Wall Street: Berze pod pritiskom američko-kineskog trgovinskog rata

Wall Street: Berze pod pritiskom američko-kineskog trgovinskog rata

Na Wall Streetu u četvrtak vodeći su indeksi pali pod pritiskom korekcije cena akcija kompanija senzitivnih na promene uslova u globalnoj trgovini, nakon nove runde carina koje su međusobno uveli SAD i Kina u trgovinskom sporu, a na raspoloženje investitora uticali su i potencijalni politički problemi za američkog predsednika Donalda Trumpa nakon sudskih presuda dvojici njegovih donedavnih saradnika.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 76,62 boda ili 0,3 posto, na 25.656 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,17 posto, na 2.856 bodova, a tehnološki Nadaq 0,13 posto, na 7.878 bodova.

“Teško je reći do kuda bi sve to moglo ići. Mogla bi to biti prilično dugačak i vetrovit put, no barem je ohrabrujuće da dve strane sada razgovaraju”, ističe Brendan Erne, portfelj menadžer pri investicionom društvu Personal Capital iz San Francisca.

Uprkos pregovorima kineske i američke delegacije koji su u toku u Washingtonu, obe zemlje u četvrtak su uvele carine od 25 posto na međusobni uvoz robe u vrednosti od 16 milijardi dolara.

Na tržištu deonica najviše su prodajama bile pogođene industrijske kompanije, senzitivne na carine, pa je tako deonica Caterpillara pojeftinila 2 posto, a Boeinga 0,7 posto. Velike gubitke pretrpeli su energetski i sektor proizvodnje sirovine, u proseku za 0,5 i 0,7 posto, pod uticajem pada cena nafte i metala zbog zabrinutosti investitora oko posledica trgovinskog rasta.

Na raspoloženje investitora uticali su i potencijalni politički problemi američkog predsednika Donalda Trumpa nakon sudskih presuda dvojici njegovih nekadašnjih bliskih saradnika.

Spekulacije o njegovu opozivu učestale su zadnja dva dana nakon izricanja presude bivšem šefu njegovog izbornog tima Paulu Manafortu za finansijske malverzacije, kao i priznanja bivšeg Trumpovog osobnog advokata Michaela Cohena da je u poslednjim danima predizborne kampanje za izbore 2016. platio dvema ženama da ne govore o navodnoj aferi s Trumpom.

Trump je juče upozorio da bi njegova smena mogla uroditi velikom štetom za američku ekonomiju, igrajući na svoju najbolju kartu – ekonomiju – kako bi ugušio govorkanja o opozivu. “Reći ću vam nešto, ako ikada budem smenjen, mislim da će tržišta propasti, mislim da će svi biti vrlo siromašni”, rekao je Trump u intervjuu emitiranom u četvrtak u emisiji Fox and Friends.

I na evropskim berzama u četvrtak najvažniji indeksi su oslabili pod pritiskom zaoštravanja trgovinskog rasta između dve najveće svetske ekonomije. Londonski Ftse indeks trgovanje je završio na 7.563 boda, što je 0,15 posto manje nego dan ranije, frankufrtski SAX na 12.365 bodova, što je 0,16 posto manje, a pariski CAC na 5.419 bodova, gotovo nepromenjen u odnosu na dan ranije.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Turska lira od početka godine potonula 37 odsto
Next Direktna banka Kragujevac: Plaćanje računa bez provizije

You might also like

Svetske berze

Azijske berze stabilne, evro iznad dolara

Na azijskim berzama se u ponedeljak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cena akcija prošle nedelje, jer nema vesti koje bi podržale dalji uspon tržišta.

Svetske berze

Evropske berze zabeležile rast na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, zahvaljujući rekordima na Wall Streetu i splašnjavanju zabrinutosti u vezi Severne Koreje.

Berza

Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa

Na azijskim se berzama u ponedeljak trguje oprezno jer dobri ekonomski pokazatelji iz američke ekonomije podržavaju tržišta, dok ih pad cena nafte pritiska. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio