Beogradska berza: Oporavak indeksa, Aik skočio 2,4 posto posle preuzimanja

Beogradska berza: Oporavak indeksa, Aik skočio 2,4 posto posle preuzimanja

Nakon što je juče prekinut višednevni trend rasta domaćeg tržišta akcija, danas se indeks Belex15 oporavio 0,4% na 595,8 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je solidnih 161,5 miliona RSD (1,3 miliona EUR), u velikoj meri zahvaljujući državnim dužničkim hartijama.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je nastavila uzlazni trend koji traje već sedam dana zaredom. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 3,1 milion RSD po prosečnoj ceni od 575 RSD što je pola procenta više u odnosu na juče. Uprkos ovom oporavku, akcije NIS-a od početka godine beleže minus od 4,2%. Iole veći promet zabeležio je još samo Energoprojekt holding (ENHL) koji se blago spustio na 951 RSD uz promet od dva miliona RSD. Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je skočio 1,2% na 929 RSD uz realizaciju od 0,5 miliona RSD. Montinvest (MOIN), koji juče nije održao vanrednu skupštinu akcionara usled nedostatka kvoruma, zabeležio je novi rast vrednosti, stigavši do nivoa od 21.500 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD.

AIK banka (AIKB) je skočila 2,4% na 1.845 RSD realizaciju od 0,4 miliona RSD. Danas je okončana ponuda za preuzimanje u kojoj je većinski vlasnik ove banke, MK grupa, prikupio dodatnih 2,25% običnih, 0,28% prioritetnih kumulativnih i 1,69% prioritetnih konvertibilnih akcija. Nakon sproveđanje ponude, MK grupa poseduje 91,94% običnih akcija što joj omogućuje pravo prinudnog otkupa akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara.

Dobitnik dana bila je bajmočka (RVNC) koja je skočila 23,8% na 2.600 RSD uz promet od 0,8 miliona RSD.

Državna obveznica RSO15107, denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 25. marta 2020. godine umnogome je doprinela današnjem prometu sa realizacijom od 1,2 miliona EUR.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Vladimir Kostić: Ekspanzija visokih škola niskog kvaliteta
Next "Klonirane" kartice i krađe s bankomata zabrinule građane

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Indeksi na novoj najvišem nivou u deset godina

Azijska berze su dotakle nove najviše nivoe u deset godina za što su zaslužne pozitivne ocene Feda o američkoj ekonomiji.

Berza

Beogradska berza: Ukrštanje indeksa, snažan rast Tehnogasa

Poslednji trgovački dan obeležila je slaba investiciona aktivnost, uz mešovito kretanje berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 9,4 miliona RSD (76,5 hiljada EUR), dok je Belex15 blago oslabio

Berza

Produktna berza: Pad cene kukuruza

Odsustvo značajnije potražnje na tržištu kukuruza i dalje gura cenu ove žitarice na dole.