Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu je u ponedeljak S&P 500 indeks dostigao nov najviši nivo u istoriji, kao i Nasdaq indeks, što se zahvaljuje popuštanju trgovinskih tenzija nakon što su SAD i Meksiko postigli dogovor o trgovini.

Dow Jones ojačao je 259 bodova ili 1,01 posto, na 26.049 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,77 posto, na 2.896 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8.017 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa, drugi dan zaredom, zahvaljuje se rastu cena akcija u devet od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše porasli rudarski, finansijski i industrijski sektor.

Snažno je porastao i tehnološki sektor, pa je i Nasdaq indeks dostogao nov rekordni nivo.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se dogovoru o trgovini između SAD-a i Meksika, što je smanjilo zabrinutost ulagača u vezi trgovinskih tenzija između Washingtona i njegovih partnera.

Predsednik SAD-a Donald Trump objavio je da su nakon dugih pregovora o izmeni Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) SAD i Meksiko zaključili “jako dobar” trgovinski sporazum.

Taj bilateralni sporazum zameniće pakt o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je potpisan pre 24 godine.

“Ovo je veliki dan za trgovinu. Ovo je zaista dobar sporazum za naše dve zemlje”, kazao je Trump.

Pregovori o izmeni NAFTA-e traju godinu dana, a dve strane su tokom vikenda održale maratonski sastanak kako bi postigle sporazum. Kanada, takođe potpisnica NAFTA sporazuma, nije učestvovala u ovoj fazi pregovora, no pregovori između SAD-a i Kanade počeće uskoro.

Sukobi između SAD-a i njegovih najvećih trgovinskih partnera pritiskaju tržišta u većem delu ove godine, pa su držali ulagače u neizvesnosti uprkos stabilnom rastu američke ekonomije i odličnim poslovnim rezultatima kompanija.

„Sada se ulagači osećaju ugodnije”, kaže Robert Pavlik, strateg u kompaniji SlateStine Wealth. Objašnjava da trgovinske tenzije traju već duže vreme, a da je rizik od uvođenja ili povećanja carina držao ulagače na oprezu.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 1,16 posto, na 12.538 bodova, a pariski CAC 0,86 posto, na 5.479 bodova. Na londonskom se tržištu zbog praznika juče nije radilo.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Komercijalna banka ponovo u fokusu investitora
Next Azijske berze ojačale drugi dan zaredom, dolar oslabio

You might also like

Produktna berza: Osetan pad cene kukuruza, oporavak cene pšenice

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano 450 tona robe, što je 10,0 odsto količinski manji promet nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost trgovane robe iznosila 9.754.250,00 dinara, ili

Svetske berze 0 Comments

Novi rekord bitcoina – 5.103,9 dolara

Digitalna valuta bitcoin prvi put je prekoračila vrednost od 5.000 dolara za jedan bitcoin, navodi “Coindesk”.

Beogradska berza: Silazni trend treći dan zaredom, NIS najprometniji

Treći dan zaredom nastavljen je silazni trend domaćeg tržišta akcija, a indeks Belex15 se blago spustio na nivo od 622,2 poena, izgubivši 0,25% svoje vrednosti. Ukupan promet u trgovanju iznosio

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply