Evropske berze u plusu, nafta iznad 40 dolara, zlato pojeftinilo, evro stabilan prema dolaru

Evropske berze u plusu, nafta iznad 40 dolara, zlato pojeftinilo, evro stabilan prema dolaru

Evropske akcije su u sredu ostvarile skromne dobitke podržane očekivanjima investitora da će ECB sutra dodatno olabaviti monetarnu politiku, kao i novim rastom cena nafte.

Na kraju dana glavni indeks berze u Londonu, FTSE 100 bio je u plusu 0,34 odsto, frankfurtski DAX je ojačao 0,31 odsto a francuski CAC 40 je porastao 0,49 odsto.

Italijanski berzanski indeks porastao je 0,89 odsto a španski 0,24 odsto.

Nakon dva dana pada, cene akcija na evropskim berzama su danas porasle jer investitori očekuju da će ECB na sastanku u četvrtak dodatno sniziti kamatu na depozite, do minus -0,3 odsto, a neki analitičari veruju i do minus -0,4 odsto. Uz to se očekuje da monetarne vlasti evrozone prošire program kupovine obveznica koji sada iznosi 60 milijardi evra mesečno.

zlato i naftaPodršku tržištima pružio je i novi rast cene nafte. Nakon što su juče pale za više od 3 odsto, “brent” nafta je danas poskupela 3,18 odsto, na 40,91 dolara za barel, dok je cena američke WTI porasla 4,05 odsto, na 37,98 dolara.

Dobru atmosferu za “crno zlato” napravio je irački zamenik ministra za energetiku koji veruje da će se zemlje proizvođači nafte, na sastanku u Moskvi 20.marta, dogovoriti o uravnoteženju globalne ponude i potražnje. Dodatni pritisak na velike proizvođače vrše i podaci o povećanju zaliha sirove nafte u SAD.

“Svi se slažu da će se ponuda i potražnja poboljšati u drugoj polovini godine. Problem je oduvek bila prva polovina”, podseća Olivier Jakob iz Petromatrixa.

“Dodamo li svemu tome uistinu pojačane pripreme razgovora između proizvođača u sastavu OPEC i onih izvan njega, te bude li postignut nekakav sporazum o zamrzavanju proizvodnje, to bi mogao biti most prema tešnjem odnosu ponude i potražnje u drugoj polovini godine, i to je po mom mišljenju definitivno poduprlo cene nafte”, objašnjava Jakob.

Mogućnost većih količina svežeg novca i rast cena nafte vrše pritisak na zlato koje je danas pojeftinilo 0,34 odsto, odnosno, 4,25$, i njime se trguje po ceni od 1257,19 dolara po unci. U protekla dva dana cena zlata pala je 0,6 odsto, nakon što je u petak dostigla 13-mesečni maksimum. Tokom februara cene zlata porasle su 10 odsto, a od početka godine 18,4 odsto.

evro2 Evro je takođe po pritiskom pred sutrašnji sastanak lidera Evropske centralne banke, međutim slabi makroekonomski podaci iz Kine, koji ukazuju na usporavanje rasta druge po veličini svetske privrede pružaju podršku zajedničkoj evropskoj valuti u odnosu na američku. U odnosu prema dolaru evro je danas na dobitku 0,12 odsto i kreće se oko nivoa 1,10 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Smanjena kupovna moć oborila građevinsku aktivnost
Next NBS: Rešavanje problematičnih kredita neće ugroziti interese i prava građana

You might also like

Berza

Evropske berze stabilne na početku nedeljnog trgovanja

Na većini evropskih berzi cene su akcija u ponedeljak ujutro blago porasle, nakon oštrog pada prošle nedelje, a trguje se oprezno zbog neizvesnosti u vezi poreske reforme u SAD-u.

Svetske berze

Bitcoin se oporavio od dvodnevnog pada

Nakon što je korektivni skok od 6.500 do 7.500 dolara došao do kraja, bitcoin je doživio dvodnevni pad.

Svetske berze

Evropske berze stabilne nakon jučerašnjeg skoka

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su stabilne, nakon snažnog skoka dan pre, a tržišta podržavaju dobri poslovni rezultati kompanija.