Fitch: Manja projekcija rasta globalne ekonomije

Fitch: Manja projekcija rasta globalne ekonomije

Američka bonitetna agencija Fitch srezala je projekciju rasta globalne ekonomije. Svetski bruto domaći proizvod (BDP) će porasti za 2,5 odsto u 2016. godini.

To je niža stopa rasta u odnosu na prognoziranih 2,9 odsto iz decembra, prenosi britanski list Financial times.

Na ovakve projekcije Fitcha utiče usporavanje investicija u Kini, kao i budžetska kriza u zemljama-proizvođačima nafte, koji nastavljaju da nagrizaju rast svetske privrede.

Projekcija privrednog rasta za razvijene države sveta je srezana na 1,7 odsto sa ranijih 2,1 odsto, dok je prognoza za zemlje u razvoju smanjena na rast od 4,0 odsto u odnosu na prethodnih 4,4 odsto.

Rusija je pretrpela najveće „šišanje“ projektovanog rasta, budući da se umesto ranije predviđenog rasta od 0,5 odsto sada očekuje pad privrede od 1,5 odsto u 2016, a pogoršana je i procena za Brazil, čiji će BDP u ovoj godini, smatra Fitch, pasti za 3,5 odsto u odnosu na ranije projektovani pad od 2,5 odsto.

Projekcija rasta BDP-a Kine je samo blago snižena na 6,2 odsto sa 6,3 odsto, navodi FT.

„Usporavanje investicija u Kini i stezanje budžeta u vodećim državama-proizvođačima nafte nastavlja da odjekuje širom svetske ekonomije“, navodi se u izveštaju Fitcha.

Američka agencija je, međutim, ukazala i na određene pozitivne aspekte, navodeći da će pada cena nafte pomoći podsticanju lične potrošnje.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Koji je sledeći potez ECB? Ekonomisti smatraju da je bolje da ne uradi ništa
Next ECB širi program kvantitativnog popuštanja, reže kamatne stope

You might also like

Najvažnije vesti

WTO: Trumpove carine bi mogle da gurnu svet u duboku recesiju

Američki predsednik Donald Trump najavio je uvođenje visokih carina na aluminijum i čelik, a Svetska trgovinska organizacija (WTO) strahuje da će nove američke spoljnotrgovinske mere svet ponovo odvesti u “duboku

Najvažnije vesti

Dušan Vujović: Budžet za 2018. biće usvojen do 15. decembra

Budžet za sledeću godinu biće spreman između 27. i 29. novembra, kada bi trebalo da ga usvoji Vlada Srbije i prosledi Skupštini, najavio je ministar finansija Dušan Vujović.

Najvažnije vesti

Goran Nikolić: Nerealno smanjenje plata u javnom sektoru

Ekonomista Goran Nikolić smatra da do radikalnog smanjenje zarada i broja zaposlenih u javnom sektoru neće biti, jer je potez radikalan.