Javna preduzeća u Srbiji ostvarila profit od 23,7 milijardi dinara

Javna preduzeća u Srbiji ostvarila profit od 23,7 milijardi dinara

Javna preduzeća u Srbiji u 2017. godini imala su ukupan neto dobitak u iznosu od 23,7 milijardi dinara, na čelu sa Srbijagasom čiji je profit više od polovine tog iznosa.

Od 37 javnih preduzeća čiji je osnivač Srbija, pozitivan finansijski rezultat za 2017. godinu ostvarilo je 31 preduzeće, dok je minus u kasi imalo šest javnih preduzeća.

Na listi najuspešnijih javnih preduzeća prošle godine ubedljivo prvo mesto pripalo je Srbijagasu koji je imao 16,7 milijardi dinara dobiti, sledi EPS sa gotovo tri puta manjim iznosom profita, 6,4 milijarde, zatim Jugoimport SDPR koji je imao 3,1 milijardu neto dobiti, EMS sa tri milijarde i Pošte Srbije koje su ostvarile 2,2 milijarde dinara profita.

“Realizovani poslovni dobitak javnih preduzeća u 2017. godini veći je za 56 odsto u odnosu na planiranu dobit za isti ovaj period”, rekli su za Blic biznis u Ministarstvu privrede.

Kako naglašavaju, realizovani poslovni prihodi u 2017. godini manji su za šest odsto u odnosu na planirane, ali su i rashodi sniženi, i to za devet odsto u odnosu na planirane troškove.

“Javna preduzeća čiji je osnivač Srbija nekoliko godina unazad ostvaruju sve bolji poslovni rezultat. Dobar trend došao je nakon što je Ministarstvo privrede donelo smernice preduzećima kako da formiraju poslovnu politiku i planove rada”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Prema njegovim rečima, javna preduzeća su u 2014. godini ostvarila neto gubitak od oko 65 milijardi dinara, a u 2015. godini, prvoj godini primene strožijih smernica, umesto minusa zabeležila su plus od 2,5 milijardi dinara.

Pre četiri godine javna preduzeća u Srbiji imala su ukupan neto gubitak od 65,3 milijarde dinara. Prednjačio je Srbijagas koji je bio u minusu od 51,4 milijarde dinara u 2014.

U 2015. godini javna preduzeća su ostvarila skroman dobitak u iznosu od oko 2,5 milijardi dinara, na kraju 2016. godine 4,4 milijarde dinara.

U Ministarstvu privrede su za Blic kazali da se pozitivan trend poslovanja javnih preduzeća nastavlja i u 2018. godini. Tako su 37 javnih preduzeća u prvom tromesečju ove godine imali neto dobit od 16,4 milijarde dinara, što je za 22 odsto više od plana.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Kriptovalute ulaze u fudbal
Next Građani Srbije podižu kredite da bi vraćali stare dugove

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

EBRD priprema program za srpski agrobiznis

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom priprema program targetirani agrobiznis – kreditne linije za mala i srednja preduzeća koja su primarno

Najvažnije vesti 0 Comments

Berza nije rulet: U koje akcije uložiti novac?

Ukoliko ne želite da vaš novac “skuplja prašinu” u banci, za šta ćete dobiti minornu naknadu, ili čak ni to, i ne želite previše da rizikujete, pročitajte u koje akcije

Kompanije 0 Comments

Nezvanično: Kinezi kupili slovenačku kompaniju Outfit7 za milijardu evra

Prema nezvaničnim informacijama Iza i Samo Login, vlasnici kompanije Outfit7, koja stoji iza aplikacije “Talking Friends” i “Talking Tom” prodali su svoju kompaniju za skoro milijardu evra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply