Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu je u ponedeljak S&P 500 indeks dostigao nov najviši nivo u istoriji, kao i Nasdaq indeks, što se zahvaljuje popuštanju trgovinskih tenzija nakon što su SAD i Meksiko postigli dogovor o trgovini.

Dow Jones ojačao je 259 bodova ili 1,01 posto, na 26.049 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,77 posto, na 2.896 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8.017 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa, drugi dan zaredom, zahvaljuje se rastu cena akcija u devet od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše porasli rudarski, finansijski i industrijski sektor.

Snažno je porastao i tehnološki sektor, pa je i Nasdaq indeks dostogao nov rekordni nivo.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se dogovoru o trgovini između SAD-a i Meksika, što je smanjilo zabrinutost ulagača u vezi trgovinskih tenzija između Washingtona i njegovih partnera.

Predsednik SAD-a Donald Trump objavio je da su nakon dugih pregovora o izmeni Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) SAD i Meksiko zaključili “jako dobar” trgovinski sporazum.

Taj bilateralni sporazum zameniće pakt o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je potpisan pre 24 godine.

“Ovo je veliki dan za trgovinu. Ovo je zaista dobar sporazum za naše dve zemlje”, kazao je Trump.

Pregovori o izmeni NAFTA-e traju godinu dana, a dve strane su tokom vikenda održale maratonski sastanak kako bi postigle sporazum. Kanada, takođe potpisnica NAFTA sporazuma, nije učestvovala u ovoj fazi pregovora, no pregovori između SAD-a i Kanade počeće uskoro.

Sukobi između SAD-a i njegovih najvećih trgovinskih partnera pritiskaju tržišta u većem delu ove godine, pa su držali ulagače u neizvesnosti uprkos stabilnom rastu američke ekonomije i odličnim poslovnim rezultatima kompanija.

„Sada se ulagači osećaju ugodnije”, kaže Robert Pavlik, strateg u kompaniji SlateStine Wealth. Objašnjava da trgovinske tenzije traju već duže vreme, a da je rizik od uvođenja ili povećanja carina držao ulagače na oprezu.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 1,16 posto, na 12.538 bodova, a pariski CAC 0,86 posto, na 5.479 bodova. Na londonskom se tržištu zbog praznika juče nije radilo.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Komercijalna banka ponovo u fokusu investitora
Next Azijske berze ojačale drugi dan zaredom, dolar oslabio

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Indeksi pali drugi dan zaredom

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u četvrtak su trgovanje zatvorili u negativnoj teritoriji, drugi dan zaredom, pritisnuti padom cena sirovina.

Na Wall Streetu prvi kvartalni gubitak u više od dve godine

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli više od 1 %, što se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, no u celom prvom tromesečju zabeležili su

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama se u utorak trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči poruka centralnih banaka sledećih dana, koje bi mogle znatno uticati na smer tržišta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply