Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu je u ponedeljak S&P 500 indeks dostigao nov najviši nivo u istoriji, kao i Nasdaq indeks, što se zahvaljuje popuštanju trgovinskih tenzija nakon što su SAD i Meksiko postigli dogovor o trgovini.

Dow Jones ojačao je 259 bodova ili 1,01 posto, na 26.049 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,77 posto, na 2.896 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8.017 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa, drugi dan zaredom, zahvaljuje se rastu cena akcija u devet od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše porasli rudarski, finansijski i industrijski sektor.

Snažno je porastao i tehnološki sektor, pa je i Nasdaq indeks dostogao nov rekordni nivo.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se dogovoru o trgovini između SAD-a i Meksika, što je smanjilo zabrinutost ulagača u vezi trgovinskih tenzija između Washingtona i njegovih partnera.

Predsednik SAD-a Donald Trump objavio je da su nakon dugih pregovora o izmeni Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) SAD i Meksiko zaključili “jako dobar” trgovinski sporazum.

Taj bilateralni sporazum zameniće pakt o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je potpisan pre 24 godine.

“Ovo je veliki dan za trgovinu. Ovo je zaista dobar sporazum za naše dve zemlje”, kazao je Trump.

Pregovori o izmeni NAFTA-e traju godinu dana, a dve strane su tokom vikenda održale maratonski sastanak kako bi postigle sporazum. Kanada, takođe potpisnica NAFTA sporazuma, nije učestvovala u ovoj fazi pregovora, no pregovori između SAD-a i Kanade počeće uskoro.

Sukobi između SAD-a i njegovih najvećih trgovinskih partnera pritiskaju tržišta u većem delu ove godine, pa su držali ulagače u neizvesnosti uprkos stabilnom rastu američke ekonomije i odličnim poslovnim rezultatima kompanija.

„Sada se ulagači osećaju ugodnije”, kaže Robert Pavlik, strateg u kompaniji SlateStine Wealth. Objašnjava da trgovinske tenzije traju već duže vreme, a da je rizik od uvođenja ili povećanja carina držao ulagače na oprezu.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 1,16 posto, na 12.538 bodova, a pariski CAC 0,86 posto, na 5.479 bodova. Na londonskom se tržištu zbog praznika juče nije radilo.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Komercijalna banka ponovo u fokusu investitora
Next Azijske berze ojačale drugi dan zaredom, dolar oslabio

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Zlato bi moglo na 10.000 dolara, a nafta na 400

Cena zlata mogla bi da dostigne i neverovatnih 10.000 dolara, prognoziraju stručnjaci.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kina liberalizuje tržište kukuruza, analitičari predviđaju pritisak na cenu

Kina planira da dozvoli cenama kukuruza da se slobodno formiraju na tržištu, što je poslednji korak u obnavljanju njihove ogromne poljoprivredne industrije. To bi takođe moglo da naškodi krhkim cenama

Evropske berze: Indeksi porasli treći dan uzastopno, investitori ubeđena da će V.Britanija ostati u EU

Rast glavnih indeksa na vodećim berzama u Evropi, treći dan uzastopno, pokazuje da je većina investitora ubeđena da će Velika Britanija ostati članica Evropske unije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply