Guverner Bank of England: Izlazak V. Britanije iz EU predstavlja najveći rizik za finansijsku stabilnost

Guverner Bank of England: Izlazak V. Britanije iz EU predstavlja najveći rizik za finansijsku stabilnost

Mogućnost da Velika Britanija napusti EU predstavlja najveći domaći rizik za finansijsku stabilnost, delimično zbog pitanja neizvesnosti” rekao je guverner centralne banke Mark Carney.

Carney je naglasio da će Bank of England ostati neutralna u toj raspravi.

U raspravi sa članovima odbora donjeg doma britanskog parlamenta guverner je pokušao da izbegne svaki pokušaj da ga navedu da jasno kaže svoj stav, što bi mogla da iskoristi jedna ili druga strana uoči referenduma o članstvu u Uniji zakazanog za 23. juni.

Rasprava o ostanku Britanije u EU takođe može da “poveća rizike” vezane za trgovinu i investicije, tržišta nekretnina i finansija, rekao je on.

On je, međutim dodao, da međunarodni rizici kao što je nedavna slabost privrede u Kini, predstavljaju veći problem za britansku privredu.

Carney je rekao da bi “bez sumnje” britanski finansijski centar izgubio posao ako bi zemlja odlučila da napusti EU a da prethodno ne uspe da se dogovori o novim sporazumima da zamene sadašnje koji dozvoljavaju finansijskim stručnjacima da rade slobodno u 28 zemalja Unije.

On je rekao i da neke finansijske firme prave planove za premeštaj ako Velika Britanija odluči da napusti EU.

Uprkos žustrom ispitivanju poslanika koji podržavaju kampanju za izlazak iz Unije Carney je rekao da će banka ostati usredsređena na očuvanje finansijske i monetarne stabilnosti i da neće dozvoliti da se uvuče u zauzimanje stava o tom pitanju.

Izvor:Beta
Previous Amy Cuddy: Od ove tri stvari zavisi uspeh
Next 10 saveta za uspeh Willa Smitha

You might also like

Najvažnije vesti

Realni rast BDP-a Srbije 2,5 odsto u četvrtom tromesečju 2016.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u četvrtom kvartalu 2016. godine iznosio je 2,5%, u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je u utorak Republički zavod za statistiku.

Društvo

Unapređenje privredne saradnje Srbije i Luksemburga

Srbija i Luksemburg mogu unaprediti privrednu saradnju, ne samo povećanjem obima robne razmene već i kroz transfer tehnologija i inovacije. 

Makroekonomija

Prognoza Saxo za Q2: Uništen društveni ugovor podgreva nestabilnost

Prognoza Saxo banke za drugi kvartal: Društveni ugovor uništen i podgreva mišljenja protiv poretka, kao i nestabilnost tržišta.