Wall Street: Indeksi pali zbog nafte i Kine

Wall Street: Indeksi pali zbog nafte i Kine

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale, nakon pet dana rasta, jer su ulagače razočarali slabi ekonomski pokazatelji iz Kine i pad cena nafte.

Dow Jones oslabio je 109 bodova, ili 0,64 posto, na 16.964 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,12 posto, na 1.979 bodova, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 4.648 bodova. Najviše je juče, 4,1 posto, potonuo S&P indeks energetskog sektora, koji se našao pod pritiskom prvog pada cena nafte nakon šest dana neprekidnog rasta.

Na londonskom je tržištu cena barela juče pala 2,9 posto, na 39,65 dolara, nakon što je tokom dana dostigla 41,48 dolara, najviši nivo ove godine.

Na američkom tržištu je barel pojeftinio 3,7 posto, nakon što je objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedelje dostigle nove rekordne nivoe, što pokazuje da je proizvodnja i dalje veća od potražnje.

Cena nafte na američkom tržištu porasla je oko 45 posto od kada je u februaru pala na najniže nivoe u 12 godina i to je bio glavni pokretač tržišta akcija poslednjih nedelja.

foto: mql5.com

foto: mql5.com

No, nove naznake snažne proizvodnje, a slabljenja potražnje, posebno iz Kine, ne ostavljaju puno prostora za daljnji uspon cena ′crnog zlata′.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da je poslednji uspon cena nafte preuranjen i da bi cene trebale još dalje vreme ostati niske kako bi se tržište uravnotežilo kasnije ove godine.

Tim više što se još ne nazire preokret u kineskoj ekonomiji, najvećem svetskom potrošaču sirovina. Naprotiv, izveštaje o trgovinskoj razmeni pokazalo je da se rast kineske ekonomije i dalje usporava.

Juče je objavljeno da je izvoz Kine u februaru pao 25 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz smanjen za gotovo 14 posto, i to 16. mesec zaredom.

U poslednje je vreme slabost kineske ekonomije bila u drugom planu jer su tržišta akcija crpila snagu iz rasta cena nafte i sirovina te naznaka ubrzanja rasta američke ekonomije.

Nakon tri nedelje neprestanog rasta, u ponedeljak je S&P 500 indeks, po prvi put od 5. januara, provirio iznad psihološki važnog nivoa od 2.000 bodova, nadoknadivši gotovo sve gubitke od početka godine. No, juče je ponovo pao više od 1 posto.

“S obzirom na slabost globalne ekonomije, teško je za očekivati dalji oporavak tržišta, pa verujem da će se S&P 500 neko vreme kretati u uskom rasponu nedaleko nivoa od 2.000 bodova”, kaže Uri Landesman, predsednik firme Platinum Partners.

I na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,92 posto, na 6.125 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,88 posto, na 9.692 boda, a pariski CAC 0,86 posto, na 4.404 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Južnoafrička Republika: Najezda zmija ugrožava farme
Next Azijske berze: Kineske brige režu indekse

You might also like

Berza

Srednji kurs danas 118,0511

Narodna banka Srbije je treći dan uzastopno kupila na međubankarskom deviznom tržištu 10 miliona evra, i zvanični srednji kurs će iznosi 118,0511 dinara za evro, što je neznatna promena u

Svetske berze

Nastavljen rast cene zlata

Cena zlata je u utorak porasla na najviši nivo u poslednje tri nedelje, što je uglavnom posledica slabljenja dolara.

Berza

Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno jer nema vesti koje bi podstakle ulagače, a podršku tržištima pruža rast cena nafte.