle jeseni, kao i na planiranu posetu ruskog premijera Srbiji u najskorije vreme. Nadam se, u najskorije vreme”, rekao je Putin na početku sastanka, prenosi agencija RIA Novosti.

Putin je ocenio da su odnosi dve zemlje dobri i da dve zemlje povezuju mnogi zajednički istorijski događaji.

Ruski predsednik je istovremeno čestitao Nikoliću na nagradi Fonda jedinstvena pravoslavnih naroda, istakavši da predsednik Srbije čini mnogo na zaštiti i popularizaciji pravoslavne tradicije i vrednosti.

“To znam i lično, vise puta smo u poverenju o tome svemu razgovarali”, dodao je Putin, ocenivši da je nagrada zaslužena.

Nikolić je zahvalio Rusiji na hrabrosti u borbi protiv takozvane Islamske države.

On je zahvalio i na tome što Rusija razume “ponašanje Srbije u međunarodnim odnosima”.

“I za tu hrabrost koju je Rusija ulila drugim državama svojom borbom protiv takozvane Islamske države”, rekao je Nikolić.

Srpski predsednik se takođe zahvalio za to što je Rusija uložila veto na rezoluciju UN o Srebrenici, čiji je cilj bio da se potvrdi stereotip da su Srbi počinili genocide nad muslimanim.

“Poseta Moskvi mi pruža mogućnost da vam lično zahvalim za sve što ste prošle godine učinili za Srbiju. Ne možete ni da zamislite kakvu vam zahvalnost Srbija izražava za ta dva postupka koja ste učilili. Oni se tiču budućnosti Srbije , i rekao bih, i budućnosti Republike Srpske”, rekao je Nikolić .

Rusija je takođe glasala protiv članstva Kosova u Unesku.

Izvor:Tanjug
Previous Kako postati država kao što je Irska?
Next NIS predstavio prednosti komprimovanog prirodnog gasa

You might also like

Politika

Srbija preuzela 97 odsto EU standarda

Pomoćnik ministra privrede Jovan Petrović, izjavio je da je Srbija kao regionalni lider u oblasti standardizacije do sada preuzela 97 odsto evropskih standarda.

Društvo

Brisel pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od zapaljivih poruka

Žalimo zbog zapaljivih izjava posle onog o čemu smo se juče sporazumeli” u Briselu u dijalogu Beograd Priština, a “napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je od najveće

Politika

Hrvatska odblokirala poglavlje 26 Srbiji

Hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir saopštio je da je Hrvatska odblokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.