Vučić: Validne ruska i kineska ponuda za RTB Bor

Vučić: Validne ruska i kineska ponuda za RTB Bor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da su dve od ukupno tri ponude pristigle na tender za privatizaciju RTB Bora validne – kineska i ruska.

Vučić je rekao da ne zna šta je njihov sadržaj, ali da su dve od tri validne i da, što je njihova međusobna konkurencija snažnija, to će biti bolje za nas.

“Kada rešimo pitanje RTB Bora, imamo sigurnost, imao budućnost. To je velika stvar za budućnost Srbije”, rekao je predsednik.

Rešavanje tog pitanja doprineće uvećavanju broja zaposlenih u budućnosti, omogućiće izgradnju novih saobraćajnica ka istoku Srbije.

Podsetio je da se radi brza saobraćajnica ili autoput do Požarevca, a zatim da se od Požarevca da se ide ka tzv. “dunavskoj magistrali” – Velikom Gradištu, Srebrenom jezeru, Glipcu i Donjem Milanovcu, a i radi se i put Petrovac-Krepoljin, Krepoljin-Žagubica.

Ostaje da se napravi i dobra veza sa Kučevom, dodao je on.

“To je velika stvar za Srbiju”, rekao je Vučić, rekavši da onda i za istok zemlje ima više nade.

Podsetio je na primer Zrenjanina, istakavši da kad dođe jedna velika kineska kompanija onda dođu još tri druge.

“I jedni i drugi su moćni i snaži, verujem da to može da bude od velikog interesa. Rusi imaju dobar rudnik u Čeljabinsku, i Kinezi imaju izvanredne rudnike. RTB je apsolutno ključ za istok Srbije”, zaključio je Vučić.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Produktna berza: Manji obim prometa u odnosu na prošlu nedelju
Next Evro u ponedeljak 118,13 dinara

You might also like

Kompanije 0 Comments

Otvorena nova fabrika Henkel u Kruševcu

Otvaranje nove fabrike kompanije Henkel u Kruševcu je važno jer, osim novih radnih mesta, znači i dovođenje novih tehnologija i znanja, izjavila je u Kruševcu premijerka Ana Brnabić.

Kompanije 0 Comments

“Aha Mura Prvi maj” iz Pirota na prodaji

Stečajni upravnik kompanije “Aha Mura Prvi maj” d.o.o. u stečaju iz Pirota oglasio je prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica metodom javnog nadmetanja.

Transport 0 Comments

Od 1. juna direktni letovi Podgorica- Varšava

Poljska aviokompanija LOT će od 1. juna po prvi put uspostaviti redovnu liniju Varšava-Podgorica, a karte su već u prodaji.

