Iznenađujuća kretanja na tržištima, evro skočio iznad 1,12 dolara, potražnja za zlatom

Iznenađujuća kretanja na tržištima, evro skočio iznad 1,12 dolara, potražnja za zlatom

Dan pun iznenađujućih preokreta na tržištima kapitala. Odmah nakon objavljivanja novih podsticajnih mera Evropske centralne banke, akcije na evropskim berzama su naglo skočile, dok je evro pao u odnosu na druge valute.

Par minuta posle objave novih mera, indeks Stoks 600 evropskih kompanija je skočio za 2,4 odsto, a evro izgubio 1,2 odnosu na dolar pa je vredeo 1,0853 dolara.

Međutim, nakon konferencije za štampu predsednika ECB, samo jedna rečenica Maria Draghija, učinila je preokret.

Iz današnje perspektive i uzimajući u obzir doprinos naših mera rastu inflacije, ne očekujemo daljnje smanjivanje kamata ubuduće“, rekao je on.

Ta je izjava srušila indekse na berzama i oporavila evro na najveći jednodnevni dobitak prema dolaru od početka decembra prošle godine. Trenutno se zajedničkom evropskom valutom trguje za 1,1204 dolara, što je 1,86 odsto veća cena u odnosu na sredu uveče.

Foto: investing.com

Foto: investing.com

Tržišta akcija su se našla i pod pritiskom novog pada cena nafte usled čega su glavni indeksi trgovanje u četvrtak zatvorili u velikom minusu.

Londonski FTSE100 pao je 1,78 odsto, frankfurtski DAX 2,31 odsto, a francuski CAC40 je oslabio 1,70 odsto.

Foto: investing.com

Foto: investing.com

Cene nafte u četvrtak su pale sa najviših ovogodišnjih nivoa zbog obnovljenih sumnji oko potencijalnog sastanka proizvođača nafte na kojem bi se razmatralo zamrzavanje proizvodnje.

“Brent” nafta je u padu 2,51 odsto i barel košta 40,04 dolara, dok je cena američke WTI oslabila 1,41 odsto, na 37,75 dolara za barel.

Foto: investing.com

Foto: investing.com

Pozivajući se na neimenovane izvore, Reuters je u četvrtak objavio da je “malo verovatno” održavanje sastanka proizvođača nafte zakazanog za 20. mart u Moskvi.

Nakon tri dana silazne putanje, cena zlata danas je porasla 1,41 odsto, na 1270.84 dolara po unci. Nagli rast vrednosti evra pritisnuo je amertički dolar, što je, uz pad nafte, prisililo investitore da se okrenu plemenitom metalu.

Izvor:Agencije
Previous NIS predstavio prednosti komprimovanog prirodnog gasa
Next EU produžila sankcije Rusiji za još pola godine

You might also like

Kompanije

Evropska komisija pokrenula istragu protiv Srbije zbog čelika

Nekoliko dana nakon što je kineski “He Steel” zvanično preuzeo smederevsku Železaru, zvanični Brisel pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog damping cena čelika, piše “Politika” u izdanju od subote.

Svetske berze

Azijske berze oštro pale drugi dan zaredom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija oštro pale drugi dan zaredom i zaronile na najniže nivoe u devet meseci, jer se ulagači plaše da bi mogući trgovinski rat između SAD-a i Kine

Svetske berze

Bitcoin jedva preko 7.000 dolara

Bitcoin je juče popodne pao na najnižu vrednost od 7.438 dolara za ovih 11 dana koliko je padu, ali i druge kriptovalute se takođe bore sa istom situacijom.