Freeport Mcmoran ostaje većinski vlasnik nalazišta zlata kod Bora

Freeport Mcmoran ostaje većinski vlasnik nalazišta zlata kod Bora

Američka kompanija “Freeport Mcmoran” saopštila je danas da zadržava većinsko vlasništvo i pravo upravljanja u donjoj zoni rudnog ležišta bakra i zlata “Čukaru Peki”, u neposrednoj blizini Bora.

U saopštenju kompanije navodi se da je u izveštajima pojedinih medija “netačno formulisano da je ‘Freeport Mcmoran’ pristao da proda korporaciji Lundin Mining sav svoj udeo u projektu ‘Timok’.

“Freeport Mcmoran zadržava većinsko vlasništvo i pravo upravljanja u velikoj porfirijskoj Donjoj zoni ležišta ‘Čukaru Peki’, u okviru projekta ‘Timok'”, poručili su iz kompanije.

Ovo ležište deo je zajedničkog projekta “Timok”, čiji je vlasnik kompanija “Rakita Exploration” Bor, u kojoj američka kompanija “Freeport Mcmoran” ima 55 odsto udela, a 45 odsto je u vlasništvu kompanije Reservoir Minerals iz Vankuvera u Kanadi.

foto: upstreamonline.com

foto: upstreamonline.com

“Freeport Mcmoran je dogovorio prodaju svojih prava nad masivnom i polumasivnom sulfidnom Gornjom zonom ležišta ‘Čukaru Peki”, koja je odvojena od Donje zone, korporaciji Lundin Mining, ali samo ukoliko kompanija Reservoir Minerals ne iskoristi pravo preče kupovine udela u vlasničkoj strukturi kompanije Rakita Exploration doo Bor”, precizira se u saopštenju.

Takođe se dodaje da, ukoliko kompanija Reservoir Minerals ne prihvati pravo preče kupovine i ne otkupi udeo u projektu “Timok”, vlasnička struktura Donje zone biće realizovana u odnosu: Freeport Mcmoran- 54 odsto, Reservoir Minerals 25 procenata i Lundin Mining 21 odsto.

Nalazište “Čukaru Peki” pored aerodroma u Boru, prema dosadašnjim istraživanjima je jedno od bogatijih rudom bakra i zlata.

U ovom rejonu, prema podacima koji su objavljeni prošle godine, ima 65 miliona tona rude bakra sa srednjim sadržajem bakra od 2,6 odsto i zlata od 1,5 grama po toni, iz kojih je moguće dobiti 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Korisnici Applea primorani da plate otkup za sopstvene potrebe
Next Evropske berze u minusu, cene nafte u padu, evro stabilan prema dolaru

You might also like

Energetika i naftna industrija

Najjeftinija vožnja na CNG gorivo

Prema istraživanju pojedinih uvoznika i dilera, najviše se isplati vožnja na komprimovani prirodni gas – CNG ili metan.

Energetika i naftna industrija

Naftna industrija Srbije za 15% povećala tržišni udeo od 2009. godine

Tokom prošle godine kompanija NIS je povećala obim prerade nafte za 6%, na 3,2 miliona tona, i zabeležila je rast prometa za 5% u odnosu na prethodnu godinu, rekao je

Kompanije

UniCredit Banka Srbija i Elicio ulažu 9,8 miliona evra za izgradnju vetroparka Malibunar

UniCredit Banka Srbija i Electrawinds Mali WF d.o.o, domaća kompanija u stopostotnom vlasništvu belgijske kompanije Elicio NV, potpisali su ugovor o dugoročnom finansiranju u ukupnom iznosu od 9,8 miliona evra