Smanjena kupovna moć oborila građevinsku aktivnost

Smanjena kupovna moć oborila građevinsku aktivnost

Prema podacima Poreske uprave, prošle godine prodato je 4.700 manje stanova i tri puta manje kuća nego 2014. godine.

 

Višegodišnji trend pada prodaje nekretnina nastavljen je i prošle godine. U Srbiji je 2015. godine prodato manje stanova i kuća nego 2014. Građevinari i proizvođači građevinskog materijala rešenje vide u masovnoj i jeftinoj stanogradnji za koju u Srbiji postoji tržište. U porastu je tražnja za kvalitetnim stanovima, a povećana je i pravna sigurnost u prometu nekretnina.

Prema podacima Poreske uprave, prošle godine prodato je 4.700 manje stanova i tri puta manje kuća nego 2014. godine.

Broj onih koji su kupili stambene nekretnine na kredit je približno isti, pokazuju podaci Nacionalne korporacije za osiguranje kredita.

 

Pad građevinske aktivnosti u Srbiji

Beleži se pad proizvodnje i plasmana građevinskog materijala na domaćem tržištu.

Foto:www.featherofme.com

Foto:www.featherofme.com

Slavica Živković iz Udruženja proizvođača građevinskog materijala kaže da to ukazuje na nedostatak građevinske aktivnosti u Srbiji. “Kupovna moć stanovništva je slaba i pored toga što postoji veliki broj kvadrata koji se nalazi u ponudi. Danas imamo 300 hiljada podstanara što govori da su ti kvadrati preskupi za običnog čoveka”, naglašava Živkovićeva.

Poslednjih godina smanjen je broj zaposlenih u građevinskoj industriji, a rešenje građevinci vide u masovnoj stanogradnji.

Viktor Kobjerski iz Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije navodi da su realne cene od 600 do 800 evra za sistem “ključ u ruke”.

Ističe da Srbija ima dovoljno dobre sisteme fabrikovanih elemenata koji bi mogli da omoguće brzu gradnju velikih stambenih kompleksa, ali naglašava da to zavisi od države.

Strani investitori kojih nema mnogo, zainteresovani su za gradnju ekskluzivnih stanova na atraktivnim lokacijama, koji se dobro prodaju.

“Strane investitore motiviše je to što smo mi vrlo nerazvijeno tržište. Donošenjem prakse sa daleko razvijenijih tržišta de fakto postižu veliku konkurentnost i dobar uspeh”, kaže Mina Kalezić iz CBRE Srbija.

 

Od 2010. godine postoji baza podataka o prometu stanova, tako da je znatno smanjena mogućnost prevara. Ugovore overavaju beležnici koji, za razliku od sudova, proveravaju svaki dokument.

 

Miodrag Đukanović, predsednik Komore javnih beležnika kaže da se nikad sto odsto ne može isključiti mogućnost prevare. “Međutim, tražimo da sve isprave koje prate promet budu sveže. Proveravamao podatke u katastru i bavimo se stanovima koji su u izgradnji, u procesu legalizacije, kao i one stanove koji nisu upisani”, navodi Đukanović.

Polovina stambenih objekata koji se nude na tržištu nije legalizovana.

 

 

Izvor:RTS

Previous Delfini u sastavu ruske vojske
Next Evropske berze u plusu, nafta iznad 40 dolara, zlato pojeftinilo, evro stabilan prema dolaru

You might also like

Zemljište

Italija: Rasprodaja nekretnina bivšeg penzionog fonda, aukcija krajem juna

Sicilijanski penzioni fond Cassa di Risparmio Vittorio Emanuele, poznatiji kao Sicilcassa najavio je aukcijsku prodaju nekretnina, ukupne površine 140.000 kvadratnih metara, vrednih preko 110 miliona evra.

Nekretnine

Počela gradnja 270 stanova za izbegla i raseljena lica u Zemunu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici ambasada zemalja donatora, međunarodnih institucija i Republike Srbije položili su u petak kamen temeljac za izgradnju 270 stanova za izbegla i raseljena lica u

Društvo

Beogradska Ada Huja postaje izletište i stambeno-komercijalna zona

Na Adi Huji u Beogradu biće izgrađen moderan stambeno-komercijalni kompleks, a veći deo tog dunavskog poluostrva biće izletište sa sportskim terenima i uređenim zelenim površinama, kažu u Gradskoj upravi.