Nouriel Roubini: Ovo će sniziti cene rizične aktive širom sveta

Nouriel Roubini: Ovo će sniziti cene rizične aktive širom sveta

Ekonomista Nouriel Roubini u poslednje vreme poredi tekuću krizu sa onom iz 2008. godine, koju je vrlo uspešno predvideo i postao poznat kao „Dr. Propast“.

On tvrdi da se ove krize ne mogu poistovetiti, ali da je poslednja epizoda na globalnom finansijskom tržištu najozbiljnija od svih volatilnih i rizičnih dešavanja još od 2009.

U komentaru za Project Syndicate Roubini navodi nekoliko izvora rizika – krizu evrozone, „taper tantrum“ Federalnih rezervi (ovde misli na reakciju finansijskog tržišta na najave kvantitativnog popuštanja), moguć izlazak Grčke iz evrozone i teško ekonomsko prizemljenje Kine.

Svi ovi rizici, koje profesor naziva “repovi rizika” dovešće do snižavanja cena rizične aktive – kapitala, roba i kredita – širom sveta.

Prema njegovom mišljenju zbog naglog prizemljenja kineske ekonomije brige investitora će tek nastati zbog odliva kapitala i usporavanja rasta.

Drugo, “tržišta u razvoju su u ozbiljnoj nevolji” zbog kombinacije faktora – kineskog usporavanja, kraja buma roba koji je počeo 2000. i Fedovog napuštanja politike neutralnih kamatnih stopa. Makro nestabilnost ovih tržišta ogleda se u fiskalnom deficitu, rastućoj inflaciji i usporavanju rasta. Slabe valute povećavaju realnu vrednost triliona dolara duga koji se nagomilavao poslednjih desetak godina.

Američki rast

Krugman navodi da je Fed verovatno povukao pogrešan potez u decembru sa kamatnom stopom. Slabiji rast, niža inflacija (zbog dodatnog pada cene nafte) i strožiji uslovi finansiranja (jači dolar, korekcija finansijskog tržišta i uslova kreditiranja) sada prete američkom rastu i očekivanju inflacije.

Geopolitika

Mnogi geopolitički rizici će doći do tačke ključanja. Krugman kaže da je dugoročan hladni rat između Srednjoistočnih zemalja, naročito Saudijske Arabije i Irana možda najneposredniji izvor nestabilnosti.

Nafta

Sledeće na šta profesor ekonomije skreće pažnju je pad cene nafte koji za sobom povlači pad vrednosti kapitala. Ovo pre signalizira slabu globalnu tražnju nego povećanu ponudu – u trenutku kada usporava rast u Kini, SAD i tržištima u razvoju. Niske cene nafte nanose štetu proizvođačima energenata u SAD, koji čine veliki udeo na američkom tržištu akcija. Ovo će dovesti do kreditnih gubitaka i mogućih bankrota ekonomija koje se oslanjaju na izvoz nafte. Igrači na finansijskom tržištu su regulativom sprečeni da apsorbuju volatilnost i obezbede likvidnost. Stoga će svaki fundamentalni šok postati ozbiljniji u smislu korekcija cena rizične imovine.

Banke

Banke na svetskom nivou se suočavaju sa niskim povraćajem, ekspanzijom finansijskih tehnologija koje prete da poremete već uzdrmane poslovne modele, rastućom upotrebom politike negativnih stopa, rastućim kreditnim gubicima zbog loše imovine (energija, robe, nestabilni korporativni korisnici zajmova iz Evrope).

Nulta tačka

Na kraju, Krugman kaže da se nulta tačka sadašnje finansijske krize nalazi u evrozoni. On navodi posustale banke, migrantsku krizu, moguće gašenje Šengena i kraj vlade Angele Merkel. Pored sve izvesnijeg izlaska Britanije iz EU, tu je i rizik od izlaska Grčke.

“Repovi rizika”

Sve što on navodi su “repovi rizika”, a globalna ekonomija se nalazi u fazi usporavanja, što će dovesti do dodatnog snižavanja cena rizične aktive – kapitala, robe i kredita – širom sveta.

Istovremeno, politikama koje su zaustavile i preokrenule odnos između realne ekonomije i rizične imovine ponestaje zamajca. Kombinacija mera je slabija od optimalne, zbog preteranog oslanjanja na monetarnu umesto fiskalne politike.

Monetarne politike postaju veoma nekonvencionalne, što se da videti iz poteza nekoliko centralnih banaka koje su se odlučile na politiku negativnih kamata. Takve nekonvencionalne politike mogu na učine više lošeg nego dobrog, jer štete profitabilnosti banaka i drugim finansijskim firmama.

Ponavljajuće erupcije iz nekih od “rizičnih repova” će učiniti svoje, predviđa Dr. Propast.

Foto: Gdeinvestirati.com

Foto: Gdeinvestirati.com

Rep rizika” se definiše kao rizik imovine ili portfolija koji iznosi više od 3 standardne devijacije od trenutne cene. Uobičajene tehnike koje se koriste za određivanje ovih rizika će potceniti pravu vrednost “repa rizika” zbog “debelih repova” u finansijskim podacima.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Draghijeva "bazuka" i reakcije tržišta širom Evrope
Next Bajatović: Konsultantska kuća radi due diligence, nova strategija Srbijagasa

You might also like

Najvažnije vesti

Pet kompanija zainteresovano za Galeniku

Pregovori oko prodaje Galenike i dalje traju, a među zainteresovanima je i dosta starih imena.

Najvažnije vesti

Dušan Vujović: Nema elemenata recesije

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio da u srpskoj privredi nema elemenata recesije, kako prenose pojedini mediji, ističući da će privredni rast naredne godine biti između 3,5 i 4 odsto.

Makroekonomija

Rast kineskog uvoza i izvoza u septembru

Kineski izvoz i uvoz su u septembru porasli, što su, kako ocenjuje agencija AFP, odlične vesti i dolaze samo nekoliko dana pre početka kongresa Komunističke partije.