Kina: Devizne rezerve sve manje

Kina: Devizne rezerve sve manje

Devizne rezerve Kine su u februaru pale za 28,75 milijardi dolara, što je blago ispod očekivanja i sporiji tempo pada u odnosu na veliko topljenje rezervi u januaru, javlja agencija Reuters.

Devizne rezerve Kine su, međutim, smanjene četvrti mesec zaredom, dok je njihov nivo sa kraja februara, od 3,20 biliona dolara, bio najniži od decembra 2011. godine, prema danas objavljenim podacima Narodne banke Kine.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će rezerve pasti za 30 milijardi dolara sa 3,23 biliona dolara sa kraja januara.

U januaru, devizne rezerve su smanjene za 99,5 milijardi dolara, a u decembru za 107,9 milijardi dolara, što je bio najveći mesečni pad ikada.

Uprkos tome, devizne rezerve Kine su i dalje najveće na svetu, navodi Reuers.

Odliv kapitala iz Kine je, kako dodaje britanska agencija, ubrzao otkako je zvanični Peking u avgustu prošle godine devalvirao juan, i od kada se pojavila zabrinutost zbog usporavanja druge najveće svetske privrede, kao i očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) podići kamatnu stopu. To je podstaklo kinesku centralnu banku da proda dolare na valutnim tržištima kako bi pružila podršku juanu.

„U februaru, vlada je primenila dosta administrativnih mera, koje su možda bile u stanju da uspore odliv kapitala“, izjavio je ekonomista kompanije Dava capital markets Kevin Lai.

Devizne rezerve Kine su prošle godine smanjene za 513 milijardi dolara, što je bio najveći godišnji pad u istoriji, navodi britanska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Japan: Manji pad BDP-a u četvrtom kvartalu
Next Delfini u sastavu ruske vojske

You might also like

Makroekonomija

Prosečna aprilska neto plata 49.249 dinara

U Srbiji prosečna isplaćena aprilska neto plata iznosi 49.249 dinara, i nominalno je veća, u odnosu na mart 2016, za 7,4 a realno za 7,0 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Makroekonomija

Jorgovanka Tabaković: Finansijski sistem Srbije stabilan u 2016.

Uprkos eksternim rizicima u vidu dešavanja u zoni evra i divergentnosti monetarnih politika EZB i FED-a, finansijski sistem Srbije uspeo je da ostane visokokapitalizovam, visokolikvidan i stabilan u 2016.godini, izjavila

Makroekonomija

Evropski parlament ratifikovao trgovinski sporazum sa Kanadom

Evropski parlament ratifikovao je trgovinski sporazum EU s Kanadom (CETA), koji treba da spoji dva tržišta i doprinese međunarodnoj saradnji u vreme kada brojne političke snage, poput američkog predsednika Donalda