Svetske berze: Američki indeksi rastu, evropski padaju

Svetske berze: Američki indeksi rastu, evropski padaju

Na Wall Streetu je prošle nedelje S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u istoriji jer je ulagače ohrabrio trgovinski sporazum između SAD-a i Meksika, no evropske berze su pale zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i drugih zemalja.

Dow Jones ojačao je 0,7 posto, na 25.964 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 2.901 bod, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 8.109 bodova.

Sve do srede S&P 500 i Nasdaq indeks dostizali su iz dana u dan nove rekordne nivoe, zahvaljujući optimizmu na najvećoj svetskoj berzi nakon što su SAD i Meksiko postigli dogovor o trgovini.

Ulagači su se nadali da će i Kanada prihvatiti nove trgovinske uslove, što bi značilo da bi se, uz promenjene uslove, nastavio trilateralni sporazum o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi (NAFTA) koji je potpisan pre 24 godine.

No, pregovori između SAD-a i Kanade nisu do zadanog roka u petak doneli rezultate.

Američki BDP porastao najviše unazad četiri godine

Pozitivno je na tržište uticala i objava druge procene američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koja je pokazala da je u proteklom tromesečju najveća svetska ekonomija porasla 4,2 posto na godišnjem nivou, više nego što je pokazivala prva procena i najviše u gotovo četiri godine.

No, pritisak na tržište usledio je u četvrtak nakon što je Bloomberg izvestio da predsednik SAD-a Donald Trump želi da uvede carine na uvoz još 200 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda već početkom iduće nedelje, pre nego što se očekivalo.

„Dosad je Trump učinio sve što je najavljivao. Iako postoje sumnje da američki trgovinski predstavnici mogu uvesti nove carine tako brzo, ulagači se plaše eskalacije trgovinskog rata”, kaže Ayako Sera, ekonomista u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

U intervjuu Bloombergu Trump je zapretio i izlaskom SAD-a iz Svetske trgovinske organizacije, ako se ne promeni, a kazao je i da predlog Evropske unije u vezi ukidanja carina na automobile nije dovoljno dobar.

Evropske berze u padu

Pritom je kazao da su trgovinske politike EU-a ‘gotovo isto tako loše kao i kineske’.

Zbog toga su ponovo ojačale zabrinutosti u vezi trgovinskih pitanja, pa su se tržišta deonica našla pod pritiskom.

Tako su na evropskim berzama cene akcija prošle nedelje pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,9 posto, na 7.432 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,25 posto, na 12.364 boda, a pariski CAC 0,5 posto, na 5.406 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je prošle nedelje porastao 1,2 posto, na 22.865 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Od septembra treći krug prekvalifikacija za IT
Next Kurs evra u ponedeljak 118,15 dinara

You might also like

Beogradska berza: Belex ponovo nadomak 600 poena, Energoprojekt najprometniji

Domaće tržište akcija nastavilo je rast i treću sedmicu zaredom uz solidan promet od nepunih 452 miliona RSD (3,7 miliona EUR).

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Prvi nedeljni dobitak Belexa u 2017. godini

Nakon četiri vezane sedmice pada, beogradsko tržište akcija je zaustavilo silazni trend, istina, minornim oporavkom od 0,1%, mereno indeksom Belex15. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu, koja je prošle godine

Azijske berze: Kineski indeksi ušli u područje korekcije

Na azijskim berzama su u petak cene akcija oštro pale, najviše u Kini, što je posledica novog potresa na Wall Streetu i rasta prinosa na obveznice, pa ulagači traže sigurnija utočišta

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply