Ruda gvožđa dobija zlatni sjaj

Ruda gvožđa dobija zlatni sjaj

Cena rude gvožđa u ponedeljak je porasla za 20 odsto, odnosno 10,70$, na 64,20 dolara po toni, najviši nivo od sredine juna 2015.

Analitičari agencije “Platts” smatraju da je ovaj najveći jednodnevni rast cene rude za proizvodnju čelika podstaknut najnovijim planovima Kine da ojača ekonomski rast zemlje.

Tokom proteklog vikenda u Pekingu je počelo zasedanje Nacionalnog narodnog kongresa, na kojem je premijer Kine Li Keqiang izneo cilj privrednog rasta u 2016. od 6,5 do sedam odsto.

Takođe, Li Keqiang je u subotu obećao 800 milijardi juana (123 milijarde dolara) za izgradnju pruga i 1,65 biliona juana za izgradnju puteva.

Pored toga, sa toplijim vremenom, u Kini počinje izgradnja mnogih građevinskih objekata što je povećalo tražnju za čelikom.

Zbog prekomernih globalnih zaliha i splašnjavanja kineske tražnje za čelikom, cena rude gvožđa je tri godine bila u padu.

ruda gvožđa grafikon
Izvor:Agencije
Previous Zlato "izbezumljuje" analitičare
Next Konkurs za istraživače

You might also like

Berza

Bez promene, srednji kurs 118,0579 dinara za evro

Dinar prema evru danas će približno biti isti kao i prethodnog dana i zvanični srednji kurs će iznositi 118,0579 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Beogradska berza dosegla najviši nivo od jula 2011. godine

Beogradska berza je nastavila rasti i prošle nedelje, sedme zaredom, stigavši do najviših nivoa još od jula 2011. godine.

Najvažnije vesti

Kakva je veza između američke monetarne politike i kursa dinara

Dok su kamate američkih Fedralnih rezervi padale, vrednost dolara je slabila a svetski finansijski investitori su kupovali hartije od vrednosti u onim zemljama gde su kamate više. Tu je bila