Bosna i Hercegovina: 130 državljana u redovima Islamske države, 45 poginulo

Bosna i Hercegovina: 130 državljana u redovima Islamske države, 45 poginulo

Na strani terorističke organizacije Islamske države (IS) bori se 130 državljana Bosne i Hercegovine, izjavio je državni ministar bezbednosti Dragan Mektić u razgovoru sa delegacijom Parlamentarne skupštine NATO-a i upozorio da je za BiH glavni problem terorizam, radikalizam i nasilni ekstremizam.

“Trenutno na području Sirije i Iraka na strani IS ratuje oko 130 državljana BiH. Oko 45 ih je poginulo na strani IS, a oko 50 se vratilo u BiH sa stranih ratišta”, rekao je Mektić.

On je naveo da na području BiH postoji više radikalnih zajednica iz kojih se vrbuju pojedinci za terorističke akte u učešće na ratištima u Iraku i Siriji na strani IS, zbog čega država preduzima dodatne mere kako bi sprečile te pojave, prenosi Hina.

“Do sada smo podigli 20 optužnica za ova krivična dela, a izrečene su dve presude”, rekao je Mektić.

On je naveo da državne institucije ne tolerišu slučajeve terorizma i radikalizma, ističući da su za svim licima sa područja BiH koje ratuju na stranim ratištima raspisane poternice.

U razgovoru s delegacijom NATO-a, ministar Mektić je ocenio da veliki problem povezan sa delima terorizma predstavlja postojanje velikog broja zaostalog naoružanja iz rata, zbog čega je najavio uspostavljanje mreže regionalnih istražnih timova, budući da krijumčari oružja deluju na teritoriji više zemalja.

Komentarišući situaciju oko migrantske krize, on je rekao da do sada BiH nije bila deo balkanske migrantske rute dodajući da su zabeleženi pojedinačni slučajevi organizovanog krijumčarenja migranata prema Zapadnoj Evropi.

Izvor:Tanjug
Previous Azijske berze: Kineske brige režu indekse
Next Reke se povlače, komisije za procenu štete izlaze na teren

You might also like

Tema dana

Stvaranje novog svetskog poretka ili samo prolazne nesuglasice Angele Merkel i Trampa?

Okrenuta je jedna stranica istorije i počelo je stvaranje novog svetskog poretka, a posebno novog odnosa Evrope i Amerike i otvoreno je pitanje da li je Amerika predsednika Donalda Trampa

Geopolitika

Sirija: Borbe za i oko Alepa, Turska raspoređuje američke antiraketne sisteme na granici

Borbe između vladinih i pobunjeničkih snaga za i oko strateški važnog Alepa su se pojačale proteklih dana, prenose svetske agencije.

Geopolitika

Venecuela: Peticija za opoziv predsednika države

Venecuelanska opozicija podnela je danas izbornim vlastima 1,85 miliona potpisa, tražeći referendum za smenu predsednika Nicolasa Madura, koga okrivljuju za duboku ekonomsku krizu u zemlji.