Emmanouil Lemonakis: Milenijalci drugačije donose finansijske odluke

Emmanouil Lemonakis: Milenijalci drugačije donose finansijske odluke

Razgovarali smo sa Emmanouilom Lemonakisom, izvršnim direktorom Saxo banke i vodećim sektora privatne prodaje zaduženim za MENA i SEE region, o Generaciji Y tzv. Milenijalcima.

 

 

Generacija Y ili Milenijalci su demografski skup koji vremenski prati Generaciju X i obuhvata one rođene između 1980. i 2000. godine. Interesovalo nas je kakva su specifična obeležja i navike ove demografske grupe, odnosno kako donose finansijske odluke.

 

Gde Investirati: Kakve su životne navike, vrednosti, sklonosti i trendovi Milenijalaca?

 

Foto:Gdeinvestirati.com

Foto:Gdeinvestirati.com

Emmanouil Lemonakis: Milenijalci su veoma drugačiji od prethodnih generacija i kada je reč o investiranju, do izražaja posebno dolazi njihov odnos prema tehnologiji. Milenijalci su odrasli uz digitalne tehnologije i društvene medije i oni imaju drugačiji, otvoreniji odnos prema upotrebi interneta i mobilnih aplikacija za finansijske transakcije i investiranje.

Ovo takođe ukazuje na način na koji ova generacija donosi finansijske odluke; oni su sve više nezavisni za razliku od generacija koje su došle pre njih. Za njih ne predstavljaju problem finansijska ulaganja putem interneta ili preko aplikacije, a okrenuće se društvenim medijima kada treba da potraže mišljenje, komentare i kritike pre donošenja odluke o investiciji. Koncept da telefonirate vašem brokeru za savete oko akcija je nešto što se retko može povezati sa ovom generacijom.

 

Navikli na promene

 

Foto:www.article13.com

Foto:www.article13.com

Kako su Milenijalci još uvek mladi oni predstavljaju deo naših klijenata čiji broj trenutno raste, a najvažnije je da oni predstavljaju budućnost. Ono što nam je ova generacija pokazala u većoj meri nego bilo koja druga pre je da ne mogu da podnesu da miruju u investicionom prostoru. Ova generacija je odrasla uz stalne tehnološke inovacije i oni su navikli na promene. U nedavnom izveštaju Wall Street Journal saznali smo da je više od 30 odsto anketiranih Milenijalaca izjavilo da su lojalniji brendovima koji su savremeni po pitanju tehnologije.

 

 

Fotowww.stucomm.com

Fotowww.stucomm.com

 

Mi u Saxo banci smo svesni potrebe ostajanja u vrhu sa tehnologijom i neprestanog razvijanja alata i funkcionalnosti, kako bi pružili našim klijentima prednosti investicionog prostora sa različitim tržišnim materijalima. Iako su inovacije bile osnov od osnivanja Saxo banke 1992. godine – u stvari, može se reći da smo bili Fintech kompanija pre nego što je taj termin ušao u širu upotrebu, mi želimo da oblikujemo budućnost, ne da je sledimo.

 

SaxoTraderGO

 

Foto:www.i.ytimg.com

Foto:www.i.ytimg.com

Nedavno smo to pokazali lansiranjem naše nove, intuitivne i platforme neutralne po pitanju uređaja, pod imenom SaxoTraderGO, koja omogućava izvanredno integrisan doživljaj trgovanja na desktop računaru, mobilnom telefonu i tabletu.

Tokom faze razvoja SaxoTraderGO platforme putem istraživanja u kojem je učestvovalo skoro 3.000 privatnih trejdera, dobili smo informaciju koja nam je pokazala da 20 % od ukupnog trgovanja na malo banke se odvija putem mobilnih uređaja, kao i da 75 % od ukupnog broja trgovanja i naloga dolazi od klijenata koji koriste više uređaja za trgovanje. Ovo je ogromna promena u odnosu na tradicionalno korišćenje desktop računara i po onome što ja vidim ovaj trend upotrebe mobilnih i više različitih uređaja za trgovanje će se samo nastaviti u budućnosti.

 

Gde Investirati: Kakve okolnosti su doprinele generacijskim razlikama?

Emmanouil Lemonakis: Ključna razlika je u tehnološkoj inovaciji. U poslednjih 10 godina tehnologija se razvila neviđenim tempom koji transformiše ne samo finansijsku industriju, već donoseći značajne promene u načinu na koji živimo naše živote.

Foto:www.fundbox.com

Foto:www.fundbox.com

Uticaj društvenih medija doveo je do kulture instant zadovoljstva i razmene ličnih podataka velikog obima. Nekada su finansijske odluke bile privatne, sada investitori koriste internet i društvene medije kao resurs za donošenje odluke i sasvim je uobičajeno da se otvoreno dele takve informacije. Zajednica nezavisnih investitora je u stalnom porastu i shvatamo da postoji veliki potencijal u Milenijal generaciji za ono što nudimo u Saxo banci.

 

 

Foto:www.rack.2.mshcdn.com

Foto:www.rack.2.mshcdn.com

Trejderi u maloprodajnom sektoru se sve više ovih dana oslanjaju jedni na druge pre nego na finansijske savetnike. Došlo je do opšte eksplozije društvenih mreža u svim sferama života, a neke od najuspešnijih kompanija na svetu u svim sektorima su one koje obezbeđuju društvene medijske platforme. Mi smatramo da je ista situacija sa finansijskim tržištima. Ljudi bi radije da razgovaraju sa drugim trejderima, nego imaju tradicionalne odnose klijent/ prodavac i mislimo da će i mnogi drugi ući u taj posao. TradingFloor.com Saxo banke je nezavisni napor da se omogući konverzacija između klijenata i mi smo ovu opciju takođe potpuno integrisali u SaksoTraderGO.

 

Gde Investirati: S kakvim socijalnim i ekonomskim izazovima se suočavaju Milenijalci?

 

Foto:www.cdn.business2community.com

Foto:www.cdn.business2community.com

Emmanouil Lemonakis: Milenijalci su odrasli ispod tamnog oblaka globalne finansijske krize i kao posledica toga njihovi stavovi prema investicijama su znatno drugačiji u odnosu na druge generacije.

Takozvani Bejbibumeri i Genreacija X odrasli su u vremenima rasta i optimizma, kada je investiranje u berze shvatano kao dobar i razuman način da uvećate svoje bogatstvo. Jedna od posledica finansijske krize je gubitak poverenja u tradicionalne investicione modele i okretanje ka većoj transparentnosti u svim oblicima investicija.

Foto:www.thenational.ae

Foto:www.thenational.ae

Investitori sada žele da znaju u šta je njihov novac investiran, da kontrolišu svoje bogatstvo i da samostalno odlučuju. To vidimo kod klijenata Saxo banke i nedavno smo pokrenuli novu cenovnu strukturu koja ne samo da se odlikuju redukovanim cenama FX trgovanja do 50% već omogćava više transparentnosti u određivanju cena.

Omogućavajući pristup istorijskim i trenutnim spredovima Saxo banke svi naši klijenti mogu tačno da vide koje su trenutne cene Saxo banke, kao i koje su bile u prošlosti. To znači da trejderi Saxo banke mogu da donose odluke zasnovane na informacijama i preuzmu kontrolu nad sopstvenim trgovanjem i investicijama.

 

Gde Investirati:  Kako percipirate generacijske razlike u ponašanju na finansijskim tržištima?

 

Emmanouil Lemonakis:Primećuje se promena u ponašanju među generacijama, ali je promena zdrava, zasnovana na većoj transparentnosti i biranju pravih proizvoda i usluga, koji zadovoljavaju njihove potrebe. Investitori svih generacija sve više žele da znaju gde je njihov novac investiran i gde su najbolji povrati na investicije. Prepoznaju koliko je važno da imaju znanja o investicijama i tržištu, kako bi mogli da donose pametne i uspešne odluke.

 

Foto: angelikas-schneiderei.com

Foto: angelikas-schneiderei.com

Ono što uočavamo kod mlađih generacija jeste da ne samo da očekuju već i zahtevaju ponude skrojene po meri, kako bi mogli da odaberu ono što im najviše odgovara. Takođe žele da budu nagrađeni za lojalnost prema brendu. Sa novim cenovnim planom Saxo banke FX klijenti su u mogućnosti da izaberu sopstveni cenovni plan koji najbolje odgovara njhovim potrebama u vezi sa trgovanjem i snize ukupnu cenu po trgovanju. Takođe, otvoreno nagrađujemo aktivne trejdere u smislu značajno smanjenih provizija/spredova za one koji prihvate uslove nove cenovne šeme.

 

Gde Investirati: Da li je već sada moguće uočiti ili predvideti neke razlike između ove generacije i one koja tek dolazi?

Foto:engagor.com

Foto:engagor.com

 

 

Teško je odgovoriti na ovo pitanje u kontekstu brzine kojom se tehnologija menja i razvija naše društvo, ali smo zasigurno uvereni u veću transparentnost i okretanje ka još mobilnijim poboljšanjima u budućnosti.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Gdeinvestirati.com 

Previous Predrag Ćulibrk: Imamo plan, transformacija Telekoma
Next Prvo otvaranje robne kuće „Ikea“ na leto 2017

You might also like

Uncategorized

Al Dahra kupila PKB

Al Dahra Agricultural company iz Abu Dabija kupila je Poljoprivrednu korporaciju Beograd AD za 105,055 miliona evra, kao jedini ponudjač.

Industrija

Još jedan neuspešni pokušaj prodaje AHA Mura Prvi iz Pirota

Prodaja fabrike u stečaju AHA Mura Prvi maj proglašena je neuspešnom, jer, po rečima stečajnog upravnika Miroljuba Dimitrijevića, nije bilo zainteresovanih kupaca.

Makroekonomija

John Hardy: Oscilacije valuta intenzivirane pred referendum u Velikoj Britaniji

O tri potencijalna scenarija referenduma u Velikoj Britaniji i moguće reakcije na tržištu valuta u kolumni za Gdeinvestirati piše direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo banci John Hardy.