Japan: Manji pad BDP-a u četvrtom kvartalu

Japan: Manji pad BDP-a u četvrtom kvartalu

Japanska privreda oslabila je manje nego što je prvobitno procenjeno u poslednjem kvartalu 2015, pošto je potrošnja preduzeća bila veća, pokazali su danas objavljeni revidirani podaci, mada su ukupni izgledi za ovu godinu i dalje mračni.

Prema saopštenju vladine kancelarije, bruto domaći proizvod (BDP) Japana je opao u periodu od oktobra do kraja decembra za 0,3 odsto, a ne kako je ranije procenjeno 0,4 procenta, prenosi agencija AFP.

Novi pokazatelji znače da je treća najveća svetska privreda prošle godine porasla za 0,5 odsto, u odnosu na prethodnu procenu od 0,4 procenta.

Ipak, ova skromna promena ne uliva veliku nadu u to da će program premijera Shinzō Abea uspeti da vrati Japan na put stabilnog oporavka.

Mršavi privredni pokazatelji, kako navodi francuska agencija, takođe su povećali šanse za uvođenje dodatnih mera labavljenja monetarne politike centralne banke Japana radi podupiranja posustale ekonomije. Sastanak centralne banke se održava iduće nedelje.

foto: climateroadmap.com

foto: climateroadmap.com

„Prvi nagoveštaji za prvo tromesečje ne izgledaju obećavajuće, i zato ostajemo pri proceni da će Banka Japana (BoJ) objaviti nove olakšice sledeće nedelje“, izjavio je Marcel Thieliant iz istraživačke kompanije Capital Economics.

Najnoviji podaci o BDP-u ukazuju na rast korporative potrošnje i izvoza, ali je potrošnja stanovništva u zemlji i dalje slaba, budući da kompanije ne žele da povećaju plate.

Nedovoljna potrošnja je velika prepreka za privredni rast koji Tokio cilja, kao i za nastojanja centralne banke da trajno podstakne inflaciju.

Banka Japana je u januaru šokirala tržišta pribegavši neočekivano politici negativne kamatne stope, uvodeći „kaznenu kamatu“ za banke koje drže višak sredstava u trezorima BoJ-a, a u želji da ih podstakne na veću kreditnu aktivnost.

Analitičari kažu da bi BoJ sledeće nedelje mogla još više da snizi negativne kamate i da pojača tempo otkupa aktiva – a obe mere imaju isti cilj – da ubrizgaju život malaksaloj privredi, prenosi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beogradska berza: Jedino Sojaprotein zabeležio milionski promet
Next Kina: Devizne rezerve sve manje

You might also like

Tema dana

Revizija Dodd-Frankova zakona, banke oduševljene, stručnjaci upozoravaju na mogućnost ponavljanja recesije

Američki predsednik Donald Tramp preduzeo je prve korake u labavljenju zakonskih propisa u sektoru finansijskih usluga. Prvi od njih je izvršni dekret kojim se naređuje revizija “Dodd-Frank” zakona iz 2010.

Makroekonomija

Crna Gora: Inflacija u julu 0,6 odsto

Mesečna inflacija u julu u Crnoj Gori, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), iznosila je 0,6 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Makroekonomija

Brazil: Privreda u februaru došla do daha

Inflacija u Brazilu je porasla u februaru ove godine za 0,9 odsto, tako da je relativno blago povećanje potrošačkih cena omogućilo najvećoj ekonomiji Latinske Amerike da dođe do daha usred