Kako postati država kao što je Irska?

Kako postati država kao što je Irska?

BDP Irske je porastao za 7,8 odsto u prošloj godini, zahvaljujući čemu je drugu godinu zadržala poziciju najbrže rastuće ekonomije u Evropskoj uniji.

U poslednjem prošlogodišnjem kvartalu, BDP Irske je porastao za 2,7 odsto u odnosu na rast od 1,5 odsto iz prethodnog kvartala, saopštila je irska kancelarija za statistiku, a prenosi agencija Reuters.

“Zamajac je zapravo ojačao u poslednjem kvartalu. Ovakvi podaci su znatno iznad svih očekivanja. Nećemo ostvariti istu stopu rasta u 2016. godini, ali svakako da će u ovoj godini biti dosta zamajca i da ćemo premašiti ostatak Evrope”, izjavio je glavni ekonomista brokerske kuće Goodbody stockbrokers Dermot O’Leary.

Irska se brzo oporavila od međunarodnog paketa pomoći dogovorenog 2010. godine, i njena ekonomija je u 2015. godini imala koristi od pada nezaposlenosti, snažnih rezultata u maloprodaji i slabijeg evra koji je pružio podsticaj izvoznom sektoru Irske.

Irska vlada je prognozirala da će rast BDP-a premašiti sedam odsto u prošloj godini, dok je zvaničnu projekciju za 2016. utvrdila na 4,3 odsto, navodi britanska agencija.

Privatna potrošnja u Irskoj je, prema danas objavljenim podacima, porasla za preko tri odsto u prošloj godini, što ukazuje na snažnu domaću tražnju.

Radi kontrasta, privreda evrozone je prošle godine porasla za oko 1,5 odsto, prenosi britanski list Guardian.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous "Klonirane" kartice i krađe s bankomata zabrinule građane
Next Predsednik Nikolić i Vladimir Putin: Odnosi Srbije i Rusije se uspešno razvijaju

You might also like

Makroekonomija

Niš: Američki investitori donose posao za 3.000 ljudi

U toku su pregovori sa američkim investitorima iz oblasti naprednih tehnologija, koji bi u gradu trebalo da pokrenu investiciju i zaposle između 3.000 i 5.000 ljudi, izjavio je danas gradonačelnik Niša

Najvažnije vesti

Letnji red letenja na Aerodromu “Nikola Tesla” od sutra

Letnji red letenja na Aerodromu “Nikola Tesla” počeće da se primenjuje od sutra, 26. marta i trajaće do 28. oktobra.

Makroekonomija

Predsednik Venecuele naredio da se minimalna plata poveća 30 odsto – na 44 evra mesečno

Predsednik Venecuele je naredio povećanje minimalnih plata od 30 odsto, što je najnoviji potez njegove socijalističke vlade da se uhvati u koštac sa visokom inflacijom i stagnacijom privrede.