Gde investirati između 5.000 i 20.000 eur u 2019. godini? Analiziramo 4 brzo rastuća online projekata

Gde investirati između 5.000 i 20.000 eur u 2019. godini? Analiziramo 4 brzo rastuća online projekata

Redakcija portala Gdeinvestirati.com pripremila je analizu 4 konkretna brzo rastuća online projekata u koje možete da uložite između 5.000 i 20.000 eur u 2019. godini. 

S obzirom da je samo mali procenat populacije u našem regionu u mogućnosti da investira preko 20.000 evra, u ovom tekstu smo se ograničili na ulaganja u rasponu od 5.000 do maksimum 20.000 evra. Projekte koje preporučujemo biramo na osnovu analiza uzimajući u obzir sve aspekte relevantne za uspeh na tržištu. U martu 2016., kada smo pisali tekst sa sličnom tematikom, kao jedan od tri brzo rastuća online projekta u koje vredi investirati naveli smo tada nepoznati, a sada najpoznatiji srpski online projekat – CarGo.

Osnovne informacije o svakom pojedinačnom projektu i minimalnoj visini ulaganja možete pročitati dalje u tekstu, a za detaljne informacije o projektima i proceduri ulaganja popunite samo formular koji se nalazi OVDE.

Predlog 1 – Sharbico

Sharbico – aplikacija koja podržava proces “ekonomije deljenja” (eng. sharing economy) u različutim sektorima gde je ovaj koncept primenjiv. Mogu da se “šeruju” kancelarijski prostor, vozila, prevoz, stambeni prostor, alat, oprema, čak i zaposleni, ali i vaše lično znanje, veštine i sposobnosti. Iza ovog projekta stoji posvećen tim sa velikim iskustvom u biznisu i online projektima i čitava mreža podrške od strane uticajnih IT projekata i medija. Ekonomija deljenja doživljava pravi bum u svetu. Ovaj projekat ima ozbiljan potencijal rasta, a rizici su minimalni pošto u okviru jednog brenda razvija nekoliko velikih podsektora, tako da ulaganjem u ovaj projekat investitor de facto ulaže u preko deset različitih biznisa (šerovanje poslovnog prostora, šerovanje zaposlenih, šerovanje automobila, šerovanje stambenog prostora, šerovanje gadžeta, šerovanje opreme…). Sarbico izlazi na tržište 1. septembra a u međuvremenu se intenzivno radi na strateškim aranžmanima sa ključnim klijentima.

Za ovaj projekat minimalno ulaganje iznosi 6.000 evra. Prednost će imati oni investitori koji dodatno mogu da doprinesu projektu sa svojim znanjem, iskustvom ili kontaktima.  Sharbico sada, krajem jula i u avgustu radi inicijalni ciklus investicija, a sledeći ciklus bi bio održan u decembru ove godine samo po višoj evaluaciji. Ukoliko ste zainteresovani da investirate u Sharbico i želite više informacija i eventualno i zakazivanje sastanka sa menadžmentom i osnivačima popunite formular OVDE.

Predlog 2 – Belgrade Pass

Belgrade Pass omogućava korisnicima između 10 i 20% popusta u restoranima i kafićima na teritoriji celog Beograda. Osnivači Belgrade Pass-a su istovremeno i osnivači i menadžeri u vodećim srpskim online projekima, medijima ali i najvećim srpskim kompnijama relevantnim za turizam i ugostiteljstvo. Što se tiče krajnjih korisnika, tu je akcenat na pravnim licima (firmama) koje će svoje celokupne bužete za reprezentaciju koristiti preko Belgrade Pass-a. Pored klasičnog korišćenja za pića i ručkove, firme mogu i novogodišnje ručkove, večere i druge proslave da zakažu u najboljim beogradskim retoranima i to uz popust.

Svaki veći grad u Evropi i svetu ima svoj Pass (ime grada i nastavak “pass” je brend svuda u svetu), postoji Amsterdam Pass, Paris Pass, London Pass, Barcelona Pass… Tako da pored domaćih fizičkih i pravnih lica, Belgrade Pass je namenjen i turistima. Pored Belgrade Pass-a, u okviru iste firme u narednih nekoliko meseci će biti otvoreni i Skopje Pass, Novi Sad Pass i Sarajevo Pass.

Brend Belgrade Pass postoji od 2013. godine ali je bio u fazi mirovanja sve do marta 2019. kada ovaj brend preuzima tim menadžera iz vodećih srpskih kompanija, online projekata i medija i potpuno redefiniše i unapređuje i biznis model i platformu.

Minimalna investicija po pojedinačnom ulagaču (fizičkom ili pravnom licu) iznosi 6.000 evra. Ukoliko ste zainteresovani da investirate u Belgrade Pass i želite više informacija popunite formular OVDE. Ukoliko želite da dobijete svoj Belgrade Pass broj i dobijete privilegovan pristup u kafiće i restorane uz popust od 10 do 20%, registrujte se jednostavno na ovom linku. Ukoliko ste vlasnik ili menadžer ugostiteljskog objekta i želite da uključite vaš objekat u sistem Belgrade Pass-a prijavite se OVDE.

Predlog 3 – Union rent-a-car

Na osnovu analize koju smo radili u nekoliko navrata, ne postoji platforma za rent a car u svetu koja je tehnički tako optimizovana za Google pretragu. To je i bio razlog velikog intersovanja iz različitih zemalja. Da bismo se prilagodili budžetima od 5.000 do 20.000 evra u ovom slučaju se investitorima ne nudi centralni Union rent-a-car već investiranje u ćekre firme – Union rent-a-car HrvatskaUnion rent-a-car Crna Gora.

U Crnoj Gori, kada se kuca na Google-u “ime grada” i “rent a car”, Union rent-a-car je organski pozicioniran u vrhu pretrage za skoro sve gradove. Hrvatska je sa druge strane mnogo veće tržište, iako Hrvatska ima manje stanovnika od Srbije, Hrvatsko tržište za rent-a-car je 5 do 6 puta veće od tržišta Srbije. To je i logično s obzirom da su nosioci tržišta pre svega obala, ali i veliki gradovi. Union rent a car u Crnoj Gori je dostigao vodeće pozicije na Google pretrazi za sve veće gradove i firma je profitabilna, dok Union rent-a-car Hrvatska je u procesu potpisivanja ugovora sa lokalnim rent-a-car kućama. U suštini Union rent-a-car Hrvatska zaostaje otpilike godinu dana u odnosu na Crnu Goru, ali potencijal Hvratskog tržišta rent a car-a ne nekoliko desetina puta veći u odnosu na Crnu Goru.

Union rent-a-car uzima proviziju od 10 do 15% da ukupnu rezervaciju. Pošto prosečna rezervacija preko Union rent-a-cara iznosi oko 215 evra (npr. neko iznajmi auto na 2 dana, neko na 20 dana), zarada Union rent-a-cara je između 21,5 i 32,25 evra po jednoj rezervaciji, a Union se pozicionira na prvim rezultatma pretrage. Pored provizija na rezervacije, Union se priprema da uđe i u provije od prodaje osiguranja prilikom iznajmljivanja automobila što je takođe prilično veliko tržište.

Vrednost Union rent-a-cara za Crnu Goru se procenjuje na 82.000 eur za 100% vlasništva (ako kupujete 7% firme to iznosi 5.740 evra), dok je vrednost Union rent-a-cara Hrvatska procenjena na 128.000 eur za 100% vlasništva (npr. ako kupujete 5% firme to iznosi 6.400 evra). Iako je Hrvatska mnogo veće tržište, Hrvatska kasni za Crnom Gorom godinu dana i to reflektuje mnogo manju razliku u ceni između ove dve ćerke firme nego što je očekivano. Evaluacija firme u Hrvatskoj će mnogo brže rasti.

Sada su u fokusu i tržišta Rumunije, Bugarske, Austrije, Nemačke i Kipra pa se možete javiti i za licencu ili uključenje u ćerku firmu i na tim tržištima, a možete i vi predložiti i neko novo tržište na kojem imate relevantan kontakt. Ukoliko ste zainteresovani da investirate u Union rent-a-car ili ste zainteresovani za licencu na određenom tržištu i želite više informacija i eventualno i zakazivanje sastanka sa menadžmentom i osnivačima Union rent-a-cara popunite takođe isti formular OVDE.

Predlog 4 – Cinesseum

Cinesseum – prvi online bioskop namenjen pre svega dijaspori. Ovaj projekat nam je privukao pažnju zbog njegove namene tj. namene rešavanja realne potrebe za gledanjem domaćih ostvarenja i van Srbije (oni nekada kasno stignu u ostale zemlje, a nekada, poput Novog Zelanda i Australije nikad ni ne stignu). Platforma je napravljena tako da na mesečnom nivou osvežava ponudu svih aktualnih domaćih filmova, kao i filmova i crtaća koji su sinrhonizovani na srpski jezik. Sve što je potrebno da korisnik uradi jeste da ima internet konekciju, da odabere željani film, plati kartu baš kao i u bisokopu, da pozove prijatelje i odgleda film. Procenjujemo da će ovaj projekat upravo biti zanimljiv onima van granice naše zemlje koji imaju potrebu i želju za online bioskopom. Naravno, tu su i oni koji su trenutno van zemlje a ne žele da propuste neko ostvarenje.

Cinesseum je napravio ugovore sa vodećim distributerima televizijskog programa za našu dijasporu koji sada pored TV sadržaja preko Cinesseuma distribuiraju filmove iz domaćih bioskopa. Cena karte za online gledanje u dijaspori je mnogo veće nego u Srbiji i uglavnom ne ide ispod 10 evra. Nakon Srbije, Cinesseum ulazi sa ovim konceptom i na druga tržišta, prvo u regionu a onda i globalno

Minimalna investicija za priključenje ovom zanimljivom projektu sada iznosi 6.000 evra. Ukoliko ste zainteresovani da investirate u Cinesseum i želite više informacija i eventualno i zakazivanje sastanka sa osnivačima popunite takođe isti formular OVDE.

Dodatne alternative za ulaganje:

Pored online projekata postoji još nekoliko opcija za ulaganje, neke su manje, a neke više rizične. Krenućemo od onih alternativa koje nose manje manji rizik ka onima koje su rizičnije.

Kupoprodaja kriptovaluta – Bitcoin, Litecoin, Ethereum

Tržište kriptovaluta se ove godine značajno oporavlja i neka istraživanja i trendovi koje smo pratili ukazuju da će se i nastaviti. Bitkoin, pa i ostale poznatije kriptovalute su sada zrelije, način na koji se o njima priča je kompleksniji jer je mnogo više ljudi ušlo u kripto svet i proširuje svoja znanja. Paralelno sa tim se smanjuju i brige o potencijalnim prevarama, a bitkoin je sada tema za buduće a ne prošlo vreme. Što se cene tiče, početkom ove godine cena jednog bitkoina bila je oko 3.000 dolara, dok je sada iznad 10.000 dolara.

Za investiranje i dalje su najsigurnije i najzanimljivije sledeće kriptovalute: bitkoin, lajtkoin i itirijum, koje ima u ponudi i naša domaća menjačnica. ECD.rs je jedan od prvih i najvećih igrača u regionu u ovoj industriji. Primarni biznis im je usluga sigurne i pouzdane kupovine i prodaje kriptovaluta na njihovom sajtu, ali se tokom prethodnih 7 godina dosta šire, pa time postaju prepoznatljivi i po mreži kripto automata širom Srbije, akademskim kursevima koji vam pružaju vrlo primenjiva znanja (mi smo se već prijavili za sledeći), ali i specijalizovanim treninzima i edukacijama koje organizuju za pojedince i kompanije.

Investiranje u akcije na inostranim berzama

Fizičkim licima iz Srbije je već nekoliko godina omogućeno da nesmetano trguju akcijama na inostranim berzama. Ukoliko se opredelite za ovaj vid ulaganja, popunite formular i omogućićemo vam direktan kontakt sa renomiranom brokerskom kućom iz Beograda koja ima preko 20 godina iskustva u ovoj oblasti i koja može da vam bude pre svega siguran i pouzdan partner. Možete trgovati akcijama Apple-a, Facebook-a, Amazona…, ali i svim drugim manje ili više poznatim kompanijama. I brokerska kuća i banka su u Srbiji (nije potrebno otvarati račun u inostranstvu), svi računi u bankama u Srbiji su osigurani do iznosa od 50.000 evra. Minimalna investicija da biste radili sa ovom brokerskom kućom iznosi 10.000 evra. Popunite formular OVDE i čekirajte “Trgovina akcijama na inostranim berzama”.

Trgovina razlikama u ceni (Forex)

Forex je najrizičniji od svih gore navedenih predloga za ulaganje, a taj rizik prati mogućnost ostvarivanja velikih kratkoročnih dobitaka ali i gubitaka. Za one koji ne znaju, trgovina razlikama u ceni omogućava da vi hipotetički sa 1 evrom investicije možete da upravljate sa 100 evra hartija od vrednsti, tako da ako se cena hartija od vrendnosti pomeri na 101 evro, vi ste na dobitku ne 1% nego 100%. To isto se odnosi i na gubitak, ako cena padne na 99 evra, vi niste izgubili 1% već ste izgubili celu investiciju.

Ovo je samo hipotetički primer, naravno postoje razne strategije kako da ograničite rizik, manji rizik prati i manja potenijalna dobit ili manji potencijalni gubitak, sve je na Vama.

Ono što je pozitivna promena u poslednjih nešto više od godinu dana jeste to da je sada tržište potpuno regulisano, uloženi novac stoji na Vašim zasebnim računima i brokerska kuća nema pristup tom novcu tako da je sa te strane Vaša investicija zaštićena, najveći deo rizika se odnosi na vaše dobre ili loše procene, ali i elemanat sreće igra ne malu ulogu, ali i to opet zavisi od toga za koje ste se strategije opredelili.

Popunite formular OVDE, i čekirajte “Trgovina razlikama u ceni (Forex)” i biće vam otvoren demo račun sa podacima koje ste uneli u formular, i kod to najpoznatije Forex platforme u Srbiji – Kapital RS. Dodatno, pošto se prijavljujete u okviru kampanje “Gde investirati u 2019.” dobićete i bonus od 100% na prvi depozit, ali napominjemo još jednom, ovo je najrizičniji vid ulaganja od svih gore navedenih opcija i potrebno je da dobro poznajete tržište i da budete vešti i oprezni da biste izbegli gubitke. Ovde takođe ne postoji minimalan iznos za ulaganje, možete da probate i sa 10 evra.

Napomene:

Gdeinvestirati.com objavljuje ovu analizu na osnovu brojinih zahteva čitalaca gde da ulože novac. Mi vam u ovom tekstu prenosimo naš pogled na ove alternative za ulaganje. Iako imamo veliko iskustvo i možemo da kažemo da odlično poznajemo materiju, tržište je nepredvidivo i na vama je da procenite šta vam odgovara a šta ne. Gde investirati ne snosi nikakvu odgovornost za vaše investicione odluke i eventulne gubitke koji iz toga mogu nastati.

Mi vam samo predočavamo informacije do kojih smo mi došli i nijedan projekat od gore 3 navedena projekata nije tu zato što nam je nešto platio već isključivo zbog svojih potencijala da donese povraćaj investitorima. Koliko verujemo u ove projekte pokazuje i činjenica da smo i mi sa portala Gde investirati investirali u neke od gore navedenih projekata, u neke nameravamo da investiramo i to želimo transparentno da podelimo i sa našim čitaocima. Vi ste ti na kraju krajeva koji donosite odluku i odgovarate za vaše investicije.

Za sva dodatna pitanja, informacije i sugestije kontaktirajte nas popunjavanjem formulara, postoji polje “Dodatna pitanja i sugestije”, dobićete odgovor najkasnije u roku od 24h, najčešće mnogo ranije, ako izuzmemo vikend kada ne radimo.

Ukoliko imate bilo kakve komentare, sugestije ili konstruktivne kritike, biće nam drago da razmenimo mišljenja i čujemo vaše predloge i ideje. Možemo i kroz komentare na ovaj tekst da zajedno diskutujemo i o drugim alternativama za ulaganja koje možda ovde i nisu spomenute.

Autor: Stefan Babić, osnivač Gdeinvestirati.com
Previous Gde investirati 1.000 eur, 10.000, 25.000, 50.000 i 200.000 eur u 2019.? Konkretne analize i predlozi
Next POGLED IZ ŽENSKOG UGLA: Kako pronaći životnog partnera preko interneta

You might also like

Akcije Apple-a dostigle rekordan nivo

Na zatvaranju berze akcije Apple-a dostigle su nivo od 143,8 dolara, što ne samo da je najviša vrednost Apple akcija ikada, već je i najviša vrednost akcija koju ima neka

Društvo 1Comments

Lideri EU na sastanku bez Britanije, brz odgovor na Brexit

Lideri Evropske unije koji su se sastali u Briselu bez prisustva prestavnika Velike Britanije kako bi utvrdili “prava i obaveze” u budućoj vezi sa tom zemljom.

Uncategorized 0 Comments

Sajt za upoznavanje u Srbiji razbija tabue

Usled stalnog porasta obaveza, ljudi imaju sve manje vremena da se fokusiraju na privatni život, što može voditi usamljenosti i otuđenju. Sa druge strane, ljudi imaju duboku potrebu da zasnuju

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply