Beogradska berza: Nastavak rasta indeksa

Beogradska berza: Nastavak rasta indeksa

Nešto intezivnija investiciona aktivnost i nastavak rasta indeksa obeležili su današnji trgovački dan. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 19,6 miliona RSD (0,16 miliona EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,3% na 594,8 poena.

Ubedljivo najprometnija akcija bio je Energoprojekt holding (ENHL) koji je ostvario promet od 8,6 miliona RSD po prosečnoj ceni od 991 RSD što je 4,3% više u odnosu na prethodni trgovački dan. Najveći domaći građevinar stizao je do psihološke granice od 1.000 RSD, prvi put u poslednjih mesec dana, ali je na kraju trgovanju ostala nezadovoljena ponuda na ovom nivou.

Solidan promet od 3,6 miliona RSD registrovao je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je skočio 2,6% na 872 RSD, dok je Naftna industrija Srbije (NIIS) porasla 1,1% na 570 RSD uz trgovanje vredno 2,7 miliona RSD. NIS je beležio snažan pritisak na strani tražnje te je sve do kraja dana ostala velika tražnja na nivoima bliskim ceni zatvaranja. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) se zadržao na koti od 925 RSD uz promet od pola miliona RSD, dok je Metalac (MTLC) oslabio 0,7% na 2.511 RSD uz promet od 0,3 miliona RSD. I ostale akcije sa Standard Marketa beležile su silazni trend. Alfa plam (ALFA) se spustio na 32.600 RSD, dok je Komercijalna banka (KMBN) pala na 1.461 RSD uz minoran promet. Ponovo se solidno trgovalo Motinvestom (MOIN) na ceni od 21.000 RSD, premda sutra kompanija ima vanrednu skupštinu akcionara na kojoj je i predlog odluke o prinudnom otkupu akcija po ceni od 16.000 RSD.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Hoće li NIS ostati profitabilna kompanija?
Next RWE u Britaniji gasi 2.400 radnih mesta

You might also like

Kompanije

Energoprojekt podneo prijavu Komisiji za hartije od vrednosti zbog sumnjive trgovine akcijama

Generalni direktor “Energoprojekta” Vladimir Milovanović izjavio je da sumnjive okolnosti kupoprodaje akcija i činjenica da se “kupac” skriva, ukazuju na potencijalne ambicije da se možda priprema “neprijateljsko” preuzimanje te građevinske

Svetske berze

Azijske berze pale, dolar bez promene

Na azijskim berzama u četvrtak cene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan pre, jer su ulagači oprezni zbog pada cena nafte.

Berza

Evropske berze: Rekordi na Wall Streetu ohrabrili ulagače

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su porasle, četvrti dan zaredom, što se najviše zahvaljuje novim rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu.