Irska: Bogatstvo poljoprivrednih divova poraslo za 32 odsto

Irska: Bogatstvo poljoprivrednih divova poraslo za 32 odsto

Bogatstvo 20 najbogatijih porodica povezanih s poljoprivredom narasla je za 2,1 milijardi evra u 2015. godini.

To je za 32 odsto više od 2014.

Tako ova grupa milionera – i nekih milijardera – zajedno vredi preko 9,1 milijardu evra prema popisu najbogatijih objavljenog u Independentu.

“Goveđi baroni” dominiraju listom, njih osam od 20 bavi se govedarstvom, ali njihovo zajedničko bogatstvo od 2 milijarde evra je slabo u poređenju sa dvojicom na vrhu agristokratije.

Vlasnik Alltecha Pearse Lyons udvostručio je svoje bogatstvo u protekle dve godine 2,9 milijarde evra. Ovaj 69-godišnjak iz Louta sada boravi u Americi, gde njegova kompanija za dodatke stočnoj hrani u koju je početno uložio samo nešto više od 9.000 evra, vrtoglavo raste. Lions nastavlja rast svog carstva stočne hrane kupovinom rivala Ridleya prošle godine za 366 miliona evra, a svojim privatnim avionom Challengerr 604 leti u 128 zemalja gde se prodaju Alltech proizvodi.

Drugi Irac koji bar delimično duguje svoje bogatstvo obradi zemlje je John Magnier, koji je prikupio 2,2 milijarde evra u imovini, koje delom čine hiljade jutara zemljišta koje porodica Magnier prikuplja godinama. Samo u prošloj godini, porodica je kupila jednu farmu za 3,5 miliona evra. Magnier je većinu svog početnog kapitala zaradio na tržišnim obveznicama, a veruje se da je napravio veliki posao pri devalvaciji meksičkih pesosa 1994. Uz zemljište, ima udeo u terenu za trke Curragh, britanskom staračkom domu i lancu pabova, a poseduje dve umetničke slike vredne 70 i 25 miliona evra svaka.

foto: www.mql5.com

foto: www.mql5.com

Sledeći je na listi, pomalo čudno, originalni 77-godišnji goveđi baron Larri Goodman. Njegovo bogatstvo nastavlja da raste za 10 odsto godišnje, a ove godine iznosi 780 miliona evra. Njegova firma ABP stvorila je lavirint offshore firmi sa sedištem u Luksemburgu koje su vezane na carstvo i koje su prijavile zaradu od 280 miliona evra u samo tri godine. Takođe, poseduje velike komade Blackrocka, Galwaya i Hermitage Clinics, zajedno sa mnogim legendarnim posedima koji uključuju sedište Irske banke kao i bazu Revenuea.

Manje poznata porodica Cleary četvrta je na listi od 20 najbogatijih, koja je nasledila skoro 1 milijardu evra od pokojnog Eamona Clearya, malog poljoprivrednika i trgovca koji je otišao u Novi Zeland krajem 80-ih godina kako bi uspostavio veliku mlečnu farmu. Kasnije se obogatio na nekretninama i telekomunikacijama pre nego što je umro u 52. godini u 2012.

Još jedan zanimljivi proizvod koji je obogatio jednog čoveka su pečurke. Bivši učitelj Ronnie Wilson kontroliše irsko i britansko tržište pečurkama iz svoje baze u Monaghanu, a na glasu je kao najveći proizvođač u Evropi. Kupio je holandske i kanadske kompanije koje su mu dale uporište na evropskom i severnoameričkom tržištu. Trenutno zapošljava preko 3.500 ljudi širom sveta.

Izvor: GdeInvestirati/Capital.ba
Previous Ingvar Kamprad: Oblačim se na buvljaku
Next Hrvatska: Jeftiniji stanovi nego prošle godine

You might also like

Makroekonomija

Vučić : Srbija će zadržati apsolutnu finansijsku stabilnost, dinar neće slabiti

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle odluke Britanaca da izađu iz Evropske unije, da će Srbja nastaviti svoj evropski put i da će očuvati finansijsku i političku

Kompanije

Top 10 najboljih aviokompanija i aerodroma na svetu

AirHelp, kompanija koja se zalaže da putnici u slučaju kašnjenja ili otkazivanja letova od aviokompanija prime odštete, svake godine objavljuje listu najboljih i najgorih avioprevoznika i aerodroma na svetu.

Kompanije

Etihad Airways najavio otkaze

Sve konkurentniji ambijent na tržištu vazdušnog saobraćaja prisiljava nas na neodređeni broj otpuštanja, saopšteno je iz kompanije Etihad Airways.