MMF: Trend se nastavlja, do 2050. Srbija gubi petinu radne snage

MMF: Trend se nastavlja, do 2050. Srbija gubi petinu radne snage

Bez obzira na trenutnu situaciju u kojoj Srbija ima svakodnevne migracije radnika, prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), postoji opravdan rizik da do 2050. godine dođe do znatnog poremećaja domaćeg tržišta rada.

Istraživanja MMF-a daju poražavajuće podatke i pokazuju da će procenat radne snage u Srbiji pasti za 20 odsto, ako država ne primeni sistemska rešenja, ojača prava radnika ili ukoliko ne dođe do povećanja zarada pre svega u privatnom, ali i u javnom sektoru.

MMF procenjuje da bi do dramatičnog smanjenja radne snage moglo da dođe u narednih trideset godina, a pored Srbije sa tim problemom će se suočiti i zemlje regiona. Poslednje upozorenje MMF-a odnosi se i na podatak da će svaki četvrti radnik nestati zbog migracije ili starenja.

Iako u Srbiji već sada postoje svakodnevne migracije radnika, prema prognozama MMF-a, rizik sa kojim ćemo se suočiti do 2050.godine značajno će uzdrmati domaće tržište rada.

I pored procene Fonda da bi taj pad iznosio oko 20% u Srbiji, u mnogo većem riziku da zabeleže ozbiljan pad radne snage na tržištu su Letonija, Bugarska, Poljska i Ukrajina, i to čak do 30%.

Ipak, iz MMF-a uveravaju da rešenja postoje, a neka od njih su: podizanje starosne granice za penzionisanje, ohrabrivanje žena i starijih radnika za ulazak na tržište rada i tehnološki napredak.

Sa scenariom koji MMF predviđa uglavnom se slažu i naši analitičari pri čemu navode da je primetno da odliv radne snage više nije karakterističan samo za visokostručni kadar, već i za srednjestručni kadar, a kao jedno od rešenja vide veća prava radnika.

Kao glavne razloge za takvo stanje navode slabu privredu i uslove rada. Ljudi ne žele da rade u uslovima gde se ne vodi računa o njihovim pravima i gde nemaju uslove za dostojanstven rad.

Jedna od glavnih mera, moralo bi biti poboljšanje funkcije države u onom delu koji se odnosi na poštovanje Zakona o radu. I pored činjenice da zakon takav kakav je nije idealan, svakako je bolji od nepoštovanja njegovih odredbi.

Kao jedan od najaalarmantnijih podataka jeste poslednji izveštaj MMF-a, koji govori da je Srbiju u poslednje dve decenije napustilo skoro 650.000 ljudi, a to nas polako dovodi u situaciju da ćemo radnu snagu morati da uvozimo iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Previous Niš se pridružio globalnoj co-working zajednici – Za preduzetnike dva zajednička prostora za rad
Next Gde investirati 1.000 eur, 10.000, 25.000, 50.000 i 200.000 eur u 2019.? Konkretne analize i predlozi

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Zahtevi za reprogram poreskog duga od 1. aprila

Poreski dužnici u Srbiji moći će od 1. aprila do 4. jula da podnesu zahtev za reprogram duga koji nije veći od dva miliona dinara, ne računajući kamatu.

Makroekonomija 0 Comments

Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2018.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Najvažnije vesti 0 Comments

ECB odlučila da ne menja sadašnju monetarnu politiku

Evropska centralna banka (ECB) je na današnjem redovnom sastanku odlučila da ne menja postojeću monetarnu politiku jer po rečima njezinog predsednika “nema potrebe za dodatnim podsticajima, za sada”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply