Nemačko-srpska privredna komora nudi pomoć domaćim startup kompanijama

Nemačko-srpska privredna komora nudi pomoć domaćim startup kompanijama

Sa razvojem malih i srednjih preduzeća sve je veće interesovanje za osnivanje startup kompanija. Iako su u Srbiji startup kompanije još uvek u ranom stadijumu razvoja, sve one imaju jedan nedostatak a to je veza sa velikim kompanijama i investitorima, a najveću pomoć u rešavanju tog problema spremna je da im pruži Nemačko-srpska privredna komora(AHK).

Autor studije, Christoph Berndt (Krištof Bernt), istakao je da kako bi se ta veza stvorila bilo je neophodno najpre upoznati ekosistem; otuda ideja za ovu studiju.

U Srbiji postoji oko 200 startap kompanija, a većina njih je je mlada, odnosno osnovane su pre manje od dve godine. Takođe, dve trećine ih je u ranom stadijumu razvoja, imaju ideju i razvili su prototip i sada je potrebno da krenu u dalji razvoj – rekao je Berndt i dodao da je većina kompanija orijentisana B2B.

Najviše startap kompanija u Srbiji je iz IT sektora, pre svega iz razvoja softvera – igrica ili blokčejn tehnologije. Takođe, veliki broj orijentisan je i na energetiku i ekologiju što, kako navodi autor istraživanja, nije iznenađujuće s obzirom na to da su u fokusu svetske javnosti zaštita životne sredine, oslanjanje na obnovljive izvore energije i pametni gradovi.

Pogrešno je mišljenje da startapovima treba samo novac. Ono što velike kompanije mogu da im ponude dragocenije je od novca. Naime, veće kompanije, sa više iskustva, mogu da budu neka vrsta mentora za mlađe kompanije, kako bi im pomogle da razviju svoje ideje. Većina mlađih kompanija ne vidi samo lokalno tržište kao svoje već i međunarodno, a velike kompanije imaju pristup njemu. Srbija ima dobre inženjere i mlade koji žele da što pre primene stečeno znanje. Razvoj startapova usporava nedostatak znanja o problemima privrede, kao i nedostatak znanja o velikim inostranim tržištima i to je upravo onaj segment u kojem velike kompanije mogu da pomognu – rekao je Berndt.

Izvršni direktor ICT Hub-a, koji okuplja startap kompanije, Kosta Andrić, istakao je da Srbija ulazi u drugu fazu u razvoju startapa.

Domaće kompanije ulaze u sledeću fazu koja je i najteža, jer u naredih pet godina treba da razvijemo svoje specifičnosti, kako Srbija ne bi bila samo zemlja jeftine radne snage. Za ICT Hub je ključno pitanje kako da Srbija postane spečifična u nekoj oblasti – rekao je Andrić.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i generalni direktor Hemofarma, Ronald Seeliger, ocenio je danas da u Srbiji postoji ogroman potencijal za početak poslovanja i da ga treba iskoristiti.

Kako je rekao, sve češće od mladih kompanija čuje je da im se to što dolaze sa Balkana, iz Srbije, negde smatra za lošu osobinu i da ih “gledaju kao drugorazredne kompanije”, što svakako ne bi trebalo da se dešava. Poručio im je da treba da imaju više samopouzdanja i da budu ponosni na to odakle dolaze i kreću u posao.

On je rekao da Privredna komora uglavom sarađuje sa velikim kompanijama koje posluju i na globalnom nivou, ali da postoji mnogo prilika za saradnju i sinergiju sa startap kompanijama, jer velike kompanije dobro poznaju takvo tržište, dok manje mogu mnogo brže da reaguju i rešavaju neke probleme.

Navodeći prepreke sa kojima se susreću startapovi u Srbiji pre svega navodi nepotrebno mnogo birokratije i ukazuje na izuzetnu važnost vladavine prava i pravila fer poslovanja.

Prema rečima direktora AHK Srbije Martina Knappa (Knap), Nemačka privredna komora organizuje povezivanje nemačkih kompanija i mladih preduzeća iz Srbije koja imaju mogućnost da koriste njihove mreže, ne samo u Nemačkoj već i na globalnom novou.

Knapp navodi da je više nego vidljiv razvoj mladih kompanija u Srbiji. Smatra da ih nema mnogo kao u Berlinu, ali da one koje postoje sjajno funkcionišu i rade.

Previous Lakše do inostranog tržišta uz pomoć Razvojne agencije Srbije
Next Veritas najavio novu platformu

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Šta se više isplati – biti podstanar ili uzeti stambenii kredit?

Vreme pomame za kreditima davno je zaboravljeno, ali je i dalje aktuelno pitanje, šta je bolje ili isplativije – uzeti kredit od npr. 80.000 evra za neki prosečni stan ili plaćati

Alibaba: Sumnjivi podaci o prodaji

Nakon objave da su u jednom danu imali 278 miliona porudžbina, američka regulatorna komisija je posumnjala u istinitost podataka kompanije Alibaba.

Kompanije 0 Comments

Erste Card Club prostao novi vlasnik Diners Club International u Srbiji

Erste Card Club sa sedištem u Zagrebu preuzeo je franšizu kartičarske kuće Diners Club International u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply