Mleko poput nafte: Rast proizvodnje i pad cena

Mleko poput nafte: Rast proizvodnje i pad cena

Kako svetska proizvodnja mleka raste a cene konstantno padaju Evropska unija predviđa da će mlekarska industrija doživeti sudbinu nafte.

“Može se očekivati daljni pad cena mleka” kaže se u izveštaju Evropske komisije i dodaje da dugoročno “nema nagoveštaja” da će se snabdevanje tržišta smanjiti.

Po izveštaju EU, očekuje se da globalni uvoz mleka poraste 2 odsto na godišnjem nivou, međutim to predstavlja samo 30% povećanja proizvodnje u EU, SAD, Novom Zelandu i Australiji u 2014. i 2015.

Evropska komisija je podvukla potrebu da se “uspori sa ponudom na globalnom tržištu kako bi se uspostavila ravnoteža ponude i potražnje, što bi potaklo oporavak cena sa sadašnjih nivoa.

Značajno povećanje rasta proizvodnje mleka EK očekuje u Velikoj Britaniji, Irskoj, Holandiji i Danskoj, dok se za Nemačku predviđa ograničeni rast proizvodnje. U istočnim zemljama Unije očekuje se stabilizacija u sektoru mlekarske industrije.

Kada se povećanoj proizvodnji u zemljama Evropske unije doda i rast proizvodnje u SAD, Novom Zelandu i Australiji, ponuda mleka na globalnom tržištu daleko prevazilazi svetsku tražnju, zaključuje se u izveštaju EK.

Izvor:Agencije
Previous Snažan rast industrijske proizvodnje u Nemačkoj
Next Krediti Fonda za razvoj, prijem zahteva od petka

You might also like

Kompanije

Danone: Rast prihoda u trećem kvartalu, akcije skočile 2 odsto

Francuska prehrambena grupacija Danone objavila je finansijske izveštaje za treći kvartal tekuće godine koji su prikazali prihode od 6,45 milijardi EUR, što predstavlja rast od 16,6% u odnosu na isti

Najvažnije vesti

Sve češća obmana potrošača prehrambenih proizvoda

Sve je više namirnica na tržištu pod imenom “mešovita hrana” kojima se obmanjuju potrošači prehrambenih proizvoda.

Kompanije

Kakve promene donosi Toennies, osim zaoštravanja konkurencije?

Dolazak nemačkog Tönniesa na srpsko tržište pokrenulo je razne špekulacije u poslovnim krugovima. Da li će doneti dolazak jedne poznate nemačke kompanije, osim zaoštravanja unutrašnje konkurencije?