Azijske berze: Indeksi u plusu zbog popuštanja monetarne politike

Azijske berze: Indeksi u plusu zbog popuštanja monetarne politike

Na većini azijskih bwrzi u četvrtak su cwne akcija porasle jer ulagače ohrabruje popuštanje monetarne politike središnjih banaka.


Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 1,3 posto, dok su cene akcija u Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 0,8 posto.

Berzovni indeksi u Australiji, Singapuru i Šangaju skliznuli su između 0,1 i 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcijaa, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,3 posto.

Pozitivno na tržište utiče rast cena nafte, koje su juče ojačale nakon što je objavljeno da su zalihe goriva u SAD-u prošle nedeljea oštro pale, što je oživelo nadu ulagača u jačanje potražnje.

Uz to, cene podržavaju špekulacije da će neki od najvećih svetskih proizvođača zamrznuti proizvodnju nafte.

Nakon što je juče cena nafte na američkom tržištu skočila za 5 posto, jutros se stabilno kreće oko 38,20 dolara po barelu.

foto: businessinsider.com

foto: businessinsider.com

Pozitivno na tržišta utiče i neočekivana odluka središnje banke Novog Zelanda o smanjenju ključne kamate na rekordno niskih 2,25 posto jer, poručili su iz banke, slabost Kine predstavlja rizik za ekonomske izglede i kretanje inflacije u Novom Zelandu.

Usporavanje rasta kineske ekonomije, najvećeg svetskog potrošača sirovina, izazvalo je poslednjih meseci pad cena sirovina, što povećava deflacijske pritiske.

A kako se zbog toga usporava i rast globalne ekonomije, u poslednje je vreme niz središnjih banaka, između ostalih i japanska, olabavilo monetarnu politiku.

To se danas očekuje i od Evropske centralne banke (ECB) zbog slabosti ekonomije eerozone i deflacijskih pretnji.

“Očekuje se da će čelnici ECB-a danas povećati iznos programa za kupovinu obveznica i pomaći kamatne stope na depozite dublje u negativno područje”, kaže Michael McCarthy, strateg u firmi CMC Markets.

Popuštanje monetarne politike uobičajeno pozitivno utiče na tržište akcija, no postoji opasnost da je tržište već ugradilo u cene poteze ECB-a, možda čak i agresivnije mere nego što je središnja banka spremna preduzeti.

Takav scenarijo dogodio se u decembru, kada ECB nije uvela toliko agresivne podsticajne mere kakve su očekivali ulagači, pa su nakon toga cene akcija na svetskim berzama pale, a kurs evra porastao.

“Na tržištu se raspravlja i o tome da bi podsticajne mere ECB-a u vidu povećanja negativnih kamata na depozite mogle značiti da Evropi preti kriza”, kaže Michael McCarthy.

Kako bilo, na valutnim tržištima vlada oprez uoči današnje sednice čelnika ECB-a.

Kurs evra prema američkoj valuti jutros se kreće oko 1,0975 dolara, kao i juče u ovo doba.

Američka je valuta ojačala u odnosu na japansku, pa je cena dolara porasla na 113,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,60 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi ojačali, dobitnik energetski sektor
Next Otkazano saslušanje Vojislava Šešelja, lider radikala zapalio zastave EU i NATO

You might also like

Berza

Evropske berze: Indeksi porasli više od 3 odsto, nafta opet iznad 50 dolara, zlato u minusu

Cene akcija na evropskim berzama u ponedeljak su snažno porasle podržane rezultatima anketa koje su pokazale da većina građana Velike Britanije ne želi napustiti Evropsku uniju.

Berza

Dolar premašio granicu 110 dinara

Vrednost dinara prema američkoj valuti pala je u odnosu na juče 0,6 odsto i zvanični srednji kurs za danas iznosi 110,1629 dinara za dolar.

Svetske berze

Evropske berze: Katalonska kriza zabrinula ulagače

Na evropskim berzama u sredu se trguje oprezno, pri čemu su zbog katalonske krize pod najvećim pritiskom španske i akcije banaka.