Beogradska berza: AIK banka i Energoprojekt podigli indekse

Beogradska berza: AIK banka i Energoprojekt podigli indekse

Nova nedelja na beogradskom tržištu započela je rastom indeksa, ali je volumen prometa i dalje slab.

BELEX15 je podignut 0,3 odsto, na 593,27 poena dok je BELEXline ojačao 0,2 odsto, na 1.294,08 poena. Ukupno je ostvareno samo 7,2 miliona dinara prometa.

AIK banka (BSE:AIKB) imala je najveći promet – 1,44 milioona dinara, a cena je podignuta 1,1 odsto, na 1.800 dinara. Upravni odbor AIK banke (AIKB) sazvao je vanrednu skupštinu akcionara za 25. mart, a na dnevnom redu je usvajanje nekoliko tačaka među kojima su najvažnije: odluka o usvajanju strateškog plana za period 2016-2018, odluka o sticanju podređenog društva (Gorenjska banka), kao i odluka o usvajanju izmenjene politike dividendi. Ove nedelje, u sredu 9. marta, završava se javna ponuda za preuzimanje u kojoj većinski vlasnik ove banke, MK grupa, nastoji da preuzme preostalih 10,31% običnih akcija koje se ne nalaze pod njegovom kontrolom, po ceni od 1.800 RSD po akciji.

Galenika Fitofarmacija (BSE:FITO) imala je 1,3 milioona dinara trgovine uz pad cene od 0,7 odsto, na 2.216 dinara.

Energoprojekt Holding (BSE:ENHL) imao je rast od 2 odsto, na 950 dinara, uz 826.500 dinara prometa.

Naftna industrija Srbije (BSE:NIIS) cenu je podigla 0,2 odsato, na 564 dinara, uz 782 hiljade dinara trgovine. Osim pozitivne reakcije investitora na rezultate NIS-a, oporavku akcija doprineo je i skok cene sirove nafte na globalnom tržištu od oko 10 odsto. Uprkos skoku prethodne sedmice, NIS se i dalje nalazi u minusu od početka godine, u koju je ušao sa nivoa od 600 dinara.

Previous lako do posla 300x250
Next Hoće li NIS ostati profitabilna kompanija?

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi pod pritiskom trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija znatno pale, najviše u tehnološkom sektoru, zbog trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga nakon novih poruka iz Bele kuće o ograničavanju ulaganja kineskih kompanija

Berza

Dinar ojačao, danas 123,10 dinara za jedan evro

Dinar je ojačao 0,2 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 123,1015 dinara za jedan evro.

Berza

NBS: Povećano interesovanje stranih investitora za ulaganje u dinar

Osnovni razlozi aprecijacijskih pritisaka (jačanja dinara) u petak su bili, kao i tokom celog jula, povećano interesovanje stranih investitora za ulaganje u dinar i nešto veća prodaja deviza od strane