Zlato “izbezumljuje” analitičare

Zlato “izbezumljuje” analitičare

Zabrinutosti oko usporavanja globalnog privrednog rasta, pad cena nafte koji je podstako previranja na finansijskim tržištima i povećane spekulacije da će Federalne rezerve odložiti drugo podizanje kamatnih stopa, navele su analitičare da revidiraju izglede za zlato u 2016. godini.

Tako je Barnabas Gan, ekonomista “Oversea-Chinese Banking Corp” sa sedištem u Singaporu, u prvim prognozama za 2016. predviđao pad cene zlata do 950$ po unci, da bi izglede za zlato nedavno revidirao na nivo od 1.000$ do 1.150 dolara po unci do kraja godine, a sada je zlato za njega “superheroj” na tržištima, i on misli da “ako se averzija prema riziku poveća, zlato može dostići 1.400 dolara”

Po ceni od 1.400 dolara za uncu zlata poslednji put se trgovalo 2013. Danas popodne (po njujorškom vremenu) fjučersima zlata se trgovalo oko 1.261 dolara po unci.

Gan smatra da će cena zlata zavisiti od tempa povećanja kamatnih stopa u SAD. “Cena zlata od 1.000 dolara se zasniva na pretpostavci da će Fed 3 puta poveati kamate u ovoj godini, dok bi samo jedno povećanje kamate održalo cenu na nivou cena od 1.150$, uz uslov da ekonomska klima bude optimalna, što podrazumeva održivi privredni rast u SAD i bez većih nestabilnosti u Kini”, napisao je Gan u dopisu za “Bloomberg”.

Kada je polovinom decembra 2015. američka Uprava federalnih rezervi po prvi put nakon 7 godina podigla kamatne stope, nagovestila je mogućnost da to učini još četiri puta u ovoj godini. Na početku godine, 51 odsto analitičara koje je anketirao “Bloomberg” bila je ubeđena da će Fed već u martu povećati kamatne stope. Ovih dana taj procenat je daleko manji.

Izvor:Bloomberg
Previous CoCo hartije: Koliko rizika nosi prinos od 7 posto?
Next Ruda gvožđa dobija zlatni sjaj

You might also like

Berza

Cena nafte porasla oko 2 odsto za nedelju dana

Tržišta nafte nisu u petak preterano reagovala na vest da su SAD uvele nove sankcije Iranu – 10. najvećem proizvođaču u svetu.

Tema dana

Ko je u Srbiji ispoštovao akcionare, a ko prekršio njihova prava

Uprkos rekordnoj isplati dividendi, prava manjinskih akcionara u Srbiji su na nedopustivo niskom nivou, piše Nenad Gujaničić iz Wisebrokera.

Berza

Svetske berze: Indeksi pali, u fokusu porezna reforma u SAD-u

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija pale jer je ulagače zabrinula mogućnost odlože porezne reforme u SAD-u za godinu dana.