3 Comments

 1. Boza Bogdanovic
  August 26, 15:10 Reply
  Vucic je vise puta izjavio da ce kleknuti u Pekingu i preklinjati njihovog Predsednika da ucestvuju i pobede na Tenderu. Ko procita moj dugacak Komentar na sajtu RTB-ovog "Kolektiva", na clanak: "Danas istekao rok za tender za izbor stratekog partnera RTB-a", 1 komentar), bice mu sve jasno. Nisu se Kinezi prijavili na Tender zbog njegove (detinjaste) molbe, vec zato sto ranije istrazeno RTB-ovo rudno bogatstvo RTB-a vredi oko 60 milijardi dolara, koliko otprilike kostaju svih 2 miliona stanova i kuca u Srbiji. Plus, desetine milijardi dolara rudnih rezervi u najnovijum istrazivanjma. Odavno bi RTB raskrstio sa ovim mucenjem, tavorenjem i dotiranjem, da su Vucic i njegovi ministri jasno i argumentovao naveli te cifre o rudnom bogatstvu. Da li sam protiv toga da se rasprodaje (poklanja) rudno bogatstvo RTB-a? Jesam! Da li je to jedino ispravno resenje? Na zalost, jeste. RTB nema potrebne, kvalitetne kadrove da se upusti u otvaranje novihrudnika, a drzava nema para da to finansira. RTB postoji vec 115 godina, ali su kadrovi sistematski unistavani, jos od Drugog svetskog rata na ovamo. Sta ce se desiti sa RTB-om, ako Tender propadne? RTB, ovakakav kakav je, radice sa nekom "pozitivnom nulom", ako se odrzi ovakva visoka cena bakra. Ako dodje do pada cene, postoje 3 mogucnosti. Dotacije od drzave, placena odsustva , ili zatvaranje firme. Nedao Bog da se desi ovo trece, a veoma je realno ako se prepolovi cena. Tu agoniju RTB-a iskoristice knezevi, kraljevi i carevi bakra iz Srbije, Rusije ili sverceri droge iz Albanije, da kupe RTB za 1 dolar. Toliku cenu je ponudio Deripaska, a Drakulic je sklopio Predugovor maja 2004. godine na svega 30 miliona dolara, za kupovinu RTB-a, sa celokupnim rudnim bogatstvom. Idealno bi za Srbiju bilo da se pobedniku na Tenderu da eksplotaciono pravo na minimum, na koji ce oni pristati. Pod uslovom, da iskljucivo ta firma organizuje kompletan rad RTB-a. Od kupovine (ekoloski cistih) uvoznih koncentrata, nabavke opreme i organizacije prozivodnje u svim bivsim i sadasnjim pogonima. Nastavak Komentara: Idealno bi za Srbiju bilo da se pobedniku na Tenderu da eksplotaciono pravo na minimum, na koji ce oni pristati. Pod uslovom, da iskljucivo ta firma organizuje kompletan rad RTB-a. Od kupovine (ekoloski cistih) uvoznih koncentrata u prvo vreme, a ne usluzne prerade trecim licima, preko nabavke potrebne opreme za odrzavanje proizvodnje i u novim investicijama, do organizacije proizvodnje u svim sadasnjim i u buducim pogonima RTB-a. S postovanjem. Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz Bora
 2. Boza Bogdanovic
  August 26, 15:58 Reply
  Vucic je vise puta izjavio da ce kleknuti u Pekingu i preklinjati njihovog Predsednika da ucestvuju i pobede na Tenderu. Ko procita moj dugacak Komentar na sajtu RTB-ovog "Kolektiva", na clanak: "Danas istekao rok za tender za izbor stratekog partnera RTB-a", 1 komentar), bice mu sve jasno. Nisu se Kinezi prijavili na Tender zbog njegove (detinjaste) molbe, vec zato sto ranije istrazeno RTB-ovo rudno bogatstvo RTB-a vredi oko 60 milijardi dolara, koliko otprilike kostaju svih 2 miliona stanova i kuca u Srbiji. Plus, desetine milijardi dolara rudnih rezervi u najnovijum istrazivanjma. Odavno bi RTB raskrstio sa ovim mucenjem, tavorenjem i dotiranjem, da su Vucic i njegovi ministri jasno i argumentovao naveli te cifre o rudnom bogatstvu. Da li sam protiv toga da se rasprodaje (poklanja) rudno bogatstvo RTB-a? Jesam! Da li je to jedino ispravno resenje? Na zalost, jeste. RTB nema potrebne, kvalitetne kadrove da se upusti u otvaranje novihrudnika, a drzava nema para da to finansira. RTB postoji vec 115 godina, ali su kadrovi sistematski unistavani, jos od Drugog svetskog rata na ovamo. Sta ce se desiti sa RTB-om, ako Tender propadne? RTB, ovakakav kakav je, radice sa nekom "pozitivnom nulom", ako se odrzi ovakva visoka cena bakra. Ako dodje do pada cene, postoje 3 mogucnosti. Dotacije od drzave, placena odsustva , ili zatvaranje firme. Nedao Bog da se desi ovo trece, a veoma je realno ako se prepolovi cena. Tu agoniju RTB-a iskoristice knezevi, kraljevi i carevi bakra iz Srbije, Rusije ili sverceri droge iz Albanije, da kupe RTB za 1 dolar. Toliku cenu je ponudio Deripaska, a Drakulic je sklopio Predugovor maja 2004. godine na svega 30 miliona dolara, za kupovinu RTB-a, sa celokupnim rudnim bogatstvom. Idealno bi za Srbiju bilo da se pobedniku na Tenderu da eksplotaciono pravo na minimum, na koji ce oni pristati. Pod uslovom, da iskljucivo ta firma organizuje kompletan rad RTB-a. Od kupovine (ekoloski cistih) uvoznih koncentrata, nabavke opreme i organizacije prozivodnje u svim sadasnjim i buducim pogonima. Boza Bogdanovic, Bor
 3. "rtb bor"
  August 28, 10:12 Reply
  PROPAST ILI SPAS RTB BOR? Više od godinu dana nadležni iz Vlade i od strane čelnika RTB Bor utrkivali se ko će bolju vest, o strateškim partnerima, da saopšti javnosti. Pričalo se od jedanaest zainteresovanih. Na kraju, stigle samo tri mršave ponude na jedvite jade raspisanog tendera. Žalosno! Po tom pitanju ΛV je sav happy, jer su validne samo dve ponude, a sam je rekao da o sadržaju ne zna ama baš ništa. Ovim njemu nije se isplatilo trčanje, animiranje i privlačenje partnera, a bilo ih je 11, gde nestadoše u igri strateškog partnerstva. Kako stvari stoje, najbolje je da ΛV odustane od transakcija u vezi RTB Bor. Imajući u vidu da privreda, kako on kaže, krenula i treća je u Evropi, a da iskoristi praksu Japana, koji nema ni gram rude, a proizvodi milion tona bakra ili Čile, koji je najveći proizvođač bakra, svoje rudnike i metalurgije ne prodaju, već su njihovi. ΛV jedino što mu preostaje je da uvede red rad i disciplina u RTB Bor, da on stane na noge, ali ne saSosinim kadrovima-poltrona, klimoglavaca, šlihtera, već ljudi od prakse i znanja, koji su bačeni u zapećak ili najureni, jer misle svojom glavom, a ne klimaju je prema aktuelnom čelniku RTB Bor. Na kraju da se iskoreni krađa bakra, zlata, para i kriminalne i druge radnje. U visini ukradenih dobara RTB Bor da se lupinama oduzme imovina u visini ukradenog. Tu mora da se račisti i sa onima iz vlasti koji su pomogli propadanje RTB Bor.

Leave a Reply