Istraživanje Feda: Preti nova recesija u SAD-u

Istraživanje Feda: Preti nova recesija u SAD-u

Smanjivanje razlike u troškovima kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja možda signalizuje pojačani rizik recesije u Sjedinjenim Državama, upozorili su istraživači američke centralne banke u San Franciscu.

Istraživanje se temelji na analizi razlike u prinosima na tromesečne trezorske zapise i onih na 10-godišnje obveznice, koja se smanjila u proteklim mesecima, kao i ostali pokazatelji odnosa između prinosa na kratkoročne i dugoročne dužničke papire.

Nekoliko Fedovih dužnosnika istaklo je smanjivanje te razlike kao dobar razlog za prekid ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u, podsećajući da je rast prinosa na kratkoročne dužničke papire iznad nivoa onih na dugoročne obveznice u prošlosti u pravilu bio vesnik recesije.

Istraživanje objavljeno u najnovijem ekonomskom biltenu Fedove kancelarije u San Franciscu nadovezuje se na takva mišljenja.

– S obzirom na njenu dokazanu vrednost kada je u pitanju predviđanje recesije, putanja linije prinosa u poslednje vreme upućuje na zaključak o mogućem jačanju rizika recesije, napisali su Fedovi analitičari Michael Bauer i Thomas Mertens.

Dodaju ipak da »poravnavanje linije ne predstavlja znak skorašnje recesije« budući da je razlika u prinosima na dugoročne dužničke papire u odnosu na one kratkoročne možda smanjena ali su oni na dugoročne papire još uvek viši.

U ponedeljak je prinos na 10-godišnje američke državne obveznice bio oko tri četvrtine postotnog boda viši od prinosa na trezorske zapise s rokom dospeća od tri meseca.

To je solidno iznad negativne vrednosti koja bi bila stvarni signal recesije, napisali su Fedovi analitičari.

Očekuje se da će američka centralna banka nastaviti podizati ključne kamatne stope još bar idućih nekoliko tromesečja iako tržišta očekuju da će ih iduće godine podići samo jednom. Fedovi dužnosnici predviđaju da će ih podizati u tri navrata.

Ostali analitičari, kako Fedovi tako i oni ostali, upozoravaju da je gomilanje obveznica u bilansu američke centralne banke ali i centralnih banaka ostalih zemalja sveta nakon globalne finansijske krize razlog koji bi mogao dovesti u pitanje valjanost linije prinosa u funkciji pouzdanog signala recesije.

Postoji mogućnost da su razlog pada prinosa na dugoročne dužničke papire veliki portfelji obveznica, podsećaju.

Mogući razlog pada je i sklonost ulagača američkim dužničkim papirima, koje smatraju sigurnom imovinom. To možda smanjuje pouzdanost linije prinosa kada je u pitanju predviđanje recesije, ističu.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Agrokor rasprodaje nekretnine po Srbiji
Next U toku podela rešenja o porezu na registrovano oružje

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Turska: Poreske olakšice guraju inflaciju na 9,8 odsto

Guverner turske centralne banke Murat Četinkaja očekuje ubrzanje inflacije u Turskoj, usled slabljenja nacionalne valute i rastućih cena nafte. 

Makroekonomija 0 Comments

Ekonomski rast BiH usporio na 2 odsto u 2016.

Ekonomski rast u Bosni i Hercegovini usporio je na 2,0% u 2016. godini nakon 3,0% prethodne godine, procene su Agencije za statistiku BiH.  

Makroekonomija 0 Comments

Rusija očekuje slabljenje rublje i ekonomskog rasta

Nove američke sankcije pritisnuće kurs rublje i podstaći odliv stranog kapitala u idućih 12 meseci, rekao je u sredu ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin, priznajući da će Moskva morati da snizi projekcije ekonomskog

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply