MMF: Trend se nastavlja, do 2050. Srbija gubi petinu radne snage

MMF: Trend se nastavlja, do 2050. Srbija gubi petinu radne snage

Bez obzira na trenutnu situaciju u kojoj Srbija ima svakodnevne migracije radnika, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), postoji opravdan rizik da do 2050. godine dođe do znatnog poremećaja domaćeg tržišta rada.

Istraživanja MMF-a daju poražavajuće podatke i pokazuju da će procenat radne snage u Srbiji pasti za 20 odsto, ako država ne primeni sistemska rešenja, ojača prava radnika ili ukoliko ne dođe do povećanja zarada pre svega u privatnom, ali i u javnom sektoru.

MMF procenjuje da bi do dramatičnog smanjenja radne snage moglo da dođe u narednih trideset godina, a pored Srbije sa tim problemom će se suočiti i zemlje regiona. Poslednje upozorenje MMF-a odnosi se i na podatak da će svaki četvrti radnik nestati zbog migracije ili starenja.

Iako u Srbiji već sada postoje svakodnevne migracije radnika, prema prognozama MMF-a, rizik sa kojim ćemo se suočiti do 2050.godine značajno će uzdrmati domaće tržište rada.

I pored procene Fonda da bi taj pad iznosio oko 20% u Srbiji, u mnogo većem riziku da zabeleže ozbiljan pad radne snage na tržištu su Letonija, Bugarska, Poljska i Ukrajina, i to čak do 30%.

Ipak, iz MMF-a uveravaju da rešenja postoje, a neka od njih su: podizanje starosne granice za penzionisanje, ohrabrivanje žena i starijih radnika za ulazak na tržište rada i tehnološki napredak.

Sa scenariom koji MMF predviđa uglavnom se slažu i naši analitičari pri čemu navode da je primetno da odliv radne snage više nije karakterističan samo za visokostručni kadar, već i za srednjestručni kadar, a kao jedno od rešenja vide veća prava radnika.

Kao glavne razloge za takvo stanje navode slabu privredu i uslove rada. Ljudi ne žele da rade u uslovima gde se ne vodi računa o njihovim pravima i gde nemaju uslove za dostojanstven rad.

Jedna od glavnih mera, moralo bi biti poboljšanje funkcije države u onom delu koji se odnosi na poštovanje Zakona o radu. I pored činjenice da zakon takav kakav je nije idealan, svakako je bolji od nepoštovanja njegovih odredbi.

Kao jedan od najaalarmantnijih podataka jeste poslednji izveštaj MMF-a, koji govori da je Srbiju u poslednje dve decenije napustilo skoro 650.000 ljudi, a to nas polako dovodi u situaciju da ćemo radnu snagu morati da uvozimo iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Previous Niš se pridružio globalnoj co-working zajednici – Za preduzetnike dva zajednička prostora za rad
Next Gde investirati 1.000 eur, 10.000, 25.000, 50.000 i 200.000 eur u 2019.? Konkretne analize i predlozi

You might also like

Društvo 4 Comments

Srbija: 1,5 odsto veći porez na automobile

Umesto najavljene promene načina obračuna poreza na upotrebu vozila, koju vlasnici automobila sa velikom kubikažom željno iščekuju, dobili smo poskupljenje i to za oko 1,5%.

Kompanije 0 Comments

Air Serbia će vršiti obuku pilota i za avione tipa Airbus

Air Serbia, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, saopštila je da je proširila kapacitete za obuku svojih pilota tako što je dobila saglasnost da sprovodi obuke i za avione tipa Airbus A320

Makroekonomija 0 Comments

Ljubodrag Savić: Nadam se da će Vučić prepoznati značaj jačanja realnog sektora

Najveći problemi srpske ekonomije su nezaposlenost i neprihvatljivo visok javni dug, kaže u intervjuu za Ekonomski online profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply