Beogradska berza: Komercijalna banka ponovo u fokusu investitora

Beogradska berza: Komercijalna banka ponovo u fokusu investitora

Blagi oporavak aktivnosti na domaćem tržištu akcija zabeležen je prvog trgovačkog dana u nedelji, uz rast oba indeksa Beogradske berze.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 239 miliona dinara (2,0 miliona evra), od čega se najveći deo odnosi na državne obveznice.

Indeks BELEX15 je porastao za pola procenta na 734,37 poena, dok je BELEXline ojačao za oko 0,3 procenta 1.520,45 poena.

U fokusu investitora su bile obične akcije Komercijalne banke, koje su dominirale kako po ostvarenom prometu u iznosu od 19,9 miliona dinara, tako i po skoku cene od 2,7 posto na 1.985 dinara.

Solidno trgovanje zabeležio je Aerodrom „Nikola Tesla” u vrednosti 5,9 miliona dinara po prosečnoj ceni od 1.726 dinara, za 0,1 odsto nižoj nego na prethodnoj trgovačkoj sesiji.

Naftna industrija Srbije se zadržala na nivou od 678 dinara, uz realizaciju vrednu 1,4 miliona dinara, a ova kompanija je najavila za danas isplatu dividende akcionarima u iznosu od gotovo sedam milijardi dinara, a po osnovu dobiti ostvarene 2017. godine.

Građanima Srbije, koji poseduju akcije NIS-a, biće isplaćeno 36,22 dinara neto po akciji, dok će Republici Srbiji, koja poseduje 29,87 procenata akcija NIS-a, u budžet biti uplaćeno 2,07 milijardi dinara.

Akcije Galenike Fitofarmacije su danas neznatno porasle na 2.756 dinara, a istrgovane su za pola miliona dinara, dok je Impol Seval iz Sevojna zabeležio minimalnu negativnu korekciju spustivši se na 3.000 dinara, uz trgovanje vredno 0,3 miliona dinara.

Akcionarsko društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu Hempro iz Beograda zadržalo se na nivou od 510 dinara, uz realizaciju nešto manju od 0,3 miliona dinara, dok je Energoprojekt holding zabeležio promet od 0,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 701 dinar.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa 78,81 odsto, pri čemu u kupovini s udelom od 69,51 procenat, a u prodaji sa 88,11 posto.

Dinarska državna obveznica serije RSO18171, s rokom dospeća u januaru 2023. godine, ostvarila je promet od 210,4 miliona dinara.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Sarajevska pivara: Polugodišnja dobit na nivou prošlogodišnje
Next Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze bez promena, nafta skočila

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, cene su nafte porasle, dok se vrednost dolara kreće oko najviših nivoa u više meseci jer se ove nedelje očekuje povećanje kamata

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Oprezna trgovina, u fokusu sastanak Fed-a

Na američkim berzama se u ponedeljak trgovalo oprezno jer su se investitori, u nedostatku značajnijih ekonomskih podataka, fokusirali na početak dvodnevnog sastanaka američke centralne banke, od koje se očekuje da

Dinar stabilan, u četvrtak 123,15 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru neznatno je promenjena i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,1456 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply