Američko-kubanski odnosi: Obama se neće sastati s Fidelom Castrom

Američko-kubanski odnosi: Obama se neće sastati s Fidelom Castrom

Bela kuća je isključila mogućnost susreta između američkog predsednika Baracka Obame i kubanskog revolucionarnog vođe Fidela Castra na Kubi ovoga meseca, i uverena je da Vlada Kube neće stvarati prepreke susretu Obame i disidenata u Havani, rekao je visoki izvor za Reuters.

Obama planira da razgovara sa kubanskim predsednikom Raulom Castrom tokom historijske posete od 20. do 22. marta, ali se neće sastajati sa njegovim bratom, Fidelom Castrom koji je preuzeo vlast u toj zemlji nakon revolucije 1959. i vodio Kubu 49 godina.

“Nismo razgovarali o mogućnosti takvog susreta, a sigurno ga nećemo tražiti”, rekao je Ben Rhodes, jedan od pregovarača u tajnim razgovorima koji su i doveli do zatopljenja američko-kubanskih odnosa.

Upitan da jasno kaže isključuje li mogućnost takvog susreta, Rhodes je rekao: “Da.”

Sastanak sa starijim Castrom mogao bi zaseniti ciljeve putovanja čiji bi fokus trebao biti budućnost američko-kubanskih odnosa, a ne njihova problematična prošlost, smatra Washington.

Fidel Castro (89) odstupio je s vlasti zbog zdravstvenih problema i retko napušta svoj dom u glavnom gradu Kube.

Zvanična Havana je ranije saopštila kako ne očekuje da će doći do susreta Fidela Castra i Obame, ali ga nije isključila.

Američka administracija jasno je rekla, kada je planirala Obamin put, da će se predsednik sastati sa disidentima u Havani uprkos protivljenju kubanskog vodstva onome što smatra mešanjem u unutrašnja pitanja.

Rhodes je kazao da će sastanak biti održan ili u Američkoj ambasadi ili u rezidenciji ambasadora, ali da spisak osoba koje će mu prisustvovati nije završen.

Izvor:Al Jazeera
Previous Prošle godine bonusi na Wall Streetu smanjeni na 'samo' 146 hiljada dolara
Next Hotel Solaris otvorio više radnih mesta

You might also like

Geopolitika

Britanci će ponuditi EU 20 milijardi evra za Brexit

Britanska premijerka Theresa May ponudiće ove sedmice najmanje 20 milijardi evra Evropskoj uniji da popuni budžetsku rupu nakon Brexita, objavio je britanski finansijski list Financial Times.

Geopolitika

Izrael retroaktivno legalizuje 4.000 kuća na palestinskoj zemlji; PLO – to je “legalizacija krađe”

Izrael je usvojio zakon o retroaktivnoj legalizaciji oko 4.000 naseljeničkih kuća izgrađenih na privatnom vlasništvu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali. Za zakon, čije najavljivanje je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice i

Geopolitika

Sirijsko prokletstvo: Pet neposrednih rizika nakon američkih vazdušnih udara

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da napadne vazduhoplovnu bazu u Siriji, gde i Rusija ima vojnih resursa, mogla bi da stvori pet neposrednih rizika, navodi američka tv mreža CNN.